„Miért ne lehetne egy élő felvétellel a fizikai állapotomat is kendőzetlenül láttatni?” – Itt van a Jónás Vera Experiment új live session videója

2024.02.21. 10:11, srecorder

jve_mzhsessionp1006089.jpg

Rendhagyó live session videót forgatott Jónás Vera a zenekarával, aki kénytelen volt betegen fellépni, de utólag nem kikozmetikázta, hanem felvállalta ezt a tényt, amitől még őszintébb, törékenyebb, megkapóbb lett az új élő videója. Premier!

2022-ben jelent meg a Jónás Vera Experiment harmadik albuma, a HOLD, amelyhez három klip is készült, utolsóként a Hard, amiben Veráék napfogyatkozást varázsoltak a disztópikus Salgótarján fölé. A klipet rendező Szombath Máté most élő felvételeket készített Veráék dalaihoz, ezek közül debütál most az első, a Hallom.

„Életem egyik legkülönlegesebb felvételi élménye volt ez. Már sokszor álltam színpadon betegen, náthásan vagy akár lázasan is, de a hangom mindig megmaradt. A novemberi Magyar Zene Házás felvételre viszont úgy sérültek meg a hangszálaim valami betegség miatt, hogy átélhettem, milyen lehet a tinédzser fiúknak a mutálás örömeit átélni. Szinte semmi kontrollom nem volt a hangom felett, ha magasra kellett mennem, a mély lágéban tudtam csak valamennyire tartani a gyeplőt. A forgatás előtti napokban finoman próbáltam jelezni a stábnak, hogy gáz van, de nem akartam senkire ráijeszteni, meg persze reméltem, hogy elmúlik a forgatás reggelére. Nem így lett. Úgy döntöttem, ezt egy élményként fogom kezelni, és elengedem a perfekcionista nyomasztást kívül és belül egyaránt. Ahogy a lemezeim és a dalaim is az akkori lelkiállapotomat tükrözik, miért ne lehetne egy élő felvétellel a jelenlegi fizikai állapotomat is kendőzetlenül láttatni?” – mondja Vera arról, hogy milyen kihívás volt neki a felvétel elkészítése.

„Hangmérnökeink (Kopcsik Márton és Gróh Ádám) elképesztő munkát végeztek, hogy úgy halljuk egymást, hogy ne kelljen semmit erőltetnem, illetve Marci keverésében hallatszik is az igazság, nekem még picit tetszik is ez a repedezett hangszín.”

A Hallom a lejátszási számok alapján az egyik legkedveltebb dal lett a HOLD lemezről, mégsem készült hozzá klip, most viszont egy hármas átiratban kapott vizuális kiegészítést a dal, amiben Verát Várnai Szilvia (billentyűk) és Bécsy Bence (gitár) kíséri.

„Sok közös megbeszélés után az fejtettük meg Veráékkal, hogy most inkább ne klipezzünk, hanem csináljunk pár kiemelt dalra live session átiratokat. Én úgy gondoltam, hogy a 2022-es lemezhez képest így tudnánk még egy réteget lebontani ezekről a dalokról, és – még ha ez tőlem fura kijelentés is – de egy klip ezen ponton már nem tudott volna akkora meglepetéssel bírni, mint több dal élősített mutációja” – mondja Szombath Máté, a live session videók rendezője. „A dalok kiválasztásával párhuzamosan válogattunk a helyszínopciók közt, mikor a Magyar Zene Háza befogadott minket nagyon szívélyes fogadtatással, és egyértelműen felette állt a többi opciónknak felvételkészítési lehetőségek minőségében. Elhívtam két jóöreg filmes barátomat, Salvatore Giulianot és Kecskeméti Bálintot, és négy darab szinte teljesen különböző kamerával, ami az arzenálunkban volt, leforgattuk a három dalt 4-5 take-ekből. Utómunkában a képek egységesítésén túl még egy olyan koncepciót is kitaláltunk, hogy mindegyik dal más és más lookot kapjon. Ez majd láthatóvá válik a következő megjelenéseknél, ahogy az is, hogy Vera hogyan vedlik át dalról dalra újabb izgalmas ruhákba.”

A mostani live sessiont március 8-án követi a Barkóczi Noémivel közös Aszfalt veszi át.

„A SAJÁT KIS SZINTÜNKÖN KELL ELKEZDENI VÁLTOZTATNI” – JÓNÁS VERA-INTERJÚNK

 

Jónás Vera a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/02/21/itt_van_a_jonas_vera_experiment_uj_live_session_videoja_hallom_magyar_zene_haza
„Miért ne lehetne egy élő felvétellel a fizikai állapotomat is kendőzetlenül láttatni?” – Itt van a Jónás Vera Experiment új live session videója
süti beállítások módosítása