Nehéz kérdések. Nilüfer Yanya: My Method Actor (lemezkritika)

2024.09.16. 15:38, Recorder.hu

0036274987_10.jpg

Az artrock legautentikusabb brit tolmácsa, Nilüfer Yanya folytatja, amit a zseniális PAINLESS-szel megkezdett: egy kicsivel sötétebbre és zajosabbra hangolt gitárdallamok kísérik a filózást az élet nagy kérdéseiről. Ez a kritika először a Recorder magazin 117. számában jelent meg.

Végre nem masnival átkötött és spirituális elmélkedésbe fojtott Szaturnusz-visszatérést kapunk: a most 29 éves dalszerző-énekes alkotótársa, Will Archer segítségével csupa súlyos, de jövőbe mutató kérdést dob fel. Kettőjök kreatív kirakósából áll össze egy folyamatos mozgást, helyenként semmibe futó lendületet imitáló hangkulissza – hol kicsit grunge, hol kifinomult, nosztalgikus pop, hol puha ambient. Ebből a szövetből világlik elő a tematika, a soha vissza nem térő idő szorításában élt életünk, választásaink súlya, meghatározó pillanatok beláthatatlan távlatai, és mindaz, amit ezek között az alkotói szabadság jelenthet.

A My Method Actor ígérete, hogy mindig van tovább, hogy minden egy pillanatig tart, mielőtt végleg valami mássá alakulna, de ebben semmi koravén póz, semmiféle kinyilatkoztatás nem rejlik. A lepergő idő viszont feltartóztathatatlanul ott kísért a hangsúlyos beatekben: Nilüfer Yanya szerint csak rajtunk múlik, mit kezdünk mindezzel. 

a2604551888_10.jpgElőadó: Nilüfer Yanya

Cím: My Method Actor

Kiadó: Ninja Tune

Megjelenés: 2024. szeptember 13. 

Műfaj: artrock

Kulcsdal: Binding

 

 

8/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2024/09/16/nehez_kerdesek_nilufer_yanya_my_method_actor_lemezkritika
Nehéz kérdések. Nilüfer Yanya: My Method Actor (lemezkritika)
süti beállítások módosítása