„Egyfajta lenyomata az eddig történteknek” – EP-premier! egy5egy: Utómunkák

2023.05.04. 08:14, srecorder

egy5egy_wmmd_borito_ff_20230408_01.jpg

Ötszámos EP-vel jelentkezik az egy5egy, melynek dalait már régóta játsszák koncerteken, de most érezték idejét felvenni őket. A zenekar utoljára a Szépek voltak egyszer című első nagylemezük kapcsán szerepelt a Recorderen, de az Utómunkák is tartogat meglepetéseket: mindegyik dalhoz mini-videoklip készült.

Pályi Ádám, az Esti Kornél basszusgitárosa, aki a lemez felvételéért és keveréséért felelős, így írt a közös munkáról: „Van az, amikor valakikkel rögtön lehet érezni, hogy megvan a kémia, minden csak úgy működik és jó együtt dolgozni. Na, az egy5egy nekem ilyen zenekar. 2022-ben ismerkedtünk meg, majd felmerült, hogy megcsinálhatnánk együtt a kislemezüket, mert az elmúlt néhány évben elkezdtem megismerkedni és foglalkozni hangmérnöki dolgokkal otthon. Egyébként nekem ez az első olyan munka életemben, amikor egy egész kislemezt csinálok valakinek, szóval szép kihívás volt ez, felvételtől a masterelésig. Sokat tanultam belőle, most meg bumm, itt vagyunk. Emberileg meg szakmailag is jól teltek a felvételek - megvolt az összhang, nem volt semmi feszültség, nevettünk egymás hülyeségein, aztán az utómunkák alatt odafigyelve, gyors körökkel próbáltunk egy jó anyagot összehozni, király volt így dolgozni.”

EGY5EGY AZ ESTI KORNÉL KEDVENC 2022-ES ZENÉI KÖZÖTT

„Azért tartottuk fontosnak, hogy a két nagylemez között jelentessük meg az Utómunkákat, mert ezzel szeretnénk lezárni a zenekarnak egyfajta fejezetét. Olyan dalok vannak rajta, amiket bár folyamatosan játszunk koncerteken, a zöme mégsem volt meg hallgatható formátumban. Az egész projekt katalizátora Pályi Ádi volt, aki azzal a kérdéssel keresett meg minket, hogy lenne-e kedvünk felvenni vele pár dalt. Erre természetesen igent mondtunk, mert egyrészt nagyon szeretjük őt, másrészt pedig megtisztelő, hogy ránk gondolt a közös munka kapcsán” – mondta Pálocska Viktor énekes-basszusgitáros.

„Ezek a dalok régen megfogantak már, a hangzásvilággal szerettük volna éreztetni az induló egy5egy rockosságát, néhol talán naivitását, de a jelenlegi gondolkodásmódunknak is szerettünk volna teret hagyni benne. Tehát ez az anyag egyfajta lenyomata az eddig történteknek, és egy méltó lezárása egy korszaknak. Innentől már új dalokban gondolkozunk majd, és nagyon várjuk az elkövetkezendő időszakot” – fűzte hozzá a zenekar.

A klipek koncepciója Pálocska Patrik fejéből pattant ki, és ő koordinálta a forgatásokat is. A projekt összes dalához külön vizuált készített, melyeket egy régi képcsöves TV-n játszott le, így kerekítve ki az Utómunkák projekt arculatát. Itt az ötdalos playlist, lentebb pedig Oláh Levente énekes-gitáros külön is mesélt a dalokról.

 

Pánik

Sokáig bajban voltam ezzel a dallal, mert úgy éreztem, túl sokat mutat belőlem, vagy egy múltbeli énemből, melyet mostanra már szerettem volna elhagyni, de valahogy a zenekar és a közönség is egyaránt megszerettette velem. Azóta nehezen tudnám elképzelni, hogy enélkül a dal nélkül menjen le egy koncert, így mostanra számomra is egyértelmű, hogy a Pániknak is van helye ezen a lemezen.

Azűr

Ezt a dalt anno egy egész próbán át írtam, a többiek meg unatkoztak, mert ők már zenéltek volna, én meg csak kértem, hogy legyenek türelemmel. Sok idő volt, mire rendezni tudtam azt a káoszt, amit a gitártéma és a szöveg egyvelege alkotott a fejemben. Örülök a srácok türelmének, meg annak, hogy végül olyan dal lett, amilyennek most is hallható.

Sohamár

Ez most itt éppen a dal harmadik verziója. A marczis koncertre elkészült a negyedik is. A harmadik verziót szoktuk játszani koncerten, szóval gondoltuk, az Utómunkákon igazán elfér, hiába elérhető egy korábbi kislemezünkön a dal második verziója is.

 

 

palyi-adam-egy5egy.jpgPályi Ádámmal a stúdióban. Fotó: Volkó Martin.

 

Mikrofon

Ez a dal egy képzeletbeli házibuliba kalauzol. Ha részese lettem volna egy ilyen bulinak, akkor valószínűleg 17 lennék, és másnapra jutna bőven megbánni való. De most 23 vagyok, és nem nagyon járok házibuliba. Talán, mert nincsenek, talán, mert nem hívnak. Mindkettő szomorú, szóval inkább egyikbe sem gondolnék bele.

Ablak

Ennek a dalnak azért lett Ablak a címe, mert amikor összeraktuk az egyik régi termünkben, pont kiszakadt a tetőablak. Kreatív. Maga a dal elég fontos számomra, így kifejezetten örülök ennek az új köntösnek. Vagy annyira talán nem új, nagyjából egy éve játszottuk először ebben a formában a Szépek voltak egyszer lemezbemutatón, azóta meg rendszeresen visszük magunkkal. Mostanában ez az egyik kedvenc dalom.

 

Az egy5egy május 6-án egy színházi est keretén belül adja elő régi és új dalait a Marczibányi Téri Művelődési Központban, az Utómunkák EP dalai pedig május 5-től már a streaming platformokon is elérhetők lesznek. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

MÉG TÖBB EGY5EGY PREMIER ERREFELÉ

 

egy5egy a Facebookon, Instagramon, TikTokon, sőt, honlapjuk is van.

Fotó: Nagy Márton

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/04/ep_premier_egy5egy_utomunkak
„Egyfajta lenyomata az eddig történteknek” – EP-premier! egy5egy: Utómunkák
süti beállítások módosítása