Zombifolk, afropop és anatóliai pszichedélia a Budapest Ritmo 2024 programjában

2024.03.10. 19:00, trecorder

ritmo2024_salifkeita_650.jpg

(X) Dark folk, bantu punk, hipnotikus krautrock, brácsás stand-up és még sorolhatnánk: kevés helyen tapasztalhatunk akkora fúziós erőket, mint a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében április 11. és 14. között megvalósuló Budapest Ritmón.

A mindig eklektikus fesztivál programjából idén a pszichedélia domborodik ki leginkább, hiszen az isztambuli díva, Gaye Su Akyol, az afrofuturista punk BCUC  és a magyar Decolonize Your Mind Society is ezt a mezőnyt erősíti. Az amorf színtér biztos tájékozódási pontjai a nyugat-afrikai zene töretlen fényű csillaga, Salif Keita, a balkáni rezesbanda, a Džambo Aguševi Orchestra, a roma szuperprodukció, a Terne Čhave és a Romano Drom, valamint a ska-punkot játszó hazai Duckshell koncertjei lesznek. 

Az afropop atyjának tartott élő mali legenda, Salif Keita (a nyitóképen) két zenésztársával lép az Akvárium Klub színpadára, míg Gaye Su Akyol, akinek a hangjában egyszerre rezeg a forradalmi érzékiség, a művészi lázadás, a török pop díváinak öröksége és a 90-es évek rockja, eddigi legmerészebb, Anadolu Ejderi (Anatóliai Sárkány) című albumát hozza el. Ráadásul a lemezt kiadó Glitterbeat alapítója, Chris Eckman is a Ritmo vendége lesz, akivel a PRO bérlet birtokosai személyesen is találkozhatnak.

„GYORS VÁLTOZÁSOKAT VÁROK”: CHRIS ECKMAN-INTERJÚNK

A dél-afrikai BCUC, vagyis a Bantu Continua Uhuru Consciousness fellépése lesz a másik olyan koncert, amit kár lenne kihagyni. Az afrofuturista beütésű, punk lelkületű kollektíva az egyébként is erős pénteki napon tart kiszámíthatóan katartikus szeánszot. A héttagú zenekar erős ritmusszekcióval, női énekessel és szigorú MC-vel érkezik.

soweto_towers.jpg                                                                                                                                                                / BCUC

A szombati zárónap egyik meglepetése a magát evokatív „zombifolk” kategóriába soroló észt Puuluup koncertje lesz, loopokkal, effektekkel, észt és nyelven túli freestyle-lal fűszerezett performanszukhoz egy középkori hangszer, a háromhúros talharpa adja majd az alapot.

A fesztiválnapokat DJ-szettek zárják, a Monsieur Doumaniból is ismert Antonis Antoniou pedig már szombat délután elcsábít egy pár vájtfülű hallgatót az Erzsébet téren.

„SZERENCSÉSEK VAGYTOK, HOGY OTT VAN NEKTEK BARTÓK”: ANTONIS ANTONIOU-INTERJÚNK

A hazai szcénát Ágoston Béla kísérleti etnojazze, a Duckshell felszabadult ska-punk egyvelege és a Dalinda tiszta folkhangzása képviseli. Utóbbi egyben a Ritmo idei fimes projektje is, hiszen a Blogothèque-alapító Vincent Moon előre felvett és helyben komponált anyagokból tart rendhagyó vetítést a koncertjük alatt. 

„... VISSZALÉPNI, ALÁRENDELŐDNI, A MÁSIKAT SEGÍTENI": DALINDA-INTERJÚNK 

A fesztivált idén is kétnapos filmprogram kíséri a Toldi moziban, ahol máshol nem látható zenei és dokumentumfilmeket vetítenek majd.  

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JEGYEK

BUDAPEST RITMO A FACEBOOKON.

gaye_su_akyol_c_ali_guclu_simsek.jpg                                                                                                                                                     / Gaye Su Akyol

https://recorder.blog.hu/2024/03/10/zombifolk_afropop_es_anatoliai_pszichedelia_a_budapest_ritmo_2024_programjaban
Zombifolk, afropop és anatóliai pszichedélia a Budapest Ritmo 2024 programjában
süti beállítások módosítása