„A víz vonzásában élek” – Itt van Zságer Balázs első szólólemeze! Aqua Obscura-premier

2024.04.12. 11:12, srecorder

zsa_ger_bala_zs_ao-1_foto-fo_ldi_a_da_m.jpg

20 év Žagar után szólókarrierbe kezdett Zságer Balázs, akinek első, szintis-ambientes szólóalbumát a vízről szóló mesék és rituálék ihlették, egyik számában pedig Takács Dorina, azaz Дeva is énekel.

Zságer Balázs 2021-ben, a Žagar 20 éves jubileumi koncertje után úgy érezte, lezárult egy korszak, és szólókarrierbe kezdett. „A Žagarral eltöltött két évtized zenekari játék után, újra visszatértem a gyerekkori álmomhoz, azaz csak és kízárólag szintetizátorokkal zenét csinálni. Nem kifejezetten az ambient felől indult a dolog, hanem újra elkezdtem hallgatni korai kísérleti szinti-zenéket, meg kosmische musik előadókat, mint Steve Roach, Susumu Yokota, Hiroshi Yoshimura.”

„Emellett az utóbbi években számos új hangzással és hangszerrel kísérleteztem, a klasszikus analógoktól a modern hangképzési algoritmusokon alapuló moduláris szintetizátorokig, a generatív zenei struktúrák is izgattak. Az Aqua Obscura album tulajdonképpen ennek a kisérletezésnek és hang-felfedezésnek az első lenyomata” – meséli Zságer, aki szeretett volna egy sajátos hangzásvilágot kialakítani, és fontosnak tartotta, hogy a számokban csak általa generált hangok szólaljanak meg, tehát nincsenek minták a lemezen, max pár field recording. „Ahogy a cseppek összeállnak egy kád vizzé, úgy állt össze a koncepció és a zenék is” – mondja.

Az Aqua Obscurát az ősi magyar folklór, valamint az északi és pogány mitológia ihlette, és ahogy arra a cím is utal, a víz tematikájára épül. „A víz vonzásában élek. Heti többször úszom, ha kimarad egy-egy alkalom, már kezdem szarul érezni magam. A vízben eltöltött idő alatt például sokkal spontánabb válaszokat kapok az aktuális dolgaimra. Ez aztán oda vezetett, hogy egyre többet kezdtem foglalkozni a vízzel, kezdetben csak különböző népmeséket, japán, kelta és magyar folkklórból” – meséli Zságer.

zsa_ger_bala_zs_ao-2_foto-fo_ldi_a_da_m.jpg„Régóta foglalkoztat a zen / buddhista filozófia is, amelyben több reflexió és metafora kapcsolódik a vízhez. De megtalált több vízzel kapcolatos elmélet is, pl. Masaru Emoto japán tudós a víz molekuláris szerkezetét tanulmányozva azt akarta tudni, hogy az emberi gondolatok és érzelmek hatással vannak-e a vízre. Egy francia immunológus szerint pedig a víznek van memóriája, képes reprodukálni az egykor benne lévő anyagok tulajdonságait és képes információt megőrizni ezekről a struktúrákról. Ahogy egyre mélyebbre merültem a témában, úgy éreztem, hogy ezt szívesen kifejezném zenében is valahogy.”

Emellett vízről szóló mesék és rituálék is hatottak az albumra: a magyar folklórból Zságert a tündérmesék érdekelték, például A víz tündére című népmese, „ahol nem feltétlenül pozitív szereplő a tavi tündér, elrabolja és lerántja a mélybe a molnár fiát és a feleségét, akiket átformál és más-más élethelyzetbe helyezi őket vissza a szárazföldre.” A Rávga című trekket pedig a számi mitológiából származó alak ihlette. „A tengerbe fulladtak a számi néphitben „státusztalan”, átmeneti állapototba kerülnek, ami addig tart, amíg sírjukat meg nem áldják. A Pagana Rito a pogány rituálékra utal, amelyekben szintén erős jelentéstartalma van a víznek. Ami mindegyik legendáriumban jelen van, az az, hogy a víz rejtélyes és veszélyes, de egyben az időtelen erő jelképe is, amely egységre törekszik és harmóniára az univerzummal.”

Az Aqua Obscura egyik dalában Дeva énekel, ez úgy született, hogy tavaly az Ozora fesztiválon pont egymás után léptek fel az Ambyss színpadon, és „arra gondoltunk, hogy a kettőnk műsora között nem tartunk szünetet, hanem megpróbáljuk organikusan átvezetni a két live szettet. Emellett a kezdetektől fogva tetszettek Dóritól azok az ének-szövetek, amik Kodály kórusműveire emlékeztetnek. Az Esik Eső c. számot ő választotta a lemezről, amelynek a végeredménye olyasmi lett, mint amikor egy erdélyi népdalkórus találkozik a pulzáló moduláris szintetizátorokkal.”

Zságer a lemez címadójához, a Sötét Víz c. dalhoz egyedül forgatott klipet egy telefonnal – az album mellett most ez is itt, a Recorderen debütál. „Ez egy spontán ötletből jött; ahogy Madeirán a fekete-köves tengerparton próbáltam bemenni az erősen hullámzó vízbe, rájöttem, hogy az óceán szempontjából semmi különbség köztem és a mindig visszagördülő kövek között.”

Az albumot élőben április 18-án, a Trafó nagytermében mutatja be, ahol vendégszerepel Дeva, és jön a neves ambient-művész Abul Mogard is, akinek ez lesz az első budapesti fellépése. JegyvásárlásFacebook-esemény. Az estet swanasa nyitja az EXILES kiadótól, aki tavaly hozta ki debütáló EP-jét (when you need to rest, let the sounds hold you), és érdekesség, hogy erről az egyik szerzeménye Mogard Rinse FM-es mixében landolt. (Mogard tavalyi, KMRU-t újragondoló zenéi pedig Zságer 2023-as kedvencei között szerepeltek.)

Az Aqua Obscura lemez szokás szerint támogatható a Bandcampen, a Zagar webshopból pedig már megrendelhető kazettán.

ao_compact_cassette.jpg

„AKKOR EZ VOLT A PROGRESSZÍV KÖNNYŰZENE” – ZSÁGER BALÁZS A 20 ÉVES LOCAL BROADCASTRŐL

 

Zságer Balázs a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Fotók: Földi Ádám.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/12/a_viz_vonzasaban_elek_itt_van_zsager_balazs_elso_szololemeze_aqua_obscura-premier
„A víz vonzásában élek” – Itt van Zságer Balázs első szólólemeze! Aqua Obscura-premier
süti beállítások módosítása