2022 egyik meglepetéslemezével érkezik Time Wharp a Magyar Zene Házába

2023.04.29. 18:21, srecorder

time-wharp.jpg

Játszott már szorongásűző szintizenét, antifasiszta kraut-elektronikát, első klipjében pedig bevitt a Hülye Táncok Minisztériumába. A brooklyni producer, műsorvezető és színész, Time Wharp május 19-én hozza el a tavalyi év egyik legjobb elektronikus zenei lemezét a Magyar Zene Házába.

A Time Wharp néven alkotó Kaye Loggins a New York-i house és techno színtéren bukkant fel a 2010-es évek elején. Az atlantai születésű, de régóta Brooklynban élő Time Wharp kamaszként még ska- és metálzenekarokban játszott, és vicctechnót csinált a MySpace-re, de aztán meghallotta Terry Riley-t, és beszippantotta az ambient és az elektronika világa (főleg az ilyen meditációs new age zenék). Első lemeze (Time Wharp, 2015) még az elektronikus tánczene és az ambient között pingpongozott, erre került rá első nagyobb kört futó száma is, a Cole Dub, amelynek poénos klipje a Monthy Pythont idézte: mintha John Cleese New York utcáin nyitotta volna meg a Hülye Táncok Minisztériumát.

Loggins azonban hamar szűkösnek találta a tánczenei kereteket, és második lemezén, a szorongásűző Feel No Painen (2017) már minimalista szinti-improvizációkból festett fel a tökéletes boldogság állapotába röpítő, ambient hangtájakat. Ezt követte az erősen politikus töltetű, antifasiszta konceptlemez (Radical American Hippy Kraut, 2019), amin a kosmische és krautrockos gyökereket hozta felszínre barátjával, a vicces szintipunkos CH Rommal. Már a pandémia alatt született, 2021-es EP-in is arra törekedett, hogy szintetizálja addigi hatásait, eddigi főművét, a zenei kísérleteit egységbe foglaló és egyben meg is haladó, posztminimalista, ambientes Spiro Worldöt pedig tavaly készítette el.

KÁPOSZTAROCK? – KRAUTROCK KALAUZ KEZDŐKNEK

„Nagyon szép utat jár be, borzasztóan jól szól, annyira high-end elektronika (némi élőhangszeres játékkal), hogy szinte már teljesen élőnek hat. Kedves, elgondolkodtató, könnyű, de tartalmas” – mondta róla a Qualitons volt és az Amoeba (plusz ezer másik zenekar) jelenlegi dobosa, Boros Levi, aki a kedvenc 2022-es zenéi közé is beválogatta a Spiro Worldöt, amely a szélesebb körű ismertséget is meghozta Time Wharpnek. (A lemez címe finom utalás a hormonterápiákban tesztoszteronblokkolóként használt spironolaktonra, az album maga pedig a hormonváltozásokkal járó új érzéki tapasztalatokat, a testi újjászületés fájdalmát és örömét járja körül, erre azonban csak hosszas utánajárás után jöhetünk rá, Loggins ugyanis előadóként nem helyezi előtérbe a transzneműségét: saját bevallása szerint nem szeretne az identitásával kattintásokat generálni, se azzal eladni a zenéjét.)

A late night show műsorvezetőként és humoristaként is aktív (ld. lent) Time Wharp egy rövid, 3 állomásos miniturné erejéig jön át Európába, amelyen a budapesti koncert lesz az egyetlen kelet-európai koncert. Loggins – akinek ez lesz az első magyarországi koncertje – élőben billentyűs hangszereken, gitáron és elektronikán játszik hosszú, ritmikus, magával ragadó improvizációkat.

Az pedig tökéletesen stílusos, hogy felvezetésként a Loggins zenei ízlését alapjaiban befolyásoló Terry Riley egyik leghíresebb darabját, az In C-t játssza el a hazai Ensemble Mobilé. A koncertek egy vegyes elrendezésű nézőtéren zajlanak majd, ahol babzsákokon fekve is nézhetjük az előadást, az Ensemble Mobilé pedig a nézőtéren is játszik, így akár a zenészek között is sétálgathatunk a koncertjük alatt.

 

JEGYVÁSÁRLÁS

FACEBOOK-ESEMÉNY

TOVÁBBI INFÓK A MAGYAR ZENE HÁZA HONLAPJÁN

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kaye Loggins (@usa_kaye) által megosztott bejegyzés

Fotó: Hobbes Ginsburg.

https://recorder.blog.hu/2023/04/29/2022_egyik_meglepeteslemezevel_erkezik_time_wharp_a_magyar_zene_hazaba
2022 egyik meglepetéslemezével érkezik Time Wharp a Magyar Zene Házába
süti beállítások módosítása