Filmrecorder Cannes-ban. Neki Pedro Pascal feneke jutott eszébe a westernről.

2023.05.19. 14:26, onozorobi

Az első idei film, amire ölték egymást a bejutásért az emberek nem is egy egész estés játékfilm, viszont Pedro Almodóvar rendezte, ráadásul Ethan Hawke és Pedro Pascal alakítanak benne szerelmes cowboyokat. Egy új Brokeback Mountain vagy a western műfajának megújítása – kritikánk a Strange Way of Life cannes-i világpremierjéről.

A fesztivál második napján már szakadó esőben kellett egy órát sorban állni annak, aki be akart jutni Pedro Almodóvar mindössze félórás westernjére, a Strange Way of Life-ra és még így is többen kint rekedtek, akiknek volt jegyük. A spanyol rendező annak idején angol nyelvű bemutatkozásának szánta a Brokeback Mountaint, de végül máig nem mert nagyjátékfilmet rendezni nem az anyanyelvén (bár most tervben van két hollywoodi filmje is), így Ang Lee vitte nyolc Oscar-jelölésig a két meleg cowboy szerelmi történetét.

strange_way1.jpg

Almodóvart azonban azóta sem hagyta nyugodni a téma, és végül kisfilm formájában rendezte meg a válaszát a Brokeback Mountainra. Annak is különösen egy felvetésére, miszerint hogyan élhetne együtt két férfi egy ranchen. Sajnos a rövid játékidőben csak felvillan a válasz lehetősége és sokkal hangsúlyosabb, hogy a meleg vadnyugat a lehető legszínesebb, legjobban öltözött és a legkanosabb legyen. Utóbbinak különösen Pedro Pascal férfi rajongói fognak örülni, bár a bejelentéskor még kifejezetten nehéz volt elképzeni A mandalóri és a The Last of Us sztárját homoszexuális szerepben, Ethan Hawke-ról nem is beszélve.

A két főszereplőre viszont nem lehet panasz és a film utáni beszélgetésen Hawke meg is jegyezte, hogy egyáltalán nincs ellenére, hogy a vágy tárgya legyen, pláne nem egy jóképű és tehetséges férfi számára. Almodóvar a beszélgetésen többször is kiemelte, hogy a western műfaja korábban önkényesen macsó területnek minősült és csak az utóbbi években, női rendezőknek köszönhetően (Jane CampionA kutya karmai közt, Chloé ZhaoA rodeós és Kelly ReichardtFirst Cow) tágultak ki a határai.

Mivel a Strange Way of Life inkább tűnik egy hosszú reklámfilmnek valamely designer ruhacég vadnyugat-inspirálta új kollekciója számára, mintsem valódi westernfilmnek, így nem jelenthetjük ki, hogy maximálisan hozzájárulna a műfaji forradalomhoz. Teljesen legitim gondolat, hogy Almodóvarnak a westernről a Brokeback Mountain és Pedro Pascal feneke jutott eszébe, de egy esetleges egész estés filmmé bővítéshez ennél több gondolatra is szükség lesz, bármennyire is meggyőző az esztétika. 

A film utáni több, mint egy órás beszélgetést egyébként a közönség soraiban végignézte Catherine Deneuve, John Cameron Mitchell, Xavier Dolan és Rossy de Palma is, de a nézőtérről sokan keserű szájízzel távoztak, amikor kiderült, hogy a francia és spanyol nyelven folyó társalgáshoz csak Ethan Hawke-nak biztosított angol szinkrontolmácsot a fesztivál.

szerző: Onozó Róbert 

A Strange Way of Life-ot a cannes-i filmfesztivál speciális vetítései között láttuk, magyarországi moziforgalmazásáról egyelőre nincs hír.

https://recorder.blog.hu/2023/05/19/filmrecorder_cannes-ban_neki_pedro_pascal_feneke_jutott_eszebe_a_westernrol
Filmrecorder Cannes-ban. Neki Pedro Pascal feneke jutott eszébe a westernről.
süti beállítások módosítása