Jézusnak is üzen. Hegedűs Józsi: Penészvirágok (lemezkritika)

2024.05.30. 16:15, RRRecorder

wide1_285.jpg

Hegedűs Józsi az énekes-dalszerző dalai több szempontból különlegesek. A leghétköznapibb eseményektől jut el az életfilozófiáig vagy a vallásig, úgy, hogy szövegeit látszólag nem zárja keretek közé a dalforma. Ez a kritika először a Recorder magazin 114. számában jelent meg.

Egy énekes-dalszerző nem csak akkor lehet jó, ha a dalokban megteremtett perszónája rokonszenves; Hegedűs Józsi viszont elképesztően jó arcnak tűnik a zenéje (és interjúi) alapján. Erős a hangja, átlelkesült az előadásmódja.

A kíséret olyan, amit hallhattunk már számtalanszor, a szövegek viszont különlegesek. Egyrészt az, ahogy egymásba játszik sok minden: a leghétköznapibb események leírása, költészet, lepárolt életfilozófia, vallásos témák (lásd rögtön az első lemez nyitását; itt pedig a Szóljatok, ha jó megüzeni: „Hallod, Jézus, te nem tudod, mi a jó!”).

Másrészt úgy építi fel a szövegeit, mintha a dalforma nem zárná keretek közé a mondanivaló áramlását: rengeteg a több soron áthúzódó mondat, gondolat – amik azért mégis belesimulnak a formába, de úgy, hogy nem látszódik a munka, hogy itt simítani kellett volna.

A Szívemből a félelmet kioltom című bemutatkozáshoz képest itt a Vadvirág együttesnek köszönhetően szélesebb a műfaji skála. Ennél is fontosabb, hogy több a női hang (Barkóczi Noémi, Foster Dorka, Várhegyi Lucas Palmira); Hegedűs orgánumához különösen jól passzolnak az ilyen duettek, így zeneileg ezek a dalok tűnnek a leggazdagabbnak.

hegedus-jozsi.jpgElőadó: Hegedűs Józsi

Cím: Penészvirágok

Kiadó: Banana Records

Megjelenés: 2024. 

Műfaj: énekes-dalszerző

Kulcsdal: Szóljatok, ha jó

 

 

8/10

Rónai András

 

https://recorder.blog.hu/2024/05/30/hegedus_jozsi_peneszviragok_lemezkritika
Jézusnak is üzen. Hegedűs Józsi: Penészvirágok (lemezkritika)
süti beállítások módosítása