Jeges szintipop New Yorkból – először játszik a Tempers Budapesten

2023.03.07. 08:02, srecorder

tempers.jpg

Három év csúszással, de május 23-án végre eljut az újranyitó Turbinába a New York-i duó, akik a remek tavalyi lemezüket, a New Meaninget turnéztatják.

Jasmine Golestaneh és Eddie Cooper 2013 óta szállítja hűvös szintipop-ütemeit, már az első dalaikra felfigyeltek olyan neves zenei oldalak, mint a Pitchfork, a Noisey, a V Magazine vagy az Interview. Első lemezük Services címmel 2015-ben jelent meg, amit azóta három másik követett, a legutóbbi tavaly tavasszal.

Zenéjüket a Fletwood Mac, a Kraftwerk és a Joy Divison inspirálta, de nagy hatással volt rájuk a londoni és New York-i művészi közeg is. Ez már a debütáló lemezükön is érezhető volt, első underground slágerük, a Strange Harvest pedig egyből megnyitotta előttük a nemzetközi klubok kapuit. Második, Junkspace c. lemezük Rem Koolhass építész úttörő esszéjén alapult, amely a fogyasztóbarát építészetről szól, míg Fundamental Fantasy EP-jük egy művészrezidencia eredményeként született meg Stromboli szigetén.

„Az első két albumon a pop és rock borongósabb oldaláról összeszedett hatások tömege keveredett egymással, pontosabban inkább váltakozott számról-számra: post-punk, synth pop, dark- és coldwave, dream pop, minimal synth, egy kis goth, de volt, ahol az Austra éterisége vagy éppen a Crime & The City Solution lehúzós melankóliája köszönt vissza. Míg azokat az albumokat, az amúgy kiváló dalok mellett, pont ez a folyamatos változás tette izgalmassá, a New Meaningen visszafogták a csapongást, és ezúttal egy sokkal homogénebb, egységesebb, a hol lassabb, hol tempósabb melankolikus darkwave-et középpontba helyező anyagot kaptunk. És emiatt olyan kicsit, mintha a korábbi kalandozások után mostanra összeértek volna a szálak, és a Tempers megtalálta volna a saját hangját” – írtuk kritikánkban.

A New York-i duó baljós elektronikája keveredik a lassú, statikus diszkó ütemekkel, a táncolható ritmusokkal és a már-már ipari hangzású, gótikus hangképekkel és filmszerű vizualitással. A zenekar első budapesti koncertjét 2020-ban vártuk, de most már tényleg megtáncoltatják Budapestet is jéghideg zenéjükkel.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/03/07/jeges_szintipop_new_yorkbol_eloszor_jatszik_a_tempers_budapesten
Jeges szintipop New Yorkból – először játszik a Tempers Budapesten
süti beállítások módosítása