Itt az utolsó lehetőség, hogy dekolonializáld az elmédet még idén

2023.10.07. 12:36, srecorder

333465507_2080468515470554_7840181349438076708_n.jpg

Fülcsavaró, szokatlan hangolások? Hol Twin Peaksbe, hol meg a Salamon-szigetekre repítő ultrapszichedelikus bulizene – maszkban? Ez mind lesz, és még egy-két meglepetés is akad az év utolsó Decolonize Your Mind Society-koncertjén a Turbinában – például először játszanak majd 3D nyomtatott hullámpánsípokon.

magyar jazz és kísérleti zenés színtér legjobbjaiból álló zenekar pár éve azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy első lemezén nem-temperált hangolásokból és pszichedelikus, rituális zenékből valami egészen addiktív, táncoltató transzzenét hozott ki. Azóta sorra jöttek a szakmai elismerések (Eurosonic, Wire-kritika, év végi listák), a második, másképp furcsa (a „tiszta” után „piszkos” hangolásokkal kísérletező), még jobb lemez, mostanra pedig a zenekart vezető Szabó Bálint Gosheven egy régi projektje is beérett. Elkészült a 3D nyomtatású hangszereivel, a rozmár- és hullámpánsípokkal, amiket alapvetően közösségi zenélésre tervezett, de először a Decolonize Your Mind Society október 20-ai koncertjén fog megszóltatni párat közülük a zenekarral. Ha kíváncsi vagy, hogy néznek ki a hangszerek, hát így:

wpipes_alltypes_small.jpg

A két síp hangjai az oktáv 5, illetve 7 egyenlő közű osztásaiból adódnak, ami szorosan kapcsolódik a második album, az A Second Invitation To An Uninterrupted Katabatic Lens koncepciójához. (Erről interjúnkban így mesélt Bálint: „A legutóbbi Gosheven-lemez egy Salamon-szigeteki népcsoport pánsíp-együtteseinek hangolását vette kölcsön, ami egy elméleti 7 EDO-t követ (EDO – equal divisions of the octave, vagyis az oktáv egyenlő közű hangolásai). Így emiatt is adta magát a dolog, hogy az első lemez JI-koncepciója után a második lemezre az EDO merőben különböző megközelítését kövessük, annak is a 12 fokúnál kisebb osztásait, nevezetesen az oktáv 5, 7, 8 és 10-es osztásait. Amúgy minden hangolásokkal kapcsolatos felismerésem legmélyén ott szunnyad, hogy „hamis”, „tiszta”, „piszkos” igazából nem létezik egy valóban nyitott fül számára, legfeljebb csak nagyon korlátozott értelemben".)

A Decolonize október 20-án, pénteken játszik első alkalommal a Turbinában, és egyben ez lesz az utolsó koncertjük idén. Több meglepetéssel is készülnek, a két nagylemez mellett vesznek elő számokat a How Am I Supposed To Play... című EP-ről is. A Szabó Bálint (gitár), Pozsár Máté (szintetizátor), Kováts Gergő (szaxofon), Váczi Dániel (glissotar), Hock Ernő (basszus), Porteleki Áron (dobok) felállású zenekar a nyáron 360 fokos, a kurzoroddal körbeforgatható videókat forgatott a Kolorádó fesztiválon, ebből lentebb kettőt is megnézhetsz; ha szeretnél minden fontosat tudni a Decolonize új lemezéről, akkor ide kattints, Bálinttal készült intrerjúnkért, amiben a Zónába vivő maszkjaikról is mesél, pedig ide.

Decolonize Your Mind Society
Helyszín: Turbina Nagyterem
Időpont: 2023. október 20. 20.00
Belépő: 3900 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

nyitókép: Hajdu János

https://recorder.blog.hu/2023/10/07/itt_az_utolso_lehetoseg_hogy_dekolonializald_az_elmedet_meg_iden
Itt az utolsó lehetőség, hogy dekolonializáld az elmédet még idén
süti beállítások módosítása