Napfény és reszelős bölcselkedés. African Head Charge: A Trip To Bolgatanga (lemezkritika)

2023.09.26. 18:23, RRRecorder

37ceaf52-2ea6-4037-bf84-f905fbbaef18.jpg

A pszichedelikus törzsi dub páratlan életművet összehozó zenekara egy sokszínű lemezzel tért vissza több mint egy évtized kihagyás után. Ez a kritika először a Recorder magazin 107. számában jelent meg.

Pszichedelikus törzsi dub – kábé ez az összekötő kapocs az 1981 óta működő African Head Charge életművében. A Bonjo Iyabinghi Noah ütős és Adrian Sherwood stúdiómágus köré épülő kollektíva első korszakában nagyon fura, idegen és máig izgalmas zenét játszott. Aztán két csodaszép, meleg és sűrű hangzású, etnikus kórusokkal teli albumot adtak ki (Songs Of Praise, In Pursuit Of Shashamane Land). Egy sunshine reggae-s tévút után 2011-ben tértek vissza, majd mostanáig kellett várni a folytatásra.

A Bonjo I ghánai lakóhelyéről elnevezett albumra továbbra is jellemzők a gazdag ütősök, a korábbiaknál direktebbek az afrikai hatások. A számok többsége napfényes afro-dub-reggae, több-kevesebb effekttel; de van mély, kísérletező darab és erős dobcentrikus szám is. A legizgalmasabb új irányt a mély, reszelős hangon bölcselkedő, a kologo nevű hangszeren játszó King Ayisobával készült dalok jelentik. Sok jó pillanat van a lemezen, de szétesik; távol van a korábbi korszakok kivételességétől.

african_head_charge.jpgElőadó: African Head Charge

Cím: A Trip To Bolgatanga

Kiadó: On-U Sound

Megjelenés: 2023

Műfaj: dub

Kulcsdal: A Bad Attitude feat. King Ayisoba

 

 

7/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/09/26/african_head_charge_a_trip_to_bolgatanga_lemezkritika
Napfény és reszelős bölcselkedés. African Head Charge: A Trip To Bolgatanga (lemezkritika)
süti beállítások módosítása