Nem kacéran pislognak a lányok, csak vakítja őket a Szentlélek fénye

2024.03.13. 09:30, Recorder.hu

anges-du-peche-robert-bresson.jpg

Kultsarok rovatunkban olyan kevésbé ismert filmekre hívjuk fel a figyelmet, amiket valószínűleg amúgy nem jutna eszedbe megnézni. Ez a cikk először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

#20 - A bűn angyalai (Les anges du péché, 1943)

Vajon miből gondolta az emberiség, hogy Isten és a túlvilág odafent van, a pokol pedig lent található? Robert Bresson szerint a válasz az undorban rejlik: az áhítatos ember azért néz felfelé, mert el akarja fordítani az arcát a földtől, a testről, a holtakról és a profán valóságtól, De csak a haldokló néz föl igazán: az égre emelt tekintet akkor éri el a teljes intenzitását, amikor otthonát keresi a mennyben. Erről szól a huszadik század legnagyobb rendezőjének legelső filmje.

A bűn angyalai című melodráma a domonkos rendben sanyargó apácák meséje, akik napról napra elkárhozott bűnözők megváltásán munkálkodnak – és egyiküknek végül saját magát föláldozva sikerül célt érnie. Anne-Marie úgy vágyja a gyilkos tolvaj üdvét, mint más a szerelmi eksztázist, és ezért, ha kell, lábakat csókol, tűri a magányt, netán halálos betegségre ítéli magát a templomkerti esőben. Útközben megtanulja, hogy szidalmazni kivételes öröm, de még nagyobb öröm, ha minket szidalmaznak – s arra is rájön, hogy ha leöntenek levessel, csókkal kell válaszolni, a csókot pedig úgy kell letörölni a homlokunkról, mintha a hajunkat igazítanánk meg. „Miért klopfolja a ruhát?” – kérdik a rendetlen nővértől, „Mert a fehér tiszteletet érdemel” – szól a válasz. 

És milyen meghökkentően gyönyörűek ezek a tiszteletet érdemlő nővérruhák! Milyen káprázatos mozgásokat teremt a fegyőrnői sietség vagy az apácák észvesztett rohanása! Bresson későbbi filmjeiben nincs ennyi látványosság, nincs ennyi zene és nincs ennyi áradó érzés sem, de ennyi színészi mozdulat sincs, mert a purista mester a profikat amatőr „modellekre” cseréli, akik a mennyek kutatása helyett inkább maguk elé vagy a földre bámulnak. De ha máshonnan nem, hát innen, a kezdetekből tudható, hogy valójában minden kába Bresson-hős egy kiugrott szerzetes, aki csak azért süti le a szemét olyan gyakran, mert fél a fensőbb erők vonzásától: Isten elől menekül.

szerző: Nagy V. Gergő

Itt ingyen meg lehet nézni A bűn angyalai című filmet angol felirattal.

https://recorder.blog.hu/2024/03/13/kultsarok_a_bun_angyalai
Nem kacéran pislognak a lányok, csak vakítja őket a Szentlélek fénye
süti beállítások módosítása