A kreativitás felszabadítása. Stas: NRG (lemezkritika)

2023.10.01. 10:11, RRRecorder

0017766360_10.jpg

A kreativitást blokkoló akadályok legyőzéséről szól Stas hosszabb szünet után megjelent lemeze, mégpedig nemcsak a kísérőszöveg szerint, hanem a zene is ezt példázza. Ez a kritika először a Recorder magazin 107. számában jelent meg.

Stas a kicsiny, ám erős magyar global bass-szcéna egyik vezető alakja. Legutóbbi albumai (Stanislove, 2018, Stanislife, 2019) a korábbiaknál érzelmesebbek voltak. Az NRG címe nem azt jelzi, hogy most a táncparkettrobbantás a cél: a kreativitáshoz szükséges energiák felszabadítása, az akadályok legyőzése a téma. A leírás szerint a korábbiaknál intimebb hangzást az ihlette, hogy Stas megvalósította régi álmát, eljutott a sivatagba, és kiderült számára, hogy az egészen másfajta hangzó jellemzőkkel bíró táj, mint gondolta.

Az albumnak van érzelmi története is; a Where The Money At szaggatottsága például az „egzisztenciális frusztrációt” jeleníti meg, a Hyperventillate arpeggiói pedig a lélegzetvételt, amivel összeszeded a bátorságodat. A lemez tele van kedvesen egzotikus dallamokkal és pompás szinkópás ritmusokkal, szellemes kis és nagy ötletekkel. Az igazi tour de force a Funky, ami szaggatott emberi hangokkal és csúszós-zörgős szintikkel indul, majd szinte követhetetlenül csapkodó dobokat dob be – és mégis nagyon funky. 

stas.jpgElőadó: Stas

Cím: NRG

Kiadó: Babylon Records

Megjelenés: 2023. június 20.

Műfaj: global bass

Kulcsdal: Funky

 

 

8/10

Rónai András

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/10/01/stas_nrg_lemezkritika
A kreativitás felszabadítása. Stas: NRG (lemezkritika)
süti beállítások módosítása