„Hittem, hogy eltemettelek, s talán te ölsz meg engem?” – Itt az első klip a QJÚB-tól, Vecsei H. Miklós zenekarától

2023.10.25. 13:54, srecorder

qjubklip.jpg

Kísérleti projektként indult, ma este pedig már telt házas MüPa-koncertre készülnek: a hazai könnyűzene egyik különleges színfoltja lett Vecsei H. Miklós zenekara, a progresszív rock, az elektronika és az alternatív zenék között mozgó QJÚB, amely az első live session videója után most elkészült az első klipjével is. Szerelmes haláltánc, Jancsó-lovak, Pilinszky: itt a Földalatti harc a decemberben érkező QJÚB-nagylemezről.

Az album vezető single-je, a Földalatti harc Pilinszky költeményének álombeli, érzelmekkel teli világát Jancsó-filmeket idéző lovakkal, sejtelmes, éjszakai hangulattal és megkapó tánckoreográfiával kelti életre, amely a szerelmesek vívódását, küzdelmét és egymásra utaltságát is szépen visszaadja. A klipet Visky Ábel (a kiváló Mesék a zárkából) rendezte, a főszerepeket a QJÚB két énekese, Vecsei H. Miklós és Hegedűs Bori játsszák.

„Hálás vagyok, hogy volt lehetőségünk egykori SZFE-s barátaimmal együtt kitalálni és forgatni a klipet. Visky Ábel rendező, Kürti István operatőr, és Táborosi András operatőr is eljött, megható élmény volt. A mozgások kitalálása és a próbák összeállítása pedig Petrovics Sándor táncművész érdeme” – mondta a forgatásról Hasi, aki a QJÚB kapcsán kedvenc zenéiről is mesélt a Recordernek (Lemeztáska-cikkünkért kattints ide). Bori pedig így nyilatkozott: „Nagyon élveztem, hogy ilyen profi stáb van mögöttünk. Pontosan tudják, mit akarnak, és az elképzeléseink szerencsére meg is támogatták egymást. Egymást építettük az egész alkotói folyamat alatt, és a végeredmény pedig szerintem nagyon izgalmas lett, érezhető, hogy mindenki maximálisan odatette magát. Mi Hasival pedig már azt hiszem, eléggé összeszokott páros vagyunk, nekem nagyon komfortos a közös munka. Jól ismerjük egymást: ha egyikünk fáradt volt, a másik adott bele még többet és támaszkodott a másikra, és így fordítva.



QJÚB két éve állt össze a Párbeszéd, sötétben című előadásra, amelyben Csoóri Sándor-szövegeket dolgoztak fel. Ez olyan jól sikerült, hogy a folytatásban organikusan megszületett a kocka kibontása, amelyben már Pilinszky életművére került a fókusz. A QJÚB-ban egy all-star kreatív csapat gyűlt Vecsei H. Miklós köré: zenei vezetőként fontos szerepe van a sokáig a Kispál és a Kiscsillag dobosaként ismert, de számos más formációban játszó Mihalik Ábelnek, valamint dalszerzőként a gitáros Ratkóczi Hubának is, aki Závada Péterrel a trAnzKaPHka legutóbbi anyagán vállalkozott hasonló kalandokra. A QJÚB-ot erősíti a godfater.-ben és az iLAND-ben is vokálozó Hegedűs Bori (ének), a Belmondóban basszusgitározó Paczári Viktor, valamint Frimmel Jakab billentyűkön, elektronikán. A koncertszínházi élményt nyújtó QJÚB-előadás díszletét és vetített látványvilágát pedig a Kiégő Izzók csapata és Koltay Dorottya Szonja jegyzik.

qjubklip2.jpg

A zenekartagok nemcsak a forgatáson, hanem a színpadon és az alkotásban is összehangoltan működnek együtt, a projekt mindenki számára fontos célt és kihívást nyújt akár a zenei irányban, akár az irodalmi szövegek mélységeinek átélésében és közönségnek átadásában: „Azt gondolom, hogy ebben a formában sokkal inkább átérezhetőek az adott költők érzései, komplexebben láthatunk bele az életműbe. Brutálisan ingergazdag a világ, nekünk is így kell érkeznünk, hogy aztán eljuthassunk az anyag lényegéig, és valódi hatás jöjjön létre” – mondta Paczári Viktor, Vecsei pedig a zenekar alkotói törekvéseiről számolt be: „Úgy gondolom, hogy Pilinszky költészete, hite és világa jól illik a QJÚB tagjainak gondolatiságához és zenei felkészültségéhez. Egy olyan dramaturgiát találtunk ki, amiben nem aszerint mutatunk be egy életet, hogy mi történt meg vele, hanem hogy mit vett észre. Elmesélni úgy valakit, hogy nem látjuk őt, hanem azt látjuk, amit ő lát.”

A csapat idén még összetettebb koncertelőadást visz különböző színpadokra országszerte, sőt, határon túlra is: a Csoóri Sándor és Pilinszky János szövegeiből született produkció meghatározó elemei közé tartozik a vetített háttér látványvilága, az installáció, amely Koltay Dorottya Szonja festőművész és a KiégőIzzók kollektíva nevéhez köthető, valamint a részletesen megtervezett színpadvilágítás is, amelyet Kiss Lóránd fénytechnikus álmodott meg.

qjublive_credit_marcali_gabor.jpgA QJÚB élőben. Fotó: Marcali Gábor.

Azok, akik nem fértek be a QJÚB teltházas, MüPa-s koncertjét, a zenekart legközelebb november 3-án Hódmezővásárhelyen, vagy A kocka kibontásának megjelenési napján, december 10-én a Poket Karácsonyon csíphetik el Budapesten, az Akvárium Klubban. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

FRAKTÁLOKON ÁT ZUHANSZ A VÉGTELENBE – EZ PEDIG A QJÚB ÉLŐ KISFILMJE

 

QJÚB a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Kürti István.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/25/_hittem_hogy_eltemettelek_s_talan_te_olsz_meg_engem_itt_az_elso_klip_a_qjub-tol_vecsei_h_miklos_zene
„Hittem, hogy eltemettelek, s talán te ölsz meg engem?” – Itt az első klip a QJÚB-tól, Vecsei H. Miklós zenekarától
süti beállítások módosítása