Ködös Albion. PJ Harvey: I Inside the Old Year Dying (lemezkritika)

2023.09.22. 08:57, vferi

wide_61.jpg

Az utóbbi tizenöt évben Polly Jean Harvey mintha sportot űzne abból, hogy rendre valami totálisan váratlannal rukkoljon elő. Tizedik stúdióalbuma még ehhez képest is meglepő. Ez a kritika először a Recorder magazin 107. számában jelent meg.

Az ezredforduló környékén PJ Harvey még bőven alternatív rockikon volt, majd sorra jöttek a jóval kísérletezőbb albumok, zongorás gótikával, kislányos stílben prezentált kemény háborúellenességgel, vagy épp politikus garázsrockkal. A legfrissebb lemeze, az I Inside the Old Year Dying azonban az ő mércéjével is meglepő fordulat, már ha nem számoljuk a tavaly megjelent epikus költeményét, ami az új anyagot ihlette.

Az Orlam című könyv ráadásul a ma már szinte teljesen elfeledett dorseti dialektusban íródott. Harvey hosszú évek alatt rekonstruálta a nyelvet, az új dalokhoz pedig még különféle irodalmi inspirációkat is hozzádobott, a létrejövő szövegvilág így tényleg egészen különleges. Bár valami lázálmos mítosz itt-ott mintha kirajzolódna a dalokból, a különös szavak és szóképek inkább hangulatokat közvetítenek. Biblikus látomások és Elvis Presley bukkannak fel ebben az időtlen tájban, ahol Harvey különféle nézőpontokból énekel. 

A zenei megoldások hasonlóan izgalmasak, a barkácselektronikával és misztikus hangképekkel erősített folkos minimalizmusban csak néhol gerjednek be a gitárok. Ami mindezekből végül összeáll, az egy elegánsan szürreális csemege, ahol nem készen kapjuk, hanem folyamatosan kutatjuk a jelenést. Ez a lemez nyilván nem háttérzenének készült, hisz némi időt és figyelmet kér, hogy elengedjük a szokásos reflexeket és nyitottan merüljünk el Harvey világában.

pj_harvey_cover.jpgElőadó: PJ Harvey

Cím: I Inside the Old Year Dying

Kiadó: PTKF

Megjelenés: 2023. július 7.

Műfaj: neofolk szürreália

Kulcsdal: Lwonesome Tonight

 

 

8/10

Huber Zoltán

https://recorder.blog.hu/2023/09/22/pj_harvey_i_inside_the_old_year_dying_lemezkritika
Ködös Albion. PJ Harvey: I Inside the Old Year Dying (lemezkritika)
süti beállítások módosítása