Figyelem, felvétel! – Stúdiózz kedvenc zenekaraiddal a Magyar Zene Házában!

2023.12.31. 15:58, srecorder

schoblocher-barbara-weil-andras.jpg

Izgalmas sorozat indul a Magyar Zene Házában, ahol az első sorból élheted át, hogyan születik meg egy dal, formálódik tovább és kerül végül felvételre. Stúdióvá alakul a nézőtér, amiben szabadon mozoghat a közönség, felfedezheti, honnan hogyan szólnak a hangszerek, és egy minikoncert után beszélgethet is a zenekarral. A házigazda-producer, Weil András első vendége a Blahalouisiana lesz január 28-án, akik már javában dolgoznak új, ötödik nagylemezükön.

„A workshop egyik célja, hogy a közönség belásson a dalok mögötti valódi kreatív folyamatokba és képet kapjon arról az izgalmas útról, amit egy ötlet bejár, mire elnyeri egy olyan formáját, aminél valamiért lecövekelünk. Izgalmas az is, milyen szempontok szerint gondolkozunk, milyen verziókkal próbálkozunk és egyáltalán milyen hangulatban telik egy ilyen kreatív session. Általában elég jó móka, így arra gondoltam, tök jó lenne megosztani a közönséggel, ráadásul élőben, akár interaktívan bevonva őket” – meséli Weil András, a progresszív popos Odd ID és az újjáalakult Qualitons billentyűse, aki elismert producer is egyben, az Ivan & The Parazol (Budai Pop) vagy a Ricsárdgír (Kill the Koala) mellett dolgozott például a Blahalouisiana 2022-es, Hozzánk idomult éjjel az ég című kulcslemezén is.

„A másik célom, hogy rámutassak: egy jó felvétel sokkal inkább múlik egy felszabadult, kreatív alkotó közegen, mint a stúdiófelszerelésbe fektetett extra milliókon. Persze a workflow fenntartásához technikailag mindennek működnie kell, de kompromisszumos büdzsével gazdálkodva bőven elég „elég jó” eszközökkel, ügyes és kreatív technikával dolgozni. Az ezzel kapcsolatos gondolataim egyébként tavaly novemberben nagyjából sikerült összefoglalnom az egri TEDx-en.”

Hogy pontosan mit fognak felvenni, az egyelőre még a zenekarnak is kérdés, akik egy dalvázlattal érkeznek Weil workshopjára, és különféle stílusokat, tempókat, hangnemeket, hangszíneket, hangszereléseket próbálnak majd ki a félkész számhoz. „Jelenleg négy új dalunk van „próbateremkész” állapotban, de január elejétől január végéig lesz egy keményebb dalösszerakós menetünk. Az biztos, hogy a közönség bele fog látni abba, hogyan zajlik nálunk a dalkészítés, kvázi a nulláról eljutunk a felvételig. Nálunk mindig a szöveg van meg előbb, arra írok dalt, amivel általában születik egy adott hangulat / zenei világ, és ezt bontjuk ki közösen Weil Andris segítségével” – mondta Jancsó Gábor, a Blaha basszusgitáros-zeneszerzője, aki azt is elárulta: ha nagyon jól sikerül a felvétel, talán a készülő lemezükre is felkerül, amiről már négy dal is kijött korábban: a Nem hittek Lennonnak, a Szeressetek, a Kedvenc rögeszmém és az Éllek túl.

„HA MOST FOROGNA A CSINIBABA 2, TÖKRE BÍRNÁM, HA EZ IS BENNE LENNE” – BLAHALOUISIANA-INTERJÚNK

Különlegesség az is, hogy milyen környezetben nézhetünk bele a stúdiófolyamatokba a Figyelem, felvétel! eseményein: „A zenekart a saját recording felszerelésemmel együtt körben fogjuk elhelyezni a Zene Háza nagytermének közepén, szőnyegeken. Kétoldalt a nézőteret megemeljük lépcsőzetesen, így mindenki mindent lát, a hangot pedig a dobok akusztikus hangerejéhez igazítva a hangszerek alapjai és a zenészek között ugyancsak körben elhelyezett aktív hangfalak fogják biztosítani a zenészeknek és a közönség felé egyaránt” – mondta Weil a négyfelvonásos, egész délutános programról.

weil-andras.jpgWeil András. Fotó: Kevin Campean.

„Az első felvonásban a zenekar mutat egy, vagy akár több ötletet, kiválasztunk egyet és kitaláljuk a stílust, hangszerelést, tempót, majd dalstruktúrát faragunk belőle egy bő óra alatt. Ezután rövid szünet, majd véglegesítünk és felvesszük a nótát, vagy egyben, vagy az éneket külön, ezt majd a dal határozza meg. Ha végeztünk a felvétellel, újabb rövid szünet után a banda zenél ezen a félig akusztikus beállításon kb. 20 percet, a közönség pedig sétálhat körülöttük, leülhet a földre, szabadon hallgathatja különböző perspektívákból a hangszerek arányát. A végén pedig egy rövid Q&A session következik, ahol az igazán lelkesek kérdezhetnek, mi pedig igyekszünk válaszolni.”

„BARBIKÁM, ITT BULI LESZ!” – BLAHALOUISIANA A KONCERTSZTORIK PODCASTBAN

A sorozat további vendégei még nem publikusak, de a koncepció az, hogy a házigazda-producer minden alkalommal nagyon különböző stílusban mozgó előadókat hív meg, akiknek a zenéje más-más technikai megoldásokat, felvételi stílust igényel. „A Blaha egy modern, komplex zenekari hangzás, a következőkben pedig szeretnék old-school, analóg hangzású beat/funk együttest és egészen akusztikus produkciókat is vendégül látni” – árulta el Weil a sorozatról, amely kb. négyhavonta fog jelentkezni 2024-ben.

Figyelem, felvétel! – élő stúdió workhop Weil András producerrel és a Blahalouisianával
Helyszín: 
Magyar Zene Háza
Időpont: 
2024. január 28. 15.00-19.30
Belépő: 
11 900 Ft
Jegyvásárlás.
Facebook-esemény. További infók.

A nyitóképen Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekesnője látható Weil Andrással. Fotó: Magyar Zene Háza.

https://recorder.blog.hu/2023/12/31/figyelem_felvetel_studiozz_kedvenc_zenekaraiddal_a_magyar_zene_hazaban_weil_andras_blahalouisiana
Figyelem, felvétel! – Stúdiózz kedvenc zenekaraiddal a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása