Az aranykorhoz megvan a minőségi utánpótlás is. Various Artists: SZELEKTOR24 (lemezkritika)

2024.06.19. 11:51, RRRecorder

szelekt.jpg

Három lemez, harminchárom szám, jobbára még sokat próbált kritikusunk számára is ismeretlen előadóktól - milyen képet mutat az utánpótlásról a Telekom Electronic Beats harmadik válogatása? Ez a kritika először a Recorder magazin 115. számában jelent meg.

2020 és ’22 után ismét itt egy nagyszabású, három lemezre – pop, klub, kísérleti – osztott válogatás a Telekom Electronic Beatstől és a Selected Soundstól. Együttvéve 33 szám, jórészt olyan előadóktól, akik tényleg újak (a nevek többsége ismeretlen volt nekem, pedig rengeteg magyar zenét hallgatok) – és igen magas a színvonal. A sokat emlegetett aranykornak ez a minőségi utánpótlás legalább olyan fontos része, mint az, hogy ki tölt meg arénákat. (Itt emlékezzünk meg az ezernél több jelentkező közül válogató zsűri heroizmusáról!) 

A legjobb a POP24, amiről több dalba is bele lehet zúgni. Az én kedvenceim: Sisal érzéki-lebegős ambientpopja; laurie. önironikusan emlékező indie-je; Ani Maxima a budapestieket (köztük a zenekritikusokat!) jól helyretevő hyperpopja; a neosoulos bemutatkozás után furább elektronika felé lépő Csinszka záró dala. Külön öröm, hogy rengeteg a női hang. 

A CLUB24 Klpflrtpr breakbeatje és Falmi mókás jungle-je után az egyre gyorsabb 4/4-es zenékre tér át. Bár ezen belül sokféle a megközelítés (mélyebb, sötétebb, döngölő és trance-es darabok is vannak), és külön-külön jók a számok, egészben hallgatva ez kevésbé erős lemez. 

Az XPERI24 első része a kísérleti elektronikában ma feltűnően gyakori megközelítést mutatja be: sötét háttér előtt hatásosan hangdizájnolt, tánczenei megoldásoktól környezeti felvételekig sok mindent befogadó törmelékek sodródnak; a formát inkább egyfajta absztrakt történet, mintsem valamilyen ismert zenei struktúra adja. A második rész mutatja be, hogy ezen túl még mennyi minden lehet „kísérleti”.

szel.jpgElőadó: Various Artist

Cím: POP24 / CLUB24 / XPERI24

Kiadó: Telekom Electronic Beats / Selected Sounds

Megjelenés: 2024. május 24.

Műfaj: elektronikus / pop

Kulcsdal: Sisal: Pereg

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/06/19/various_artist_szelektor24_lemezkritika
Az aranykorhoz megvan a minőségi utánpótlás is. Various Artists: SZELEKTOR24 (lemezkritika)
süti beállítások módosítása