Radikális jazz, moduláris elektronika és brutál gabberek – Szombaton UH Fest a Trafóban!

2023.09.30. 10:30, srecorder

Iráni és indonéziai fellépők is lesznek a 2023 októberének első hetében zajló, szabadzenés UH Festen, de nem csak miattuk érdemes elnézni október 7-én a Trafóba. A New York-i arabjazz klasszisának zenéjét egy igazi szupergroup támasztja fel, jönnek az angol és norvég fura-borongós zajzenék kulcsfigurái, zenél a moduláris elektronika egyik legeredetibb magyar alakja, és különleges kollaborációban nézhetjük meg nagy kedvencünk, a 12z kétharmadát.

Super Majnoon!, azaz totál őrült – ezt a szép bókot kapta egy szaktekintélytől az egyik koncertjére Pat Thomas (zongora), Antonin Gerbal (dob), Joel Grip (bőgő) és Seymour Wright (altszaxofon) fantasztikus jazzkvartettje. Az أحمد [Ahmed] (nyitóképünkön) nem véletlenül írja úgy a nevét, hogy keleten és nyugaton is értsék: rögtönzött koncertjeiken ugyanis annak az Ahmed Abdul-Maliknak a munkásságát keltik új életre, aki a közel-keleti és az észak-afrikai zenéket igyekezett be-, vagyis hát visszaépíteni az amerikai jazzbe. Abdul-Malik egyszerre volt kiemelkedő jazzbőgős és arablantos, zenész és filozófus, aki Art Blakey és Thelonious Monk zenekarában is játszott, de saját albumait a kortárs kritika sokszor orientalista giccsként írta le. A '40-es években csöppent bele a New York-i bebop-színtér közepébe, és bár világéletében kutatta a keleti és afrikai zenéket, csak 1957-ben alapította meg első arabjazz-zenekarát Thelonious Monk és John Coltrane bátorítására, egészen különleges hangszerleosztásban (basszusgitár, arablant, kánun, hegedű, darbuka és különféle sípok)

ahmed_abdul-malik.jpgAhmed Abdul-Malik

Már az د [Ahmed] klasszikusabb kvartettfelállásából is látszik, hogy nem igazán eljátszani, hanem újraértelmezni szeretnék Abdul-Malik zenéjét, átrántani a mába, és megnézni, hogyan működik súlyosan ritmizált, repetitív, lenyűgözően szabad kortárs jazzként. Az improvizációs szupergroup szinte csak koncerteken találkozik, és a közös zenélést sem viszik túlzásba, hogy mindig friss maradjon a zenészek kölcsönhatása. Erről tanúskodik 2019-es dupla LP-jük, a Super Majnoon (East Meets West) is, ami két koncertjük, egy keleti (Hong Kong) és egy nyugati (London) felvétele, amin egyetlen Abdul-Malik-szerzeményt (E-Lail (The Night)) értelmeztek – kétféleképpen. Szépen strukturált, és igen, super majnoon – ahogy első magyarországi koncertjük is az lesz a Trafóban.

„Szerintem mi abból is tudnánk zenét csinálni, ha egymás haján játszanának vonókkal” – ezt már Aaron Moore mondta leicesteri kultzenekaráról, a Volcano The Bearről, amivel kitartóan próbálták felfedezni a hétköznapi tárgyakban rejlő zenei hangokat (kedvenc zajkeltő eszközük a hűtőből szervált, befőttesüvegeket tartó rudak voltak), miközben spontán zenéléseiken a dadaizmus, a folk, az art-rock és a poszt-punk között határokat is elmosták. Moore ezúttal a norvég Erik K. Skodvinnal érkezik Budapestre, aki kiadójánál (Miasmah) 2015-ben megjelentette a jó ideje inaktív Volcano the Bear karrierösszegző, 5 LP-s albumcsomagját (Commencing), és dark ambientes, szürrealista drone-folkos alteregójával (Svarte Greiner) alteregójával a norvég kísérleti szintér egyik kulcsfigurája, de játszik a Deaf Centerben és a B/B/S-ben is. Skodvinék először a Volcano-kiadványon dolgoztak együtt, majd távzenéléseik során több lemezt is összehoztak, amire mondtak már sok mindent a gótikus elektroakusztikától a kísérteties darkjazzig, de az biztos, hogy élőben is erősen atmoszférikus, sötét tájakon barangoló, mégis felszabadult együttlétre számíthatunk.

