Ritkán lehet ennyire örülni a happy endnek. Dave Okumu & the 7 Generations: I Came From Love (lemezkritika)

2023.04.14. 12:02, RRRecorder

dave_okumu_band.jpg

Dave Okumu, a keresett zenész-szerző Adele-től Róisín Murphy-ig sokakkal dolgozott. Szólólemezén a családja és általában a feketék történetét dolgozza fel, ott kavarog rajta számtalan stílus a soultól a bluesoson át a jazzig. Ez a kritika először a Recorder magazin 104. számában jelent meg.

A Bécsben kenyai gyökerű családba született, tízéves kora óta Angliában élő Dave Okumu zenészként-szerzőként igen keresett: Jessie Ware állandó kreatív partnere, Adele-től Róisín Murphy-ig sokan dolgoztak vele, The Invisible nevű zenekara is sikeres volt.

Második szólólemezén a családja történetét és általában a feketék történetét (a rabszolgaságtól napjainkig) dolgozza össze, számos vendéggel: Grace Jones, ESKA, Kwabs satöbbi. A sok szöveget, szavalást is tartalmazó, hosszú albumon ott kavarog a soul, a funk, a pop, de akad dub, blues, rock, jazz, kamarazene is, érdekes elektronikus effektek.

Mindez Komoly (de valljuk be, élvezhetetlen) Művészi Teljesítmény is lehetne, de nem az: magával ragadóan sodró, fasza groove-okkal, szellemes meglepetésekkel teli, sűrű szövetű folyamatzene. Néha fülbe mászik, néha komolyabb-komorabb, ám Okumu végig biztos kézzel, átlelkesült profizmussal tartja egyben. Ráadásul happy enddel végződik a lemez, aminek ritkán tudok így örülni.

dave_okumu.jpgDave Okumu & the 7 Generations

I Came From Love

(Transgressive, 2023)

fekete zene

Kulcsdal: Blood Ah Go Run

 

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2023/04/14/dave_okumu_the_7_generations_i_came_from_love_lemezkritika
Ritkán lehet ennyire örülni a happy endnek. Dave Okumu & the 7 Generations: I Came From Love (lemezkritika)
süti beállítások módosítása