Meghalt Éri Péter

2023.10.15. 13:35, srecorder

e_ripeter.jpg

Elhunyt Éri Péter népzenész, etnográfus. Az idén 50 éves Muzsikás tagja novemberben ünnepelte volna a 70. születésnapját.

„Drága barátunk, Isten veled! Osztozunk Éri Péter családjának mély fájdalmában, őszinte részvétünk! Isten nyugosztaljon Pityu, lélekben továbbra is mindig Veled!” – emlékezett meg Ériről közösségi oldalán a Muzsikás.

Éri Péter Budapesten született 1953-ban. Édesanyja Borbély Jolán néprajzkutató, nevelőapja Martin György tánc- és zenefolklorista volt, aki már kiskorában rendszeresen elvitte őt a gyűjtőútjaira, és ez óriási hatást gyakorolt rá. 14 éves korában már a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája. „Nevelőapám lényegében rajtam kísérletezte ki, hogy egy tisztán városi környezetben felnőtt gyerek vajon magáévá tudja-e tenni a falusi hagyományokat úgy, hogy az számára ne betanult koreográfia, hanem élő táncnyelv legyen. Hogy vajon a beszédhez hasonlóan a néptáncban is megtanulhatók-e úgy a szavak, a mondatok és a grammatikai szabályok, hogy azok alapján bárki újat és egyedit alkothasson. 1961-es mérai gyűjtésének felvételeire gyakoroltam, és hamarosan egyértelművé vált, hogy igen, ez lehetséges. Később annyira belejöttem, hogy amikor szüleim tíz éves koromban, 1963 végén elvittek magukkal a kalotaszegi Mérába, a velem azonos korú falubeli fiatalok csodálattal nézték, hogy – velük ellentétben – mennyire tudok legényest járni” – mesélte egy interjúban a neveltetéséről.

Éri 1975-től játszott a Sebő együttesben nagybőgősként, 1978-ig pedig rendszeres vendégzenészként lépett fel az eredetileg trióként indult Muzsikással, aminek abban az évben tagja lett. Brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinin zenélt, énekelt, és hangmérnökként is segítette az együttest, amiben legendás szerzőpárost alkotott ifj. Csoóri Sándorral. Az idén 50 éves Muzsikással különösen aktívak voltak a jubileumi évben, sokat turnéztak, koncerteztek. Az ő nevéhez fűződik a Muzsikás egyik legismertebb feldolgozásdala, a Betyárnóta, amit a 16 Horsepower és utódzenekara, a Woven Hand is játszott Outlaw Song címmel, sőt, a két zenekar élőben is többször (pl. Sziget, Millenáris) előadta a számot Éri Péter és David Eugene Edwards váltott énekével. „Amikor David Eugene Edwards meghallotta ezt a dalt, nem csak hogy föl akarta dolgozni, hanem engedélyt is akart rá kérni. Így hát eljött Magyarországra és bekopogott Éri Pityu tordasi házába” – mesélte egy interjúban Hamar Dániel, a Muzsikás együttes vezetője.

Éri 2007 óta készítette a Kossuth Rádió Népzene határok nélkül című műsorát, amely a hagyományőrző és revival mozgalom történetének egyik legsikeresebb sorozata; a Dankó Rádión pedig 2017-ben indította Népzene a Kárpát-medencéből – Legendás lemezek című adását, amely a táncházmozgalom meghatározó albumait mutatta be havi bontásban. Vallotta: ha valaki népzenét játszik, attól még mai ember. "“Elment a madárka” szóljon ma Éri Péter emlékére. Megrendülten búcsúzunk egy nagyszerű embertől, baráttól, a Muzsikás együttes legendás népzenészétől, alkotótársától. Emléked szeretettel őrizzük a szívünkben, Isten adjon neked csendes nyugodalmat drága Pityu, családodnak vigasztalást!" - írta a Muzsikás a közösségi oldalán.

https://recorder.blog.hu/2023/10/15/meghalt_eri_peter
Meghalt Éri Péter
süti beállítások módosítása