Ellopják a show-t. Alexander Skarsgård és James Marsden

2023.07.12. 07:48, vferi

wide3_121.jpg

Stunt casting mesterfokon: idén Alexander Skarsgård és James Marsden versenyeznek a legjobb vendégszereplő címért, akik az Utódlásban és a Jury Duty-ban nyújtották karrierjük talán legszórakoztatóbb alakítását. Ez a cikk először a Recorder magazin 105. számában jelent meg.

Az úgynevezett stunt castinghoz járul némi negatív konnotáció: amikor a produkció egyik mellékszerepét hírverés céljával odaadják egy nagy sztárnak, csak reménykedhetünk, hogy a párosítás jól fog működni, és a híresség jelenléte nem megy majd az alkotás minőségének rovására. Bár biztonsági játéknak tűnik, a stunt casting valójában kockázatos lépés, ugyanakkor nagyon kifizetődő is tud lenni – nemcsak anyagi, hanem művészi szempontból is. Ennek legfrissebb példája Alexander Skarsgård és James Marsden szerepeltetése az idei év két kiemelkedő sorozatában.

Az HBO kritikuskedvenc zászlóshajója, az Utódlás a hibátlan forgatókönyv mellett az eszméletlen színészi alakításokról lett híres. Amikor Alexander Skarsgård elvállalta a tech mogul Lukas Matsson szerepét, láthatóan készen állt arra, hogy kétméteres izomkolosszus létére beolvadjon a sorozat gondosan kiépített univerzumába, miközben egy egészen új színt hozva szállt be a Roy család utódlási harcába. Skarsgårdtól nem állnak távol a stunt casting típusú cameók (Atlanta, On Becoming a God in Central Florida) és a komolyabb sorozatos mellékszerepek (Hatalmas kis hazugságok, The Little Drummer Girl), így még annak ellenére sem volt meglepő a megjelenése az Utódlásban, hogy övé a legismertebb név az egész szereplőgárdában. 

Hamar egyértelművé vált, hogy Skarsgård nem fog szégyent vallani színészileg, de a 2023 tavaszán debütáló utolsó évadban mutatta meg igazán, mennyire erős igazolás volt. Az Utódlás első három évadában a három Roy testvér vív örökösödési küzdelmet egymással és az apjukkal a médiamogul birodalmáért, és mikor már ráunhattunk volna a modern vastrónért folytatott családi viszályba, megérkezett Matsson a képbe. Az igazi self-made zseni szemben az ezüstkanállal a szájukban születő és nepotizmusból élő Roy gyerekekkel, a rendszerrobbantó skandináv szemben az örökségőrző amerikaikkal. A kontraszt aligha lehetne látványosabb, ugyanakkor Matsson még a Roy családot is felül tudja múlni az ellenszenves viselkedésével, a bullshitek durrogtatásával és a machiavellista üzletpolitikájával.

A karakter lehetett volna egy olcsó Elon Musk-paródia, de Skarsgård kiemelkedik a popkultúrában elszaporodó techguru antagonisták közül. Egyszerre zseni és idióta, menő és szánalmas, egyenes és aljas. A színész gondoskodik róla, hogy soha ne ismerjük ki a figurát, akiről végig nem egyértelmű, hogy aranybányát vagy egy nagy lufit építget. Miközben színészileg tökéletesen illeszkedik a sorozat stílusába, Skarsgård kiválóan használja fel a fizikumát arra, hogy szó szerint kilógjon a Roy-világból; az öltöny helyett mackónadrágot és bársony bomberdzsekit preferáló, magángépen mezítláb sétálgató Matsson már csak a megjelenésével is humort generál. Persze a forgatókönyvírók ellátták bőven fantasztikus szöveges poénokkal is, például amikor rákérdez, hogy vajon magas szőke fehér férfi létére ironikus módon van-e félnivalója a Roy család pártján lévő neonáci elnökjelölttől. De a humort a hidegrázással is tudja vegyíteni, amikor arról monologizál, hogyan küldte el a vérét a kiszemelt női alkalmazottjának. Matsson karakterével ismét megerősítést nyert, hogy Skarsgård hiába felel meg a tökéletes hollywoodi férfiképnek és kapja meg rendszeresen az alfahím akcióhős szerepeket Tarzantól a viking Hamletig (Az északi), az excentrikus figurák eljátszására született.

wide1_245.jpg
Alexander Skarsgård az Utódlás című sorozatban

 

James Marsdenről szintén elmondható, hogy bár megannyi romantikus hőst eljátszott, a legjobb szerepeiben túlzó vagy különc figurákat testesít meg. Számos neves franchise-ban szerepelt már az ezredforduló óta az X-Mentől a Westworldig, mégsem lett belőle A-listás hollywoodi sztár, de mintha nem is törekedne erre a címre. Mindig is allűröktől mentes, alázatos színész benyomását keltette, és ezt az imázst borította feje tetejére az Amazon által gyártott Jury Duty című valóságshow-hibridben. Az amerikai igazságszolgáltatásba vicces betekintést nyújtó sorozat egy merész koncepcióra épült: a forgatás során az egyik esküdtet, Ronald Gladdent leszámítva mindenki tisztában volt azzal, hogy itt most nem egy valódi tárgyalásról készül dokumentumfilm, hanem az egész színjáték és színész benne mindenki, Ronaldot leszámítva. Ronald csupán egyetlen esküdtről tudta, hogy színész, Marsden ugyanis saját magát alakítja, pontosabban saját maga kifigurázott verzióját, a beképzelt hollywoodi sztárt, aki egyetlen valamirevaló szerepet sem tud megkapni, de túl jónak érzi magát az esküdtszékhez.

Az önhitt színész tökéletes paródiáját adja, aki azzal fárasztja az esküdteket, hogy „karakterben maradva” jelenik meg a tárgyaláson, végtelenszer próbál el egy jelenetet Ronalddal a szereplőválogatásra készülve, állandóan fennhangon célozgat a nagynevű rendezőre, aki vele akar dolgozni, és hisztirohamot kap, amikor Chris Pine kapja meg helyette a vágyott szerepet. Marsden elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a vad ötletre építő sorozat működni tudjon. Tökéletes stunt casting olyan értelemben, hogy több nézőt lehetett behúzni a nevével, de nem csak a promócióban volt szerepe, a forgatás során is gondoskodott arról, hogy a valóságshow ne váljon unalmassá vagy érdektelenné. A szerény, önzetlen és a feltűnést kerülő Ronald mellé pont Marsden elvetemült karakterére volt szükség az ellensúlyozáshoz. Míg Skarsgård az Utódlás íróinak aranyat érő mondataival dolgozott, Marsdennek rengeteget kellett improvizálnia, amiben láthatóan brillírozik, a profizmusa pedig sokat segített abban, hogy a többi kevésbé tapasztalt színésztársából is kihozza a legjobb reakciókat.  

wide2_200.jpg
Ronald Gladden és James Marsden a Jury Duty című sorozatban

 

Közhelynek tűnik azt állítani színészekről, hogy láthatóan élvezték a szerepet, de Skarsgård és Marsden esetében is nyilvánvalóan látszik, hogy jutalomjátékként fogták fel a nevetségesen megalomán karaktereik megformálását. Alakításuk a nézők számára is jutalom, az év legemlékezetesebb sorozatos pillanataiból többet is nekik köszönhetünk.

szerző: Rácz Viktória 

https://recorder.blog.hu/2023/07/12/ellopjak_a_show-t_alexander_skarsgard_es_james_marsden_utodlas_jury_duty
Ellopják a show-t. Alexander Skarsgård és James Marsden
süti beállítások módosítása