Minden zaj elcsendesül. Kobza Vajk, Győrffy Ákos: Orfeusz kertjében & Pomona (lemezkritika)

2024.07.31. 09:23, Recorder.hu

magyar-zene-haza-2023-foto-adam-rebeka-nora-768x596.jpg

Ihletett szemlélődés 24 percben – az ősi, mitikus motívumokból és a keleti hagyományokból kollaboratív, kifinomult kortárs ambient jön létre Kobza Vajk és Győrffy Ákos kezei között. Ez a kritika először a Recorder magazin 116. számában jelent meg.

A kertekalján, a gyümölcsösökön át vezet az út a rögvalóságon túlra: mitikus tájakra, Árkádiába, ahol a hős a terebélyes olajfák árnyékában hűsöl és azon mereng, ami egykor volt, sóhaja a szellővel, a mozdulatlan Nap izzásával és a kecskék neszezésével elegyedik. A hős Orfeusz maga, a thrák kultuszok megteremtője, akit a Mediterráneumon túl a hellén szerzők halhatatlanná, a romantikus alkotók pedig popkulturális ikonná tettek.

Ezt az alakot, ezt a tájat idézi meg a régizenés Kobza Vajk és Győrffy Ákos író, költő, zenész polihisztor. A folyamatosan elbonyolódó és összefűződő motívumok sodrására építő, improvizatív orientális zene formakincsét, illetve az itt-ott talált, innen-onnan elcsent akusztikus pillanatokat használva a szerzők friss és lehelletfinom ambient meditációt hoznak létre, amiben elmerülni olyan, mintha mi magunk is odaülnénk Orfeusz mellé a kertben.

kobza_vajk_1.jpgElőadó: Kobza Vajk, Győrffy Ákos

Cím: Orfeusz kertjében & Pomona

Kiadó: Kobza Vajk

Megjelenés: 2024. május 24.

Műfaj: ambient

Kulcsdal: -

 

 

8.5/10

Selmeczi Nóra

https://recorder.blog.hu/2024/07/31/kobza_vajk_gyorffy_akos_orfeusz_kertjeben_pomona_lemezkritika
Minden zaj elcsendesül. Kobza Vajk, Győrffy Ákos: Orfeusz kertjében & Pomona (lemezkritika)
süti beállítások módosítása