„Lehet elveszek itt, de még megyek tovább” – Lemezpremier! Szesztay Dávid: Félek nem félni

2023.10.26. 11:45, srecorder

felek_nem_felni_cover_fekvo2.jpg

Majdnem pontosan öt évvel az első szólóalbumának megjelenését követően itt van Szesztay Dávid új lemeze, a korábbiaknál is személyesebb, lo-fibb hangzású, magával ragadóan szép Félek nem félni. Premier!

nevetos1by_szesztay_lili_virag.jpg„Az új lemez nyersebb és személyesebb lett, mint a korábbiak. A hangszerelés tekintetében szerettem volna lényegretörőbb lenni, kevesebb extra, színező szólamot használni. A dalszövegeknél pedig több teret hagytam a spontaneitásnak, több szöveg is született egy ihletett lendületből” – meséli Dávid. A Kiscsillagban gitározó és billentyűző, a Santa Diver jazztrióban pedig basszusgitározó Szesztay nagyjából a 2021 nyarát követő egy évben írta a dalokat, és 2022 őszétől tavaszig tartott a felvételek véglegesítése és a keverés.

„Hála Bajkai Feri (Kiscsillag) és Szegő Dávid (Santa Diver, Daveform Quintet stb.) dobos barátaimnak, lehetőségem nyílt arra, hogy én magam doboljam fel a lemezt, amit plusz kihívásként éltem meg, és ami még egy nagy löketet adott ahhoz, hogy befejezzem a felvételeket. Szerintem ennek is köszönhető, hogy a lemeznek lett egyféle egyedi, lo-fi hangzásvilága. A korábbi lemezeimtől eltérően ezúttal több zenészbarát és családtag is közreműködött. Pribay Valéria csellón, Szesztay Lili Virág hegedűn, Szabó Dániel cimbalmon, Babcsán Bence szaxofonon, Kiss Árpád trombitán és Abbas Murad harsonán.”

„Nagyon intenzív utazás volt eljutni odáig, hogy kimondhattam, kész a lemez. Persze még most sem érzem ezt 100%-ig, még akad itt-ott egy két sor, amit javítanék, de ez már csak ilyen. Azt hiszem, valahol mélyen bennem mottója is lett ennek a lemeznek, hogy felvállaljam benne a saját gyengeségeimet, vagy elgyengüléseimet, ezért úgy érzem, ki is rajzolódik némileg egyféle ingázás a megtalált békesség és a zaklatott állapotok között. Ha summáznom kellene, azt mondanám, a Félek nem félni az elengedésről szól, és az ezzel járó görcsökkel való megküzdésről.”

A lemezről előzetesen 3 szám jelent meg, a táncos ritmusképletre ültetett, lendületes Népzene, a válása után írt Vigyázz ránk, és a Dávid artpop-világában már-már slágeresnek számító Meginaszél. „Az egész megjelenés számomra legizgalmasabb momentuma, hogy újra zenekarral játszhatom el a dalokat. Olyan társakat találtam, akiket azt hiszem, megszólított a zeném, nagyon lelkesen álltak a feladathoz az elejétől fogva. A november 2-i lemezbemutató koncert egyben az elmúlt ötéves időszak megünneplése is lesz, hiszen pontosan öt éve jelent meg az első szólólemezem, a Dalok bentre. Ennek megfelelően nemcsak az új lemezre fogunk fókuszálni a koncert során, hanem az összes eddigi album legemlékezetesebb dalait is eljátsszuk majd.”

Dávid november 2-án a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekkel (Harangozó Sebestyén – gitár, vokál, Acsády Soma – basszusgitár, Ferencz László – dob) játszik és ad először egészestés zenekaros koncertet a Három Hollóban. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

És akkor itt a teljes lemez, egy YouTube-playlistben, lentebb pedig Spotify-ról is.

Szesztay Dávid első szólólemeze 2018-ban jelent meg Dalok bentre címmel, amit teljes egészében maga játszott fel és kevert meg, mi pedig az év legjobb magyar albumai közé is beválogattunk. Ezt követte a Határtalan EP, amely a Recorderen debütált, majd 2021 tavaszán a második nagylemez, a szintén kiváló, okosan-érzékenyen artpopos Iderejtem a ház kulcsát. Dávid a Népzene kapcsán a kedvenc népdalairól is mesélt nekünk, előtte pedig jazztriója, a Santa Diver ötödik lemezét, a Morning Airt is bemutattuk, amely nemsokára vinilen is megjelenik

 

Szesztay Dávid a Facebookon. Honlap.

Fotó: Szesztay Lili Virág.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/26/lemezpremier_szesztay_david_felek_nem_felni_szoloalbum
„Lehet elveszek itt, de még megyek tovább” – Lemezpremier! Szesztay Dávid: Félek nem félni
süti beállítások módosítása