„Valami emberi léptékű isteni szikra” – Itt a Noémo új live sessionje Csoóri Sándor versével

2024.02.21. 11:58, srecorder

noe_mo_live_sess_8_1.jpg

„Noémo számomra az igazi popsztár, aki mindig pontosan és szépen, fontos és izgalmas témákról énekel” – mondja Weiner Sennyey Tibor Takács Noémiről, aki nemrég egy sajátos live session sorozatba kezdett zenekarával, és március 7-ei nagykoncertje előtt hetente publikálja élő felvételeit a Nyúl utcából – a sejtelmes-dreamfolkos Emésztőenzim után most a Csoóri Sándor versét feldolgozó Vagyok című dalát.

Kicsit olyan, mintha a csellengő napjaim a mezőn legelő tehenek lennének, a kolompok hangja visszhangzik a völgyben, és amikor végre beérnek a gondolatok, akkor megpróbálom őket egy mederbe terelni. Mindez jelképezi azt a káoszt, ami néha az életemben létre tud jönni, amikor épp egymással párhuzamosan túl sok szálon fut minden. Egyszer csak ez a sok-sok szál összeáll egy csomóponttá az alkotási folyamat során, és gyakorlatilag ilyenkor megszületik egy dal. Nagyon felszabadító ez az érzés, amikor a semmiből – és a mindennek a lehetőségéből – egyszer csak leszűrődik valamiféle lényeg és összeáll egy egésszé. Erről szól ez a dal. Ezzel a teremtő erővel szerintem mindannyian rendelkezünk, csak meg kell tanulnunk szabályozni a saját eklektikus alkotó energiáinkat. Megzabolázni a gondolatokat, érzéseket. Mindez talán valami emberi léptékű isteni szikra” – mondja Takács Noémi a dalról, amelynek az eredeti stúdióverziójában, és ebben a kiterjesztett zenekari változatában is fontos szerepet játszik a vers népies motívumait erősítő citera.

Noémi másfél évvel ezelőtt ásta bele magát Csoóri Sándor művészetébe, miután Vecsei H. Miklós felkérte, hogy beszélgetős sorozata, a Csoóri-szalon vendégeként zenésítse meg a szerző egyik művét, amihez teljesen szabad kezet kapott. Az írásokban elmerülve Noémi fejében önkéntelenül is beragadt a Carmina Burana két sora, ezért gitárt ragadott, és miután talált egy izgalmas hangolást, a refrén szinte azonnal kigurult belőle. A dalhoz – ami az év végén megjelent EP címadója lett – később klipet is forgatott, ami anno szintén a Recorderen debütált.

Noémi zenekarában a hazai jazz-, folk- és egyéb színterek kiemelkedő alakjai játszanak, a Napfonatból és a Lanouból ismerős Tóth Eszter citerázik és énekel, az elsősorban hangmérnök-producerként ismert Fenyvesi Márton gitározik, a makrohangot nemrég feltámasztó, de a jazz egyik legfrissebb sztárcsapatában, a New Fossilsban és a Dresch Quartetben is játszó Gyányi Marcell basszusgitározik, és a szintén New Fossils-os, Mörk-ös Szabó Dániel Ferenc dobol. A felvételek a Blahalouisiana és az Ivan & The Parazol lemezein is dolgozó producer, az újjáalakult Qualitonsban és az Odd ID-ben billentyűző Weil András Nyúl utcai stúdiójának kertjében készültek, a keverés és a masztering Fenyvesi Marci munkája, a videófelvétel, a vágás és a rendezés pedig Vadas Gézáé, aki nemrég Nashville-ben is forgatott Áron Andrással (az operatőr Erdei Bálint volt).

Teljes zenekari felállásban legközelebb március 7-én hallható a Noémo, akik a Napfonat női a capella együttessel adnak két különálló, egész estés koncertet a Turbinában. JegyvásárlásFacebook-esemény.

Ez pedig a live session első része:

 

Weiner Sennyey Tibor József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító gondolatai:

Noémo, azaz Takács Noémi pályáját a kezdetektől fogva érdeklődéssel és őszinte tisztelettel figyelem. Nem csak azért, mert pályája elején csodálatosan eredeti módon újra feldolgozta a szomorú emlékezetű Sennyei Vera énekesnő Isten veled Budapest, te édes című dalát, hanem azért is, mert Noémo nem köt kompromisszumokat a vélt siker érdekében, hanem valós dicsőségre tör szakmájában és megmarad őszintének, eredetinek, egyéniségnek. Dalai, előadásmódja, világa egy olyan énekesnő világát tükrözik, akinek van elképzelése arról, hogy milyen felelősséget jelent magyarul énekelni. Noémo számomra az igazi popsztár, aki mindig pontosan és szépen, fontos és izgalmas témákról énekel, örök témákról, mint a halál, a szerelem, az öregség, a barátság. Noémo számomra gyémánt a magyar énekesnők között, aki mint egy prizma, megtöri a fehér fényt és megmutatja, hogy minden szín benne lakozik. Noémót régen is, most is, később is érdemes hallgatni. Hallgassátok.

 

Németh Juci énekesnő benyomásai:

Angyal él közöttünk! Persze több is, de mindig ezt gondolom, amikor Noémo zenéjét hallgatom! Elutaztat valami nagyon kellemes helyre jellegzetes finom hangjával, csodás frazírjaival. Vagyok c. dala Csóri Sándor versére olyan természetesen simul, mintha együtt születtek volna. Igényes és jó ízlésű hangszerelés, kíséret jön itt is, mint már megszoktuk, hogy repítse a dallamot, szavakat. Kis amplitudókban mozognak dalai, megéreztetve velünk, hogy nem kell mindig hatalmas dolgokat művelni ahhoz, hogy igazi hatásokat érjenek el a hallgatóban érzelmileg és zeneileg egyaránt. De itt nem is ennyire marketingszerű a dalszerzés, én úgy érzem, Noémo sodródik a szöveggel és a lelkével, ez hozza az őszinte zenei megoldásokat.

 

Noémo a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/21/valami_emberi_lepteku_isteni_szikra_itt_a_noemo_uj_live_sessionje_csoori_sandor_versevel
„Valami emberi léptékű isteni szikra” – Itt a Noémo új live sessionje Csoóri Sándor versével
süti beállítások módosítása