Megjelent Jakab Péter első dalszövegkönyve, a Naplementés tapéták

2023.09.29. 08:19, srecorder

jakab_peter_konyv.jpg

Naplementés tapéták címmel jelent meg a Jazzékiel dalszövegíró-frontembere, Jakab Péter könyve, amely az elmúlt 20 évben írt dalszövegeit gyűjti össze. „Szinesztéziás vagyok kicsit, ráadásul vizuális munkás, úgyhogy ezek a szövegek sokszor úgy működnek, mint az asszociációs montázs.”

A Jazzékiel zenekar és Jakab Péter szólólemezeit is megjelentető, budapesti Klinik boutique kiadó gondozásában napvilágot látott dalszövegkönyvben a zenész összesen ötven szövege olvasható. A kiadvány az elmúlt két évtized szövegírói munkáit foglalja össze, így Jakab fő zenekarának dalai mellett két önálló albumának anyagai is helyet kaptak a puritán megjelenésű, minimalista dizájnnal ellátott kötetben.

SZUBJEKTÍV-SZELEKTÍV KRÓNIKA – A JAZZÉKIEL ELSŐ 15 ÉVE.

„Amit még mindenképpen fontos leszögezni: ezek a szövegek daloknak készültek, és mint ilyenek, sokszor koncerteken is formálódnak, alakulnak. Szavak tűnnek el, cserélődnek ki bennük. Ez egy természetes folyamat, így ebben a kiadványban sok esetben eltérhetnek a lemezen megszokott mondatoktól, és a refréneket sem jelölöm az ismert dalszerkezetek szerint. De mivel zenei albumokra szántam őket, nem törnek irodalmi babérokra sem: néhány ambiciózusabb kivételtől eltekintve nem lehet őket zenei környezetükről, ritmizálásukról, vagy az én artikulációmról leválasztani” – írja Jakab a kötet előszavában.

A frontemberrel a második szólólemeze, az Ez még nem az kapcsán ültünk le beszélgetni, akkor így mesélt a dalszövegeiről: „Engem nem villanyoznak fel a lineáris sztorik. A fragmentáltság egy eszköz, ami azt a célt szolgálja, hogy egy esztétikailag is értelmezhető formát adjak egy szöveges koncepciónak, ami alapvetően tök vizuális. […] Én szinesztéziás vagyok kicsit, ráadásul vizuális munkás, úgyhogy ezek a szövegek sokszor úgy működnek, mint az asszociációs montázs, amely ebben az esetben a szavak textúráját meg a képeket használja.”

A Jazzékiel Holy Shit című kultlemezének Letheon című dalából kölcsönzött cím pontosan azt takarja, amit ígér: akik követték a zenekar munkásságát, azok számára egy kötetbe rendezett, albumsorrendben összeszerkesztett dalszövegkönyvet; akik pedig most találkoznak először a dalokkal, nekik érdekes utazást jelenthet eljutni a kezdeti daloktól Jakab minimalista, fragmentált stílusáig.

A könyv a Jazzékiel és Jakab Péter szólólemezeit is megjelentető, budapesti Klinik lemezkiadó gondozásában látott napvilágot. A kötet beszerezhető a kiadó és a zenekar webáruházából, továbbá hamarosan országosan is elérhető lesz – elsősorban – több független lemezbolt polcáról.

naplementes_tapetak_sajto_2.jpg

„BÜSZKÉN VÁLLALOM A TÜCSÖKSÉGET” – JAKAB PÉTER LATINOVITSRÓL, SUTTOGÁSRÓL, SZÓLÓKARRIERRŐL

https://recorder.blog.hu/2023/09/29/megjelent_jakab_peter_elso_dalszovegkonyve_a_naplementes_tapetak
Megjelent Jakab Péter első dalszövegkönyve, a Naplementés tapéták
süti beállítások módosítása