„Ússzon el minden, mintha özönvíz mosná át a testem” – Premieren GAB első lemeze, a Magnolia

2024.04.12. 12:07, srecorder

gab-magnolia-borito.jpg

Beton.Hofival is zenélő Wavy-producerrel (Dan Pinto) és közösen feloldott szorongásainkkal debütál az érzéki, alternatív R&B-t játszó GAB első, Billie Holiday-t is megidéző nagylemeze. Magnolia-premier!

Az énekes-dalszerző Lakatos Gabriella két éve végzett a jazztanszakon, de már 2021 óta publikálja GAB néven szólódalait. Első magyar nyelvű számáról, az Azt mondtad ez szerelem dreampopos beütésű elektronikus R&B-jéről mi is írtunk, a Magányzárka és a Szállnék veled duplaklipje pedig nálunk debütált tavaly: ebben az EP-t ihlető tébolyult nyaralás emlékét dolgozta fel Gabi.

Azóta hallhattuk a Wavy első nagylemezén, most pedig elkészült első saját albumával is, aminek a Wavy-s Dan Pinto volt a vezető producere. „Amikor Gabival elkezdtünk dolgozni a lemezen, nem határoltuk be magunkat, szabadon álltunk a kreatív ötletelő folyamathoz. Nekem egyben volt ez kihívás és egy jó lehetőség, hogy kipróbáljam magam olyan zenei stílusokban, amiket eddig csak hallgattam. Persze, voltak inspirációink, pl. Gabi Rosalía MOTOMAMI albumát hozta, én pedig The Weeknd korai munkásságából is merítettem ötleteket. Nyilván elkezdjük valahogyan, aztán simán lehet, hogy valami teljesen más lesz a végén és ez így jó” – mondta Danny az albumról, aki a jazzhez a triphop felől közelítő, downtempós Blueklynben már játszott együtt GAB-bal, és kifejezetten kreatív időszakát éli most, hiszen az ő zenéjével indult Beton.Hofi trilógiazáró mixtape-je, a 0 (Vezéregyéniség), és vele készült Franko Szoboszlai-száma is.

DAN PINTO ÉS A WAVY KEDVENC 2022-ES ZENÉI

gab-dan-pinto.jpgGAB és Dan Pinto 2023 októberében az Anahit előtt az Akvárium kistermében. Fotó: Erdős Viki / koncertrementem.

Az album Billie Holiday 1939-es jazzballadájára, a Strange Fruitre utalva kapta a Magnolia címet. Ebben a feketéket érő rasszizmus fájdalmát énekli meg Billie Holiday, az egymás elfogadása iránti vágy, az egzisztenciális és szociális szorongások és azok feloldása pedig az egész lemezen átívelő vezérszálat adott a cigány származású énekesnőnek, GAB-nak.

„Ezek a dalok nem csupán a személyes őszinte élményeim, azt tapasztalom, hogy az általam megalkotott lírai én, még ha nem is minden ponton, de egy-egy alkalommal a generációmból szinte bárki lehetne. Az életem legfelszabadítóbb élménye mindig valamilyen közösségi élményhez kapcsolódik az emlékeimben. Drámapedagógiával neveltek, így szomjazom a közös feldolgozás, sírás és nevetés felszabadító élményét. Alig várom, hogy koncertezzünk a lemez dalaival!” – mondta az énekesnő.

„Gabival nagyon jó együtt dolgozni, profi énekes, aki akár produceri szerepben is részt tud venni az alkotási folyamatban. Nagyon változatos lett ez az album, de Gabi úgy vált eggyé mindegyik különböző stílusú és hangulatú trackkel, hogy hangjával és a szövegekkel mégis egy teljes zenei anyag lett ezekből a számokból. Ezen felül egy pozitív energiabomba, nem egyszer volt, hogy fáradtan, lehozva kezdtük el a sessiont, de a zenélés végére már mosolyogva exportáltam az aznapi munkánkat” – mesélte Danny.

A Magnoliát két klip vezette fel, a címadó, ami a 2024-es Kikeltető shortlistjére is bejutott, valamint a latin trapet latin gitárokkal keverő Dime. Mindkét dalhoz Salvatore Giuliano rendezett videót, az operatőr pedig Kondor Csaba volt: az elsőben Pethő Lilla táncol, a másodikban pedig Balogh Bence koreografált egy tízfős tánckarnak. Az albumon közreműködik a producer SilkSilver, a Blunt Shelter-es don C, a Co Lee első bohócos lemezének végén is felbukkanó egyedi, a Slow Village-rapper glsch és több hangszeres zenész is.

Lemezbemutató április 26-án lesz a Gödörben, ahol pont olyan eklektika várható, mint GAB lemezén. Az énekesnőn kívül fellép don C és Silksilver, jammel a hari_drama, de lesz kiállítás és fel- és levezető dj-szettek is. JegyvásárlásFacebook-esemény.

 

 

GAB a Facebookon. Instagramon.

nyitókép: Ornella Mari / Arzhang Lotfi.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/12/usszon_el_minden_mintha_ozonviz_mosna_at_a_testem_premieren_gab_elso_nagylemeze_a_magnolia
„Ússzon el minden, mintha özönvíz mosná át a testem” – Premieren GAB első lemeze, a Magnolia
süti beállítások módosítása