Ripoff Raskolnikov és a világ egyik legjobb slide gitárosa, Roberto Luti a Magyar Zene Házában

2024.01.29. 17:29, srecorder

ripoff-luti.jpg

Országos turnéra indul és február 9-én a Magyar Zene Házában is fellép a Bob Dylan és Tom Waits legszebb hagyományait továbbvivő Ripoff Raskolnikov, és a kiváló olasz bluesgitáros, Roberto Luti, akik még egy közös lemezt is kiadnak az idén.

Ripoff Raskolnikov osztrák születésű, de tiszteletbeli magyar zenész, aki 30 éve él egy kis Vas megyei faluban, és régóta a hazai blues- és alterszíntér veteránjaiból álló magyar zenekarával koncertezik. A 80-as évek végén kezdett Magyarországon játszani, és sokat turnézott a fénykorát élő Palermo Boogie Ganggel, az ország egyik első számú blueszenekarával. Saját zenéjében izgalmasan keveredik a blues, a folk és az americana a klasszikus dalszerzői hagyományokkal, élőben pedig egészen karizmatikus a jelenléte, ezt örökíti meg a 2023 őszén megjelent koncertlemeze, a Live is.

RIPOFF RASKOLNIKOV UTCAZENÉLÉSRŐL, DALSZERZÉSRŐL, MAGYARORSZÁGRÓL 2017-BEN

Roberto Luti édesapja blueslemezein nőtt fel, tőle is tanult meg gitározni, majd a '90-es évek végén ment szerencsét próbálni New Orleansba, ahol hosszú évekig élt utcazenélésből. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően ismerkedett meg Mark Johnsonnal, és lett a világhírű Playing For Change egyik alapító tagja. A videósorozat a világ különböző tájain élő zenészeket köt össze, akik a természetes közegükben játszva dolgoznak fel egy-egy híres dalt, a zene univerzális erejét hangsúlyozva. Luti a Playing For Change legtöbb, sokmilliós nézettségű videójában szerepelt, de ismerhetjük a T.R.E.S. nevű bluesrocktriójából, vagy onnan is, hogy tavaly a Mississippi delta bluest jazz-zel és rock & rollal felütő, New Orleans-i Luke Winslow-Kinggel koncertezett a Veszprém Blues Fesztiválon.

Ripoff-fal régóta ismerik egymást, de Veszprémben beszélték meg, hogy szeretnének együtt is játszani, aminek a közös turné mellett még idén egy új lemez lesz az eredménye. Luti február 7. és 14. között országszerte koncertezik a Ripoff Raskolnikov Banddel, a Zene Háza előtt Sopronban és Veszprémben, utána Békéscsabán, Pécsen és Szegeden, majd stúdióba vonulnak, hogy felvegyék Ripoffék új lemezét, aminek 5-6 számában fog Luti gitározni (a koncerteken viszont gyakorlatilag végig fent lesz a színpadon).

„Ripoffot kb. 15 éve ismerem, nagyon nagyra tartom, mint dalszerző és előadó, igazi öröm és megtiszteltetés, hogy meghívtak erre a közös turnéra és a készülő lemezre. Nagyon ritka tehetségű dalszerző, Bob Dylannel, John Prine-nal vagy Tom Waitsszel is nyugodtan egy napon lehet említeni, ráadásul annyira jó zenészek vannak a csapatban, hogy nagyon várom már a közös koncerteket” – mondta Roberto Luti. Ripofftól pedig azt is megtudhattuk, hogy új lemezük a Quimby és a Heaven Street Seven egykori producerével, Bernard Hahnnal készül.

A PLAYING FOR CHANGE A RECORDER SZERZŐINEK KEDVENC 2018-AS LEMEZEI KÖZÖTT.

„Írtam vagy 15 dalt a legutóbbi album (a 2018-as Small World) óta, és gondoltam, csak illene ezeket is megjelentetni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a végeredmény, mert most először készítünk úgy lemezt, hogy az elejétől fogva bevontunk egy producert a munkába. A stuttgarti Bernard Hahn a Quimby miatt régi ismerős, és nagyon jól megy a közös munka, hasonló az ízlésünk, de sokkal jobb producer, mint bármelyikünk. Elég sok akusztikus dal lesz a mostani albumon, de persze maradt néhány zúzósabb darab is” – árulta el Ripoff, aki teljesen odavan Luti játékától. „Igazi klasszis, szerintem a világ top 3 slide gitárosainak egyike. Nagyon örülök, hogy játszik majd a lemezen, és nagyon várjuk mindannyian a közös turnét.”

A Zene Házában (valamint a turné soproni nyitó- és szegedi záróállomásán) a Middlemist Red és a Mordái frontembere, Nóvé Soma lesz az előzenekar, aki egy szál gitárral adja elő akusztikus, népdalos műsorát

Ripoff Raskolnikov Band és Roberto Luti
Előzenekar: Nóvé Soma
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2024. február 9. 19.30-22.30
Belépő: 4500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

https://recorder.blog.hu/2024/01/29/ripoff_raskolnikov_es_a_vilag_egyik_legjobb_slide_gitarosa_roberto_luti_a_magyar_zene_hazaban
Ripoff Raskolnikov és a világ egyik legjobb slide gitárosa, Roberto Luti a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása