Új év, új LÖLŐ – Itt a bongor-dal reggae remixe!

2024.01.04. 16:58, srecorder

bongor_x_g_zsolti_kozos_foto1.jpg

Nyáron jelent meg bongor klipje, amiben Kohlhaas Mihály felől közelített a Mészáros-jelenséghez, és feszegetett erkölcsi-politikai-közérzeti kérdéseket. A LÖLŐ-t most G.Zsolti oltotta be rasztás jamaicai életérzéssel.

„A LÖLŐ a magánember tehetetlen dühéről szól és a harag utolsó fázisát mutatja be, ahogy a kezdeti sértettség, bosszankodás, majd a gyűlölet és bosszúvágy eljut a bűncselekményekig. Ez a koncepció egyébként ismerős Heinrich von Kleist művéből, a Kohlhaas Mihályból, amiben a rendszer igazságtalansága egy vadállatot farag egy korábban törvénytisztelő, becsületes fickóból. Az az ellentmondás izgatott, hogy vajon meddig lehet elmenni, hogy hogyan válhat valaki egyszerre „hőssé” és bűnözővé és hogyan csúszik egymásba az igazságérzet hajszolása és a bűncselekmény” – mondta bongor a klip kapcsán, ami a Legjobb sztori díját nyerte el tavaly a Klipszemlén.

BASZDÜH, HALÁLFÉLELEM ÉS ÖNREFLEXIÓ. KRITIKÁNK BONGOR LEMEZÉRŐL

Ezt rakta át most reggae-alapokra G.Zsolti, aki a tavaly szintén nagyot menő, főispánverő VERY BIG-et jegyzi bongorral, amit a hazai politikai viszonyok mellett Rocco és Baby Jewel híres pornómémje inspirált. „Imádtam a LÖLŐ eredeti verzióját a maga kattant, dühös, kicsit nyomasztó hangulatával együtt. Tökéletesen passzolt hozzá a videóklip is, viszont számomra az egész inkább egy tökéletesen megkomponált színházjelenet volt és nem egy dal, amit rárakok a playlistemre. Szerettem volna bongor zseni szövegét átemelni egy olyan világba, ahova egyáltalán nem való, így rövid kísérletezgetés után egyszer csak egy reggae-alapra ment a mizuzuzuzu, én meg azt vettem észre magamon, hogy tök jó kedvem van tőle annak ellenére, hogy egyébként a szöveg tartalma változatlan maradt. Imádtam ezen dolgozni, köszi a lehetőséget, az animáción pedig még mindig felnevetek, pacsi érte Bencének” – mondta Dankó Zsolt, aki saját zenéit korábban Triek néven adta ki, a BSW több kiadványának producere volt, Essemm 112 c. lemezére írt zenét, de dolgozott Szakács Gergővel, Denizzel és Majkával is, majd 2022-ben indította el önironikus hip-popos projektjét G.Zsolti néven.

bongor február 9-én eddig legnagyobb koncertjét adja az Akvárium nagytermében, erre jegyek még ide kattintva kaphatók. Facebook-esemény itt.

EZEK VOLTAK BONGOR KEDVENC 2023-AS ZENÉI

 

G. Zsolti a Facebookon. Instagramon.

bongor a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Horváth G. Ambrus.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti KulturálisÚj Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/01/04/uj_ev_uj_lolo_itt_a_bongor-dal_reggae_remixe
Új év, új LÖLŐ – Itt a bongor-dal reggae remixe!
süti beállítások módosítása