Mózestől a társas magányig – Itt az indiefolkos The Roving Chess Club új kislemeze, a Scenes from the Board

2024.10.04. 09:14, srecorder

roving-chess-club.jpg

Ambíciózusabb dalszerzői oldalát mutatja meg új, közel nyolcperces, progfolkos dalában a Roving Chess Club. Lengyel nyitás, Mike Leigh-film, és ószövetségi hangulat – premier!

„A dal társadalomkritikus hangvételű, jeleneteket mutat be egy elidegenedett társadalomból. Első fele, a B4 egyszerre jelenti azt, hogy „before”, vagyis előtte, valami előtt, illetve egy sakklépés is, Sokolsky-openingnek is hívják, vagy lengyel nyitásnak. Ez nem egy szokványos nyitás, ahogy a dalban sem szokványos a kezdés – mi meg ugye Roving Chess Club vagyunk” – mondja a zenekar frontembere, az énekes-gitáros-trombitás Joel Kaufman.

„A dal első fele nagyon ószövetségi hangulatúra sikeredett, Mózes történetének korai szakaszáról szól, abból inspirálódott. Onnan váltunk vissza a jelenbe, ahol a mindennapjainkból ismert társas magány különböző megjelenési formáit igyekeztem górcső alá venni.”

Ezen az EP-n is vendégzenél Szögi István, aki Krúbinál is harsonázik, és Joel Kaufman mellett a Trillionból és az ékből ismert Lee Olivér volt a producer. A dalt a Phantom's Mastering stúdióban vették fel, Hantó Doma felelt a masterért, Rikk Csaba a keverésért. A Scenes from the Boardban elhangzik egy filmrészlet is Mike Leigh Mezítelenül c. történetéből, erről így mesélt Joel:

„Mike Leigh filmje egy borzalmas emberről szól, de nagyon árnyalt képet fest az elcseszettségéről, kb. a legkomplexebb filmes karakter, akit valaha láttam. Nehéz ajánlani a filmet, mert megterhelő – de nagyon komoly dialógusok és filmes megoldások vannak benne. Az outsider egyén és a társadalom viszonyában pedig briliáns ez a monológrészlet, amit be is vágtunk. Már 1993-ban kimondja ez a karakter, hogy az emberek az újabb, színesebb ingereket keresik, és unatkoznak – miközben a történelem során soha nem volt elérhető ennyi információ. Mindezt az internet előtt bemondani, nagyon erős.”

roving-chess-club2.jpgA Roving Chess Club a szegedi PontOtt partin. Fotó: Erdős Viki.

A Roving Chess Club egy szolnoki garázsban alakult, inspirációik között ott van a Fleet Foxes, a Black Country, New Road, és a Platon Karataev is. Tavaly adták ki első kislemezüket (I Never Said I'm Gonna Wait Forever), év végén a Magyarradarunkra is felkerültek, 2024 elején pedig jött a második EP, a How You Gonna Leave a Life of Mondays?, amelynek címadó dala egy klipet is kapott.

ANTI-ROCKSZTÁR INDIE-FOLK – THE ROVING CHESS CLUB A MAGYARRADARUNKON

Azóta játszottak a Blahalouisiana, az aurevoir. és a Carson Coma előtt, megnyerték a Sounds of Szeged és a Fülesbagoly tehetségkutatókat, és harmadikok lettek a Tanyafeszt tehetségkutatóján. Idén játszanak még az Elefánt előtt is, év végén pedig újra az aurevoir.-ral koncerteznek – és 10. hónapja játsszák nagy rádiók a Recorderen debütált, Days of Flood c. dalukat.

 

The Roving Chess Club a Facebookon. Instagramon.

nyitókép: Rözge Borisz.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/10/04/mozestol_a_tarsas_maganyig_az_indiefolkos_the_roving_chess_club_uj_kislemeze_scenes_from_the_board
Mózestől a társas magányig – Itt az indiefolkos The Roving Chess Club új kislemeze, a Scenes from the Board
süti beállítások módosítása