A létezés csodáiról, és más dolgokról – EP-premier! Mörk: Astral Visions

2024.04.01. 10:24, srecorder

mork_2024_andras_orsi3_2.jpg

Ősszel jön a harmadik Mörk-nagylemez, de már most hallhatjuk majdnem a felét a Recorderen debütáló Astral Visions EP-n, amin a Mörk tiszteleg a Khruangbin előtt, kivezet a káoszból, és megmutatja a dalt, ami kirántotta őket a zenekar egyik legnehezebb időszakából.

2021 végén jelent meg a chillezve bulizós, pszichedelikus soult játszó Mörk addigi legjobb lemeze, az In The Golden Hour, ami az év végi listánkra is felkerült. Már előtte is sokfelé koncerteztek külföldön, de erre a lemezre már a legendás brit dj, producer és lemezkiadófőnök, az angolok egyik zenei iránytűjének számító Gilles Peterson is felfigyelt, aki elhívta őket a Worldwide FM élő videófelvételére és a Baby c. dalukat is pörgette BBC-s műsorában. Fontos lépcsőfok volt, hogy azóta a Mörk leszerződött a dél-londoni Albert’s Favourites kiadóval, és náluk jelenik meg most az Astral Visions, ősszel pedig a harmadik nagylemezük, amelynek ez az EP az előfutára.

A szokás szerint soul-, funk- és improvizációs alapokra épülő Astral Visions holnaptól elérhető az összes ismert platformon, de ebből a Soundcloud-lejátszóból már most pörgethetitek:

A Mörk április 6-án a Turbinában mutatja be az EP-t (jegyvásárlás, Facebook-esemény), amelynek dalairól Zentai Márk énekes-szövegíró lentebb részletesen is mesélt a Recordernek.

„JÓ VOLT A NUTELLÁRÓL ORDIBÁLNI” – ILYEN VOLT EGY KOMOLY-VICCES MÖRK-INTERJÚ HAT ÉVE

 

 

Astral Visions

„Csak kétféleképpen élheted az életed. Vagy abban hiszel, hogy nincsenek csodák. Vagy pedig abban, hogy a világon minden egy csoda.” (Albert Einstein).

Az EP címadó dala egyben az album legújabb száma is. Meglepetésként érkezett, stúdiózás közben nyerte el végleges formáját, és a Mörk-basszusgitáros Szeifert „Jason” Bálint szerzeménye. „Ez a ballada a földi létezés apró és jelentéktelen természetéről szól, valamint arról, hogy ebből a perspektívából a világegyetem végtelenül hatalmasnak és felfoghatatlannak tűnik. Hangzásban és attitűdben pedig egyfajta tiszteletadás ez részünkről egyik kedvenc zenekarunknak, a Khruangbinnek.”

Towards The Sun (feat. Dom Beats)

Ez a dal még februárban debütált, és a barátság és az emberi kapcsolatok fontosságáról és törékeny természetéről szól. A dalszövegben a fény és sötétség integrálódik egymásba, reményteli formában. A Toward The Sun egy különösen nehéz időszak után született, a zenekar célja az volt, hogy figyelmüket a legfontosabb dolgokra összpontosítsák:

„Tiszteletben kellett tartanunk az egyéni valóságainkat, miközben megértéssel és együttérzéssel felismertük közös alapjainkat. Az egymás iránt érzett szeretet, és a közösen létrehozott zene az, ami igazán összeköt minket. A közös víziónk, hogy művészi kiteljesedésünkkel másokat is fel tudunk emelni. Szeretnénk, ha ez egy lendületes, ugyanakkor elgondolkodtató óda lenne „a mi törzsünkhöz”, amit szűk értelemben vehetünk úgy, mint a zenekarunkat, bármelyikünk családját és barátai körét, vagy tágabb értelemben, mint egy egész országot, az emberiséget, vagy akár értelmezhetjük még ennél tágabban is…”

Dromedar

„Ez a dal évek óta készül, és már sokféle változatban elhangzott. Nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel, és külön öröm barátunk, Brother Portrait közreműködése a felvételen. Egyedi költészete, hangja és flow-ja rengeteget hozzátett a szerzemény kiteljesedéséhez, reméljük, segítségével tudjuk erősíteni a remény érzését a dal hallgatóiban.”

A Dromedar szakrális hangzásával közös őseinket igyekszik megidézni a zenekar. „Az emberiség történetében sajnos rengeteg olyan dolog fordult elő, ami szétválaszt minket, mivel az elnyomás rendszerei olyan rendkívül igazságtalan módon teremtettek szenvedést és egyenlőtlenséget, hogy ezt a tényt feltétlenül el kell ismernünk, ugyanakkor felmerülhet a kérdés: vissza tudjuk-e nyerni közös emberi mivoltunkat, azt az alapot, hogy mit jelentett és bizonyos értelemben még mindig mit jelent embernek lenni ezen a bolygón? Lehetséges, hogy még mindig ebben a rémálomszerű vízióban ragadtunk együtt ezek után az évezredek után és az egyetlen kiút a teremtett káoszból az, hogy egymást segítve együtt gyógyuljunk?”

Heaven Sent

Egy keserédes dal a szerelembe esés pillanatáról. „Mélyvíz felett lebegve, magasan a levegőben repülve, csak a partnerünk nyitottságában és saját elhatározásunkban bízva. Egymásba vetett bizalmunk elegendő ahhoz, hogy tudjuk, felismerjük a múlt mintáit, hogy tudjunk haladni egyre magasabb és magasabb szabadsági fokok felé a másikkal való közösségben.”

„TÖKÉLETES POPZENE ÉRZŐ LÉNYEKNEK” – ZENTAI MÁRK KEDVENC ZENÉI 2022-BŐL

 

Frissítés (április 2.): Azóta pedig itt a lemez Spotifyon is:

 

Mörk a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Őrsi András.

Premier rovat cikkeinek megjelenését Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/01/a_letezes_csodairol_es_mas_dolgokrol_ep-premier_mork_astral_visions
A létezés csodáiról, és más dolgokról – EP-premier! Mörk: Astral Visions
süti beállítások módosítása