Frank Olivér – kedvenc 2023-as dalok

2024.01.08. 19:22, FRecorder

nuxx_vomica.jpg

Összegeztük a legjobb 2023-as külföldi és magyar lemezeket, valamint a filmeket és a sorozatokat is, most pedig folytatjuk a régi recorderes hagyományt, miszerint a magazin szerzői is bemutatják kedvenc dalaikat az elmúlt évből. 2011-es2012-es2013-as2014-es2015-ös2016-os2017-es2019-es2020-as2021-es és 2022-es felvonás után szerzőink ABC-sorrendje szerint következzenek a 2023-as kedvencek, amelyek rögtön meg is hallgathatók playlistben, rövid kommentárokkal. Az első dj Frank Olivér. (A nyitóképen Nuxx Vomica.)

EZEK VOLTAK 2023 LEGJOBB MAGYAR LEMEZEI A RECORDER SZERINT

 

2023 is brutálisan erős év volt, rengeteg izgalmas zene jelent meg a legkülönfélébb stílusokban, aminek az eredménye ez a playlist formába öntött eklektikus kis zenei utazás lett, jó pár kikacsintással a japán színtér újdonságai felé. Akad a listában poszt-punk, trap, house, deathgrind, EBM, italo-disco, punk rock, szintipop, dark ambient, techno, dubtechno, hardcore techno, boom bap, dancehall, pszichedelikus rock, drone, art rock, indie pop, indie rock, post-industrial, afrojazz, meg még ki tudja, mi minden, szóval remélhetőleg mindenki, aki végigrágja magát rajta, talál benne valami nekivalót.

A lista elejét nagyrészt a márciusi Recorderben alaposan körüljárt EBM revival hullám képviselői (és a hozzájuk így-úgy közel álló egyéb projektek) uraják, akik hol punkos energiával, hol rideg technoval felütve az alapjaitól értelmezték újra a műfajt. Utánuk viszont jönnek a hajtűkanyarok, többek közt a japán trapszíntér felé, ami pár éve élte fénykorát és bár mostanság kissé bezuhant a minőség, azért még mindig vannak telitalálatok... Ezek általában a zseniális DJ Jam kezei közül kerülnek ki, ahogy a listán szereplő három track is. De akad még mexikói-amerikai deathgrind-zúzda (Brujera), japán dancehall guilty pleasure (Rudebwoy Face), amerikai house (Green Velvet) és hip-hop (Shabazz Palaces) legenda, valamint amerikai és magyar poszt-punk favorit is (Haunt Me és Denevér), a playlist végére pedig idén is egy adag borongós dark ambient került, plusz egy kis bónusz elszállás a Psychedelic Source Records-tól.

 

Ha minden számról nekiállnék külön áradozni, azt soha nem olvasná végig senki, szóval csak pár kiragadott favorit, a legkülönfélébb stílusokból összeválogatva:

NNHMN: Lush Longing és Perigee Syzygy

Egészen egyedi atmoszférájú szintipop / trance / techno hibrid Berlinből. Tőlük érkezett az év kislemze (Lush Longing), az év albuma (Circle Of Doom) és az év EP-je (Tomorrow's Heroine). Nálam egyértelműen megnyerték az évet.

Diesel Dudes: Farm To Factory

Az albumok közt az egyetlen, ami nálam a közelükbe került, a Diesel Dudes nagy visszatérése volt, kiforgatott EBM-klisékkel és zavarbaejtően hülye, edzőtermekről, istállókról, gyártósorokról és jéghokiról szóló szövegekkel. Muscle!

Haunt Me: Filthy

2023 goth rock himusza.

Hazy Sour Cherry: takaga sekainoowari (たかが世界の終わり)

Japán tüneményesen szeretnivaló indie-pop zenékben amúgy is eléggé erős, és erről a vonalról tavaly ez a szám lett az abszolút kedvenc.

Cold Contrast: Misdeed

A kedvenc új hazai zenekar tavalyról, a legjobb fajta, borongósan lépegetős darkwave hangzással.

Omar Santana & M-Project: Bass Drop

Omar Santana évtizedek óta az egyik legmegbízhatóabb hardcore techno producer, ennél a japán M-Projecttel közös tracknél pedig semmi nem volt jobb arra 2023-ban, hogy a legzsibbadtabb reggeleken is egy pillanat alatt felébressze az embert.

SQÜRL: The End Of The World

„A SQÜRL-lemezről nem akarsz írni?” – Habár akkor hallottam először Jim Jarmusch belassult, drone-os zenekaráról, amikor befutott ez a kérdés, nagyon betalált az album, főleg az abszolút csúcspont, a történetmesélős The End Of The World, ami egy hátborzongatóan érzékletes életkép egy poszt-apokaliptikus jövőből. (Kritika itt.)

Kez YM: Empty-Handed

A Berlinben élő japán house producer hirtelen stílust váltott és elkezdte ilyen afrojazz / afrobeat csodákkal bombázni a hallgatóit.

Lillies And Remains: Pass Me By

Nyugtalanul zakatoló poszt-punk mestermű a műfaj legjobb japán képviselőinek hosszabb kihagyás után kijött új anyagáról.

Brujeria: Bruja Encabronada

Avagy miért még mindig a Brujeria a világ legjobb és legviccesebb deathgrind zenekara.

Nuovo Tesmamento: Heartbeat

Sokáig nem értettem ezt az egész italo-disco revival jelenséget, de aztán jött az amerikai-olasz Nuovo Testamento és csak megadtam magam én is.

Tube Alloys: Mall Trollers

Ez meg suttyó, nihilista punk tökéletesen passzoló suttyó, nihilista videóval Los Angeles legmélyéről.

 

FRANK OLIVÉR KEDVENC 2022-ES DALAI ITT HALLHATÓ

A 2021-ESEK PEDIG ITT

A 2020-ASOK ITT

https://recorder.blog.hu/2024/01/08/frank_oliver_kedvenc_2023-as_dalok
Frank Olivér – kedvenc 2023-as dalok
süti beállítások módosítása