Rappelő költők, költő rapperek és a 15 éves Fishing On Orfű legjobb sztorijai az idei Margó Fesztiválon

2023.09.20. 17:48, srecorder

Irodalmi klasszikusok élednek újjá zenés slamekben, költői szintekre (és színterekre) viszi a hiphopot a Slow Village, a Quimby billentyűse híres írókkal-költőkkel állítja színpadra legszemélyesebb dalait, a Carson Coma, a 30Y, a Pál Utcai Fiúk és az Óriás frontemberei pedig az idén jubiláló Fishing On Orfűről sztoriznak nagyokat – és naná, hogy még Péterfy Bori is ott lesz. Íme, a Liszt Ünnep részeként október 12. és 15. között zajló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár legjobb zenés programjai a Millenárison.

szineszbob.jpg

KEDVENCEK TEMETŐJE
(Nemzeti Táncszínház – Nagyterem, 2023. október 12., 20.30)

Olvassuk újra a klasszikusokat – és nézzük meg, mit mondanak nekünk ma: Horváth Kristóf, azaz Színész Bob estjének szimpatikus missziója ez. Volt már itt terítéken Pilinszky, Petri, Rejtő, és Arany Toldija is, de sose úgy, mint elsőre gondolnánk. Párhuzamosan felolvasott szövegek, slambe oltott regények, meghökkentő spoken word akciók és megzenésített versek is előkerülnek a Kedvencek temetőjében, ami évről évre bizonyítja, hogy milyen sokféleképpen lehet újjáéleszteni egy-egy klasszikust.

Idén Baka István, Petri György és Szőcs Géza mellett a Cseh Tamás Mélyrepülésén is közreműködő, 38 éves korában elhunyt író-költő, Csengey Dénes szövegeit rántja át a mába Színész Bob slamben erős csapata, vagyis Pion István, a Sophie Hard néven feminista-társadalomkritikus trash-rapet is toló Kemény Zsófi és a Mesyként amúgy artpopot játszó Mészáros Péter. A szövegek alá az élőhangszeres funk-jazz-soul-hiphop magyar helytartója, az Amoeba frontembere, Sabák Péter zenél az ország egyik legjobb dobosával, Boros Leventével, akikhez még Krizso, az egykori Realistic Crew zenei megfejtője is csatlakozik. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. 

ÍGY HALLGATTOK TI – MAGYAR ÍRÓK A ZENÉRŐL: KEMÉNY ZSÓFI

 

lackfi-janos-szabo-t-anna-balanyi-szilard.jpg

CSILLAGLEKVÁR
(Nemzeti Táncszínház – Nagyterem, 2023. október 13., 20.30)

Szabó T. Anna, Lackfi János és Balanyi Szilárd zenés irodalmi estje bátor vállalás, intim előadás, ahol az életükbe, családtörténetükbe, szerelmekbe, örömökbe, fájdalmakba engednek bepillantást. Dalok, versek és szóbeli improvizációk váltják egymást zenei kísérettel, néha váratlanul, néha megtervezve. A Quimby billentyűse szólóban szívesen dolgozik írókkal, költőkkel, az est gerincét pedig SZILÁRD dalai adják, amelyek közül jó néhány szövegét Szabó T. Anna és Lackfi János írta. Ők ezekre is reflektálva, innen elrugaszkodva vesznek elő írásokat, verseket, a dalok mentén követhetjük végig aznapi érzéseiket, gondolataikat. Szilárd egy szál zongorán fest hangulatokat, Galambos Dorina és Kiss Flóra pedig fantasztikusan énekel. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

NA, EZ AZ! SZILÁRD ÉLETIGENLŐ DALOKBAN DOLGOZTA FEL ÉLETE LEGNEHEZEBB SZAKASZÁT

 

241981369_3339301789629674_1148893974521081934_n.jpg

SLOW VILLAGE
(Nemzeti Táncszínház – Nagyterem, 2023. október 14., 20.30)

Aki hallgatott már Lassú Falut, az tudja, hogy náluk rap és költészet kéz a kézben jár, már ha ezen nem a fölösleges fennköltséget, hanem az önfeledt játékot értjük a szavakkal. „Nem irigykedem, nem kell más karriere / Van a nyelv, és hogy megadatott játszani vele” A Slow Village fellépése a Nemzeti Táncszínházban így nem kuriózum, és nem is kivétel, hanem ráismerés lesz: ofkorsz, hát erre vártunk! Az egyik legkreatívabb hazai underground rapcsapat ezúttal úgy sziporkázik, hogy irodalmi múltját és vénáját is kidomborítja, és legalább annyi slamet és verset hoz, mint amennyi hiphopot. Lesz négy vendégük is, akiknek a kiléte egyelőre meglepetés, de tippelni nyugodtan lehet: az biztos, hogy rappelő költő és irodalmi magasságokba szökő rapper is akad köztük. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

„SEGG KELL HOZZÁ ÉS FEJ” – SLOW VILLAGE-INTERJÚNK

 

lead_egyedi_beck_rajatszas_a38_16november-2462-2.jpg

EGYEDI / BECK / FEKETE / LESKOVICS / PÉTERFY: FISHING ON ORFŰ 15
(Nemzeti Táncszínház – Nagyterem, 2023. október 15., 20.30)

Hogyan nőtte ki magát a Fishing On Orfű 15 év alatt az ország egyik legsikeresebb fesztiváljává? Erről az idei jubileum kapcsán már sok szó esett, de azért mégiscsak izgalmasabb, ha maguk az érintettek mesélik, sőt, zenélik el, mi mindent történt a másfél évtized során. A Fishingről mindenkinek van egy jó sztorija, pláne Egyedi Péternek, aki amellett, hogy az Óriással vagy éppen Mmamt nevű szólóprojektjével fel is szokott lépni Orfűn, a fesztivál PR- és kommunikációs menedzsere, magyarul sajtófőnöke már régóta, most pedig Rájátszásos kollégájával, a 30Y-os Beck Zolival közös esten meséli el, hogyan vált fogalommá a Fishing, milyen dalok és emlékek kötődnek hozzá, és hogyan fonódott össze a zenészek élete egészen szorosan a fesztivállal – erről pedig a Carson Coma-frontember Fekete Giorgiónak, a PUF-motor és Kiscsillag-gitáros Leskovics Gábor Lecsónak, na meg Péterfy Borinak is lesz egy-két jó szava, és még jobb dala. És közben a fesztivál történetéről készült könyvet is bemutatják. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Jó hír még, hogy a Margón mutatja be harmadik verseskötetét Szendrői Csaba, az Elefánt énekese. A zenés irodalmi estek a Liszt Ünnep keretében a Margóval közös programként, a Müpa szervezésében valósulnak meg. További részletek a fesztivál honlapján: www.margofeszt.hu.

Slow Village-nyitókép: Szabó R. János.

https://recorder.blog.hu/2023/09/20/rappelo_koltok_kolto_rapperek_es_a_fishing_on_orfu_legjobb_sztorijai_az_idei_margo_fesztivalon
Rappelő költők, költő rapperek és a 15 éves Fishing On Orfű legjobb sztorijai az idei Margó Fesztiválon
süti beállítások módosítása