Elveszve a lángoló neuronok labirintusában – Premier! hari_drama sʊl band: Atlantis

2023.11.30. 10:38, srecorder

344745181_2437282036440673_6774163099319298102_n.jpg

Még idén megjelenik a legizgalmasabb fiatal zenekarok között emlegetett, Carson Coma-, Giliszta- és Hakumba-tagokat is soraiban tudó hari_drama debütáló anyaga. Új számuk, az Atlantis hatpercnyi csodás, puha, jazzes-soulos pszichedélia, amelynek kavargásából az egyik legfülbemászóbb daluk születik meg. Premier!

A hari_dramát 2021 májusában alapította a többek közt az Anima Sound Systemben és a Fran Palermoban is megfordult Mushu Israel, valamint a korábban a TPSRPRT-ban basszusgitározó Papp Mukunda. Recorderes bemutatkozásukban úgy fogalmaztak, hogy „a hari_drama nem zenekar, hanem egy szabadművészeti kollektíva”, ami annyit tesz, hogy sok taguk van, akik többféle felállásban játszanak együtt. A legismertebb a hari_drama quintet és a sʊl band, de van pár alkalmi-kísérleti formációjuk is, amiben a barátaik is vendégeskednek.

Idén a Partizánban is fellépő hari_drama quintet már kihozott egy remek pszichedelikus-fúziós EP-t, amit a jazzboist is kiadó Blunt Shelter gondozott („Alapvetően groovy jazzes jammelés közel húsz percen át, amibe bekerülhet sok minden: hiphop- vagy diszkóritmus, szintitekergetés és rendes jazzes szólók” – írtuk róla). Decemberben pedig a kollektíva nagyzenekara, a hari_drama sʊl band is kijön első többszámos kislemezével, amiről novemberben már megjelent a Tide (az első hari_drama-dal, amiben Mukunda énekel), most pedig itt az Atlantis is.

„Zeneileg és szövegileg ez egy sok oldalról megfogható dal, csakúgy, mint maga a hari_drama. A szöveg biciklizés közben jutott eszembe, miután nem ment ki a fejemből Muki egyik basszusgitártémája. Az évek alatt egyre nagyobb jelentőséget nyert, és mostanra érett meg annyira, hogy készen álljunk megosztani ezt a dalt a világgal” – mondta a frontember Mushu az Atlantisról. „Alapvető emberi érzés elveszve, eltévedve lenni. A dal arról a pillanatról beszél, amikor az ember a saját felszíne alá borul, meglátja a sok sötétséget és rájön, hogy mindaz, amitől idáig rettegett, nem jelent akadályt, szabadon lehet önmagában és a világban, hacsak nem gabalyodik bele.”

Az EP azt is megmutatja, milyen sokoldalú zenét játszik a hari_drama, amibe a free és az acid jazztől a latin ritmusokon át az indiai zene és a triphop ötvözéséig bármi belefér. „Minden dalról eldől, hogy kb. milyen műfajú, de van benne jó pár csavar, amit a személyiségünk beléjük kényszerít. Jól tükrözi a korszellemet, hogy nyolcfelé kell szakadnunk ahhoz, hogy talpon maradjunk, de ez most a helyzet” – mondja Mushu.

hari-drama-kolorado.jpgA hari_drama sʊl band a Kolorádón. Fotó: Babai Dénes.

A hangszerelésben és a produceri megoldásokban is modern húzásokra törekedtek, ilyesmivel dugig van az Atlantis is. „A dal egy pszichoaktív hangvibráció: ha fejhallgatóval hallgatod, feltűnik, hogy össze-vissza repked minden a háttérvokáloktól kezdve a gitárokig, mintha a lángoló neuronjaid labirintusába tévedtél volna be éjfélkor, és nem találnád a kiutat. A dal megszólalásáról Jai Paul, Flying Lotus és JPEGMafia hangzásvilágai ihlették az elképzeléseimet, de bárkit kérdezel a zenekarban, mást mondana erről” – vallja Mushu, hozzátéve, hogy „rétegzett hozzáállás, hogy a térben helyezkednek el a hangok, és nem csak jobbra-balra vannak szorítva, mint a pártpolitika.”

A perfekcionista utómunkák miatt az EP megjelenése sajnos csúszik, viszont így teljes exkluzivitást kapnak azok, akik ott lesznek december 7-én a Turbinában, ott lehet ugyanis először meghallgatni a felvételeket, aztán nyilván élőben is eljátsszák a számokat. Ráadásul a jegyvásárlók kapnak egy QR-kódot, amin a hari_drama kiadatlan zenéit hallgathatják – és nem csak az EP-t. „Élő videók, felvételek, próbafelvételek, mindenféle ritkaság a legnagyobb rajongóink számára” – ígérik. Jegyet ide kattintva vehettek, Facebook-event errefelé.

hari-drama-atlantis.jpgAz Atlantis borítója.

Az Atlantisban Mushu énekel és a szöveget jegyzi, Papp Mukunda basszusgitározik, a tesója, Papp Mádava gitározik, a carsoncomás Bóna Zsombor szintén, a hakumbás Sikó Alpár szaxofonozik, a Luckiesból ismert és legutóbb Hegedűs Józsit kísérő Stanfel Péter dobol, a Damarában játszó és néha az Ivan & The Parazolba is beugró Kalmár Botond billentyűzik, a háttérvokálokat pedig Horváth Martin, Omosigho Ndidi, Foster Dorka és Redő Lilla szállította. A keverés Altsach Balázs, Hegyes Dániel és Bornemissza Lőrincz munkája, a maszter pedig Altsach Balázsé.

EZEK VOLTAK A HARI_DRAMA KEDVENC 2022-ES ZENÉI

 

hari_drama a Facebookon. Instagramon.

nyitókép: Csige Aranka

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/11/30/elveszve_a_langolo_neuronok_labirintusaban_premier_hari_drama_soul_band_atlantis
Elveszve a lángoló neuronok labirintusában – Premier! hari_drama sʊl band: Atlantis
süti beállítások módosítása