Krautrock – tíz kulcslemez

2012.09.03. 14:00, rerecorder

krautkábelek.jpgA nyáron megjelent háromórányi The Lost Tapes című Can-ritkasággyűjtemény apropóján átnyújtottunk a Recorder olvasóinak egy lényegre törő krautrock kalauzt, annak kiegészítéseként most pedig bemutatunk tíz kihagyhatatlan krautrock lemezt. Ez a tíz album azonban csak egyfajta vezérfonal, ami mentén érdemes ismerkedni a korszak és zsáner zenei világával, hiszen ezeken túl a felsorolt zenekaroktól is érdemes még meghallgatni legalább két-három kiadványt, de a Can, a Faust vagy az Ash Ra Tempel még ennél is több kitűnő nagylemezt hagyott maga után. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy az itt bemutatott, iránymutatónak szánt alkotókon és albumokon kívül a krautrock jótékony zsánerleple alatt mennyi további remek előadó lemezeit tartjuk mi is nagyra. Ha az alábbi albumok megtetszettek, akkor jöhet Klaus Schulze, a Guru Guru, a Harmonia, a Cosmic Jokers, Walter Wegmüller, Conrad Schnitzler és számtalan nagy élményt ajándékozó, zenehallgatással eltöltött óra.

amon düül phallus.jpgAmon Düül II
Phallus Dei
(1969)

Isten... ööö... Pénisze című lemez? Müncheni radikál-baloldali kommunából alakult zenekar? Kozmikus kántálások és pszich-folk hatások? Jöhet, köszönjük!

kraftwerk.jpgKraftwerk
Kraftwerk
(1970)

Amikor a Kraftwerk még úgy volt elektronikus, hogy élő hangszereket használt, plusz Conny Plank keze nyoma mindenütt. CD-n (hivatalosan) máig sem jelent meg.

TangerineDream-Zeit-Front.jpgTangerine Dream
Zeit
(1972)

Beszédes cím – sok idő kell a négy, teljes lemezoldalt elfoglaló dalt tartalmazó dupla album befogadásához. A TD egyik csúcslemeze még a new age időszak előttről.

can_ege.jpgCan
Ege Bamyasi
(1972)

A Tago Mago rövidebb, könnyebben hallgatható testvérlemeze, hatalmas groove-okkal és a Spoon című dal formájában egy korabeli slágerrel.

ash_ra_tempel_-_join_inn_-_front.jpgAsh Ra Tempel
Join Inn
(1973)

Az Ash Ra utolsó lemeze Klaus Schulze-cal, két hosszú szám, az egyiknek Freak'n'Roll a címe. Kell még mondanunk valamit?

faust_tapes.jpgFaust
The Faust Tapes
(1973)

Nem a leghíresebb Faust-lemez (az a negyedik), de valószínűleg a legjobb: egy rakás apró töredékből összerakott kollázs amúgy Frank Zappa-módra.

popol vuh.jpgPopol Vuh
Einsjäger Und Siebenjäger
(1974)

A Popol Vuh legszebb lemeze, a korábbiaknál több zongorával és űrbéli gitárokkal. A húsz perces címadó dal Djong Yun vokáljaival felülmúlhatatlan.

neu 75.jpgNEU!
NEU! '75
(1975)

Dinger és Rother két ambientes elszállás között feltalálják a kiabálós poszt-punkot, plusz ihletet adnak Bowie "Heroes"-ához. (Meg a PiL-nek, a Sonic Youth-nak stb. stb.)

Cluster___Eno.jpgCluster & Eno
Cluster & Eno
(1977)

A Cluster és Eno első – és legjobb – közös lemeze az ambient egyik legelső valódi remekműve, és mindkét kollaborátor pályájának egyik mérföldköve.



la dusseldorf.jpgLa Düsseldorf
Viva
(1978)

Listánk legpopközelibb lemeze, melyen Klaus Dinger new wave-es gitárokkal gazdagítja a NEU! futurista motorik örökségét. Cha Cha 2000!


Deimanik László


az Amon Düül II és a Luzifers Ghilom:


a Kraftwerk és a Köln II tévéfelvételen:


a Tangerine Dream és a négytételes Zeit egyvégtében, közel két órán át:


a Can és a Spoon című sláger:


az Ash Ra Tempel és a közel húsz perces Freak 'n' Roll:


a Faust "olcsó" albumának első öt perce:


a Popol Vuh csúcsdala, az Einsjager & Siebenjager:


a NEU! és az E-Musik:


a Cluster és Eno első közös albumát egyvégtében érdemes hallani, íme:


a La Düsseldorf és a Viva címadó dala:

https://recorder.blog.hu/2012/09/03/krautrock_tiz_kulcslemez
Krautrock – tíz kulcslemez
süti beállítások módosítása