Mi csak egy mezei rockzenekar vagyunk – Klippremier! Strompopper: Stereotype

2023.11.27. 10:37, srecorder

strompopper_1.jpg

Rock & roll sztereotípiákkal játszó, menőn vonulós, vinylvillantós, tojásdobálós klip a Strompoppertől, akik csütörtökön a még meg sem jelent EP-jüket is bemutatják az Aurórában.

A Strompopper a Galaxisok, az E-Sávok és tucatnyi más zenekar volt és jelenlegi tagjaiból alakult, nyers garázsrockot játszik, és elég szórakoztató a humora. Ezt persze már mindenki tudja, aki olvasta a helikopterezéssel, brüsszeli bulikkal és a Rakéta Fesztivál megszűnésével tarkított eredettörténetüket a Recorderen, meghallgatta az üdítően rövid, punkos EP-jüket, vagy látta az első klipjüket, a Kill Everyone pálcikaemberrel sorozatgyilkoló, szatirikus animációját. Most pedig itt a What's Wrong With This-en hallható Stereotype szintén szatirikus, DIY-olcsóságból szintén művészi erényeket kovácsoló klipje is, amiről a zenekar mesélt nekünk.

„Igazából még jó is volt, hogy a nyáron egyetlen klub vagy fesztivál sem hívott minket sehová sem, mert így legalább tudtunk olyan dolgokkal foglalkozni, mint a stúdiózás, az új klip, vagy a házbővítés: ezek közül most épp a klip lett kész, de előbb-utóbb befejezzük a másik kettőt is. A Strompopper első videója közel egy éve jött ki, azt kedves olasz barátunk, Goga Mason animálta a Kill Everyone-hoz, és eléggé büszkék vagyunk, hogy azóta az Athens Digital Arts Festival és az osztrák K3 Film Festival is beválogatta. Nekünk még így sem jutott eszünkbe benevezni a Klipszemlére; kiváló érzékkel építünk karriert, ez jól látszik.

„KITALÁLUNK TÍZ PROSZTÓ PUNKZENEKART” – BEMUTATKOZIK A STROMPOPPER

Bár nemsokára kész a nyáron felvett új EP, az új videó (szintén kiváló érzékkel) a legelső kislemezünkhöz, a Stereotype-hoz megy vissza. Egyrészt, mert ehhez volt ötletünk (több is, de a rokokó részletességgel megkomponált élőképeken lassan pásztázó kamerásat végül elvetettük), másrészt az új felvételek utómunkáira berángatott barátunk, Pesztalics Dénes (EZ Basic, Black Bartók) kötélidegekkel újrakeverte, így neki köszönhetően az új videóban immár a dal harmadik verzióját lehet hallani. A Stereotype azért is jó, mert mi tényleg csak egy mezei rockzenekar vagyunk, ami már önmagában hatalmas sztereotípia, és a „sztereó” kontextusból kiragadva is fantasztikus dolog (bár P a monóra esküszik), az emberek valamiért szenvedélyesen szeretik ezeket a hangközvetítéses szakkifejezéseket, Radiohead, Audioslave, Stereolab, itthon újabban az Analog Balaton… Mert az analóg is ide tartozik, ugye, P (basszusgitár, zongora, ének) szeret a kertben a levegőből és mindenféle háztartási gépből zajokat felvenni, általában ezekből állnak össze a koncerteken élőben is bevetett Frightful Radio szalagjai. Rosszindulatú pletykák szerint az egész zenénk ezekből áll, de ez nem igaz. Egyelőre.

Pivarnyik Balázzsal (aki végül rendezőtől operatőrön át vágóig minden szerepet eljátszott az új klip munkálatai során) eredetileg úgy találkoztunk, hogy kiváló érzékkel épp készül egy rövid dokumentumfilm is rólunk (pályánkról, művészetünkről, hétköznapi emberségünkről), és ő ezen dolgozik többek között. Ezért kérdeztük meg, nem akarja-e egyúttal megcsinálni ezt a videót is. Mindenesetre, hogy biztos ne szivárogjon ki semmi, ne lophassák el sem a rímeinket, sem az ötleteinket, mezei rockzenekarként a mezőre beszéltük meg a találkozót a festői Pilisvörösvár mellett. Sétáltunk tehát kifelé a dűlőn a megbeszélt helyre, de nagyon nem erre számítottunk. Azt hittük, még nekünk kell koncepciót hozni, erre kiderült, hogy a koncepció a mezőn hever, és ott vár minket. Mindenki nagyon jól szórakozott, Balázs még felhőket is rendelt a fényt szórni kicsit, és nekünk az idilli környezetben sétálás közben mindenféle analógiák (és sztereotípiák) fordultak meg a fejünkben arról, hogy ez mennyire életünk és pályánk allegóriája, és ilyesmik, vagy az is lehet, hogy csak szimplán hülyeség. Viszont jól néz ki.”

Az élőben is jól kinéző Strompopper november 30-án, azaz most csütörtökön lép fel az Aurórában, Sallai Laci poszt-krautrock bandája, a szólóprojektből trióvá fejlődött Captain Average előtt, ahol már a következő, készülő Strompopper EP dalait is játsszák. Facebook-esemény.

A PALÁNTA ÉS A STROMPOPPER KEDVENC 2022-ES ZENÉI

 

Strompopper a Facebookon. Instagramon. Bandcampen. Sőt, honlapjuk is van.

Fotó: Ács Péter.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/11/27/mi_csak_egy_mezei_rockzenekar_vagyunk_klippremier_strompopper_stereotype
Mi csak egy mezei rockzenekar vagyunk – Klippremier! Strompopper: Stereotype
süti beállítások módosítása