Ha már elektroakusztika: itt lesz az iráni, de régóta Bécsben élő Tahereh Nourani zeneszerző is, aki Porteleki Áron dobos-brácsással és Kristóf Márton kísérleti zenésszel trióban mutatja be a SHAPE Platform keretében született rezidenciamunkájukat. Porteleki és Kristóf sokat improvizált együtt a hol duóban, hol trióban működő 12z égisze alatt, amiben ismeretlen világok filmszerű tájait idézték meg pszichedelikus hangulatú, ambientes, jazzes, experimentál hangfolyamaikban. Elektronikával és akusztikus hangszerekkel is rögtönző duójukat izgalmasan egészíti ki az ASMR és a zajzene között kalandozó, a fuvolát és a basszusgitárt váltogató Nourani zenei világa.

Az estén fellép még Bertók Márton, aki tagja volt a paraszti kultúra és a kortárs avantgárd zene keresztmetszetét kutató Parasztok Atmoszférában futurista népzenei formációnak is, Triglavként pedig egy módosított Buchla Music Easel szintetizátorral játszik moduláris elektronikát Triglav több drone-lemezt is kiadott, majd egy fura kitérő (egy japán énekszintetizátorral való „együttműködés”) után a tavaly novemberi lemezével, majd idei, „epilógusként” kiadott EP-jével alakított ki igazán egyéni hangot” – írtuk a nyáron elismerő kritikánkban. „The Overwhelming Indifference Of Nature moduláris Buchla szintetizátoron készült számai elnyújtott (majdnem) dallamokra épülő, minimalista darabok, amik sokszor hosszan kitartott hangokat kiadni képes népi hangszereket (tekerőlant, duda), vagy épp kamarazenekart idéznek meg, miközben arra is felhívják a figyelmet, hogy ez nem az, ez szintetikus. A hangulat melankolikus; olykor egy nem létező nép gyászszertartását is a zene mögé képzelhetjük.”

Triglav.

A Trafó Nagytermében tartott koncertek után pedig irány a Trafóklub, ahol a Björk biotechnós gombalemezén, a Fossorán is közreműködő duó, az indonéz soundsystemek világából érkező Gabber Modus Operandi lesz a nagy dobás, de apokaliptikusan megbabonázó, savas, lofi zajtechnóval tér vissza Pestre a tavaly Brüsszelbe költözött Új Bála, a közel-keleti zenei hagyományt értelmezi újra MaltashInou Ki Endo néven dj-zik a bécsi Unsafe+Sounds fesztivál kurátora, Shilla Strelka, és noisecore és power elektronikára csapathatjuk Bíró Marcival, azaz Drogdeddel.

أحمد [Ahmed] (UK/D/FR)
Tahereh Nourani / Porteleki Áron / Kristóf Márton (IR/AT/HU)
Triglav (HU)
Aaron Moore & Erik K Skodvin
Helyszín: Trafó Nagyterem
Időpont: 2023. október 7. 19.00-23.00
Belépő: 4800 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infó.

Részletes program:

Nourani / Porteleki / Kristóf - 19.00
Aaron Moore & Erik K Skodvin - 19.50
Triglav - 20.45
أحمد [Ahmed] - 21.30

 

Gabber Modus Operandi (ID), Inou Ki Endo (AT), Új Bála (HU/BE)
Drogded (HU), Maltash (LB/BE)
Helyszín: Trafóklub
Időpont: 2023. október 7. 22.30
Belépő: 4000 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infó.

Részletes program:

Inou Ki Endo - 23.00
Új Bála - 00.00
Maltash - 01.00
Gabber Modus Operandi - 02.00
Drogded - 03.00

 

Október 2. és 8. között 35 fellépővel zajlik az idei UH Fest Budapest öt helyszínén (a Trafó mellett a Turbinában, a Gólyában, a Három Hollóban és a Francia Intézetben): lesz kultikus japán poszt-punk és avantgárd elektronika, hipnotikus kísérleti folk, és magyar kuriózumok is. A teljes programért katt ide.

nyitókép: Lisa Grip

https://recorder.blog.hu/2023/09/30/radikalis_jazz_modularis_elektronika_es_brutal_gabberek_szombaton_uh_fest_a_trafoban
Radikális jazz, moduláris elektronika és brutál gabberek – Szombaton UH Fest a Trafóban!
süti beállítások módosítása