Borostyánnal benőtt, indás rengeteg – Itt a Liana első EP-je, a Harmatszülte

2023.04.14. 10:06, srecorder

liana_22_1.jpg

Februárban mutatkozott a Recorderen a dreamfolkpopos Liana, most pedig megérkezett a zenekar első EP-je is, a Harmatszülte. Rajta Babits, Gárdonyi, Szaffi és Csipkerózsika, bár másképp, mint gondolnánk; na meg édes vízi élet és a Nyakas-hegy varázslatos fennsíkja. A Liana holnap este végre élőben is debütál.

„A Harmatszülte a zenekar első egy évének a lenyomata, ez az első hat dal, amit közösen írtunk és hangszereltünk meg. Egy bemutatkozó anyagról van szó, én azt érzem, hogy ennek a hat dalnak a szöveg- és dallamvilága teljesen jól összefoglalja, hogy mi a Liana, illetve hogy milyen zenei világot és milyen hangulatokat szeretnénk átadni a dalainkon keresztül” – mondta Lukács László billentyűs-dalszerző.

„A dalírás nekem szinte mindig egy kívülről befele haladó módon működik. Meglátok egy kis részletet a körülöttem lévő világból, egy illatot, ezt kezdem el leírni, és ha megvan az alapatmoszféra, akkor egy kicsit belecsempészek az éppen aktuális lelkivilágomból is egy szálat vagy mozzanatot. Minden dalnak van a fejemben egy saját kis ökoszisztémája, világa. Szerintem többek között azért is működik nagyon jól az alkotóközösségünk, mert Laci – ha jók a megfigyeléseim – inkább fordítva dolgozik, és így kiegészítjük egymást” – árulta el a Liana működéséről az énekesnő, Kató Lilla.

SPACEFOLKPOP KÖZÉPFÖLDEI FELHANGOKKAL – LIANA A MAGYARRADARUNKON.

A felvétel szeptember és február között, három körben zajlott Sashegyi Soma (The Anahit) vezetésével, a mixing/mastering munkát is ő végezte. „Végtelen türelemmel és hihetetlen profizmussal állt hozzá a zenekarhoz, szóval az biztos, hogy az őszre tervezett nagylemezünk kapcsán is vele fogunk dolgozni. A kislemezről három dalhoz klipet forgattunk Schäfer Dáviddal, az EP-borítót pedig kedves barátom, Pávai Tamara készítette számunkra. Alkotói munkát tekintve egy elég produktív év van mögöttünk, sokat dolgoztunk és a kész anyaggal én személy szerint teljesen elégedett vagyok. Remélem, sokáig kitart ez a lendületünk” – fűzte hozzá Laci.

A Liana első koncertjét április 15-én, szombaton adja az Ellátóházban, előttük az első (népzenei) szólólemezén dolgozó Okos Viola, az Odd ID énekesnője játszik. Facebook-esemény.

 

Kicsit mégsem

A kislemezen sorrendben ez az első dal, bár ez született meg utoljára. Számomra elég intim darab. Egy álmomból felébredve korán reggel írtam meg a dalszöveget, szó szerint szinte kicsúszott belőlem az egész úgy, ahogy van, mindenestől. Amikor nagyon szeretnénk, hogy valaki a közelünkben legyen és a tárgyak, a hangulatok, a fények stb. mind rá emlékeztetnek, egy valóságtól elrugaszkodott, de abba mégis beleolvadó álmodozás – nagyjából így tudom nagyon egyszerűen leírni, hogy mit is jelent a dal versszakaiban visszatérő elem: „Kicsit itt vagy, kicsit mégsem.” (Laci)

Az eddig felvett dalok közül ez az egyik személyes kedvencem. Ha nem mi írtuk volna, valószínűleg akkor is sokat hallgatnám. Tökéletesen írja le azt a nehezen betölthető űrt, amit más hiánya okoz. Már az első, Laci által feljátszott otthoni demó is megindított, a végleges formája pedig szerintem magáért beszél. Szeressétek ti is! (Patrik)

 

