Gátlástalan humorú és egészségesen elmebeteg – EP-premier! Strompopper: Nothing

2024.02.29. 12:52, srecorder

strompopper_2.jpg

Sartre boldog, Parmenidész szomorú: itt a Strompopper sötét gitárokkal semmítő új lemeze, a Nothing, amin a címével ellentétben azért egész sok minden történik a nyers garázsrockolás mögött: fekete humorral veretik be a fejüket Yoko Onóval, megéneklik a vagyonmérlegre szaró irodista lázadását és a depressziósok hétköznapi bátorságát, hogy a végén úgy mellbe vágjanak a morningdeeres Dányi Krisztinával, amire tényleg nem számítottunk. Premier!

G (gitár, ének): Nagyjából a What’s Wrong With This? EP megjelenése óta tudtuk, hogy a második EP minden értelemben erre a kérdésre fog válaszolni, pl. rögtön a címében, meg abban is, hogy az első EP tizenegynéhány éves dalaival ellentétben ezen már teljesen közösen összerakott számok lesznek, szóval ez tényleg megmutatja, mi volt a baj a régiekkel. Azt is eldöntöttük, hogy ezúttal nem mi magunk leszünk a producer, így került a képbe Pesztalics Dénes barátunk (EZ Basic, Black Bartók); meg azt is, hogy szeretnénk egy vendégénekest egy dalba, ehhez pedig Dányi Krisztát (morningdeer, We Are Gloria) hívtuk, mert én az első morningdeer-lemez óta óriási rajongó vagyok. Rajtunk kívül tehát sokaknak köszönhető a Nothing (és lehet, hogy ez is baj volt az elsővel), és egy évezredes filozófiai problémát lezárva végre válaszol Parmenidésznek, aki szerint a semmi nem létezik. Most már igen, ráadásul most már Parmenidész nem létezik.

P (basszus, zongora, ének): Esernyő alatt állni a stúdióban, komoly arccal igazgatni a mikrofont egy őrjöngő elektromos írógép felett... és ez csak két dolog azok közül, amikkel új értelmet adtunk a „semmit tenni” kifejezésnek. A végeredmény pedig? Kétségkívül nem is olyan rossz; s ha a természet valóban irtózik az ürességtől, bizton jelenthetjük ki, ez egy nagyon természetellenes fölvétel, hiszen minden pici hangjában ott rejlik az örök sötétség.

„KITALÁLUNK TÍZ PROSZTÓ PUNKZENEKART” – BEMUTATKOZIK A STROMPOPPER

B (dob): Nos, én csak dobolni akartam valamiben (leginkább egy zenekarban), a Nothing EP-t utólag meghallgatva pedig rendkívül örülök, hogy a Strompopperben, egy igazán klassz társaságban tehetem ezt. Komoly büszkeség van bennem, de a sok máz alatt semmiképp nem sikkadhat el, hogy ez az album a rajongóink nélkül pontosan ugyanígy megszületett volna; semmi sem lenne másképp, ha ők nincsenek, hiszen valójában semmi nincs, illetve hát Semmi van!

Pesztalics Dénes (mix és master): Egyedülálló öröm volt számomra a Strompopper hanganyagán dolgozni. (...) Megdöbbentően inspiratív (...) a mű. (...) konstruktívan demokratikus szellemiségben zajlott az alkotási folyamat. (...) egészségesen elmebeteg, gátlástalan humorú, (...) meg nem értett zsenik, (...) szerethetően keserédes (...) underground. (...) hivatásszerűen (...) tudok azonosulni.

morningdeer (vendégének): Én mindig örülök, ha kollaborációba hívnak, más kérdés, hogy aztán egy rémálom velem, mert sokat szorongok, hogy jó legyen az, amit beadok a közösbe. Szerencsére a stúdiózás nagyon baráti és felszabadult volt, és szerintem ez a dalokon is hallatszik majd. Egyébként azért is jó, hogy részt vehettem, mert ez egy nagyon jó lemezanyag lett, kíváncsian várom a koncerteket.

Maljusin Anna (a kórus 5. tagja): Soha nem gondoltam volna, hogy lehetőségem lesz egy ennyire veri big zenekarral stúdiózni. Az érzések és ébredések, amiket átélhettem az énekek során, álmaimban köszönnek vissza újra és újra és újra.

Semmi zenekar (zenekar): Semmi kétség, hogy a Nothing egy vérbeli rocklemez. Az ötletes szövegekhez remekül társulnak a torz, néhol sötét gitártémák. Ezzel az albummal mindössze egy baj van: túl rövid. (...) Tudjuk, hogy mind azt várjátok, hogy elsüssük az ez nem semmi” viccet, de csak azért sem fogjuk… Na jó, egye fene: ez az album NEM SEMMI!

P macskái (macskák): Miau!

Aki szeretné megvásárolni online az albumot, arra legjobb alkalom a holnapi Bandcamp Friday lesz, amikor a teljes összeget a zenekar kapja meg.

A PALÁNTA ÉS A STROMPOPPER KEDVENC 2022-ES ZENÉI

 

Strompopper a Facebookon. Instagramon. Bandcampen. Sőt, honlapjuk is van.

Fotó: Dragon Zoltán.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/02/29/gatlastalan_humoru_es_egeszsegesen_elmebeteg_ep-premier_strompopper_nothing
Gátlástalan humorú és egészségesen elmebeteg – EP-premier! Strompopper: Nothing
süti beállítások módosítása