Láthatatlan

Még általános iskolában találkoztam Gárdonyi Géza A láthatatlan ember című könyvével, amiből a dal kezdő négy sorát kölcsönöztem. A regényben egy röpke epizód erejéig feltűnik egy Deél nevű hun fiú és az ő vágyódása Emő (egy hun lány) iránt. „Ródd rá szépen, amit legény szokott mondani a lánynak. De mégis leginkább, hogy az szereti őt, aki rá se nézhet” – ezzel a kéréssel fordul Deél a táltoshoz, aki így szedi össze a szavakat: „Szereti az fű az csillagot, de a csillag fenn ragyog. Jaj, a csillagos ég, de magos! Szegény földi fűszál harmatos.” Ezek a sorok ihlettek meg, és ezt az érzelmi kilátástalanságot szerettem volna visszaadni a szövegben és a dalban is. (Laci)


Éjszaka

Egy gyönyörű tájkép volt az ihletője a szövegnek, nem messze az otthonomtól. Éppen hűvösre forduló őszi alkonyat, este néztem le Zsámbékra, a Nyakas-hegy fennsíkjáról, és mesébe illő volt, ahogy elkezdtek felkapcsolódni a lámpák a kis házakon, mintha egy ékszerdoboz belsejét, vagy egy hógömböt néztem volna. Egy-két füstölgő kémény, lassan leszálló köd – azt hiszem, minden kisvárosban, vidéken élő ember át tudja érezni ezt a hangulatot, ezt szerettem volna megörökíteni. (Lilla)

Amikor Laci és Lilla még duóként dolgoztak, akkor Laci megmutatta az addig elkészült dalokat, már ott éreztem, hogy egy szál billentyű és ének felépítésben is nagyon jól működik ez a dal, de ha egyszer, bármikor teljes zenekari formátumban felvételre kerülne, akkor kezem-lábam odaadnám érte, csak hadd játsszam fel én. Nem sokkal később csatlakoztunk Nikosszal a zenekarhoz és szeptemberben el is kezdtük a felvételt. (Patrik)

 

Harmatszülte

A népmesékre nagyon hajazó stílusú történetet, szöveget szerettem volna alkotni, ez szervezte számomra az egész dalt, képeit és szóhasználatát tekintve is. Ami még érdekesség, hogy egy mondatot elrejtettünk benne – bár nem népmese, de Lackóval az egyik közös kedvenc mesénk a Szaffi, ezért szerettük volna beleírni a film egyik mondatát, ami nem más, mint: „Szél úrfinak zápor a párja”. (Lilla)

 

Tengermély

A víz alatti világ, a korallzátonyok, a régi sellőtörténetek, vagy legyen akár egy dokumentumfilm valami édesvízű, felszín alatti világról, mind ugyanúgy vonzzák a figyelmemet már nagyon régóta. Csodálom a természetnek ezt az oldalát, szeretem, és megnyugtat. Ennek tisztelegvén, a víz világának szentelve írtam a dal sorait. (Lilla)

 

Vadrózsabogár

2022 márciusában ez volt az első dal, amit ketten összeraktunk, gyakorlatilag ezzel a dallal kezdődött a zenekar története. (Laci)

Számomra ez egy abszolút útkeresős, kiútkeresős dal. Atmoszférájában borostyánnal benőtt, indás rengeteg, ami a szívemben akkor érzett helyzetet fejezte ki. Emlékszem, hogy éppen Horvátországban nyaraltunk Édesanyámmal, amikor megtaláltam Babits Mihály Csipkerózsa című versét, ami hangulatában elképesztően beleillett az addig megírt vershez. Ezt azonnal átküldtem Lacinak, aki nagyon hamar küldött rá dallamötletet, és szinte készen is voltunk. Bár a Csipkerózsika-történet erősen átszövi az egész dalt, azonban egy teljesen másik aspektusból közelítve meg azt, mint ami először beugrana a többségnek az alaptörténetről. Illetve a dal végén ott van egyetlen mondatban az akkori lelkiállapotom. (Lilla)

Amikor Laci és Lilla összepakolták a dalt, valahogy nem tudtam elképzelni, hogy teljes hangszereléssel, dobbal és basszussal is működhet – de működik. Illetve rettentően örülök, hogy a kicsit agresszívabb, röfögő basszusgitárhangot nem dobja le magáról a dal. Sőt. (Patrik)

 

Liana a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Fekete-Pálfi Adrienn.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/14/ep_premier_liana_harmatszulte
Borostyánnal benőtt, indás rengeteg – Itt a Liana első EP-je, a Harmatszülte
süti beállítások módosítása