Fülbemászó színek. Loscil & Lawrence English: Colours Of Air (lemezkritika)

2023.04.09. 17:33, vferi

loscil_foto.jpg

A kortárs elektronikus zene két kiemelkedő alakja addig berhelte egy több mint százéves orgona hangját, amíg abból színek nem lettek. Ez a kritika először a Recorder magazin 102. számában jelent meg.

Scott Morgan ambientpápa és Lawrence English, a minimalista kísérleti zene nagy öregje az elektronikus zene lehetséges „gazdag forrásait” kutatva talált rá egy 132 éves orgonára Brisbane első múzeumépületében. Az antik hangszer hangfelvételeinek feldolgozásával és manipulálásával a két zeneszerző nem csupán a jellegzetes orgonahangzást értelmezte teljesen újra, hanem kapukat nyitott a szinesztéziára is.

Morgan és English a lemez és a kompozíciók címeivel nem árulnak zsákbamacskát, merőben különböző hangulatú és hangvételű elektroakusztikus szerzeményeik a „gazdag forrás” érzéki kibővítéseként gyönyörű, fülbemászó színeket jelenítenek meg. Ezek a faltól falig robajló színek egy határozott, hipnotikus ívet leírva, lassan, ködös illékonysággal mozognak egymásba, maguk mögött hagyva eufóriát, melankóliát, magányt, szorongást, balsejtelmet és talán valami nem evilági, fenséges szépségét. Ha nem is feltétlenül azokat a színeket látjuk a lemeztől, amelyeket szerzői, valamit biztosan fogunk.

loscil.jpgElőadó: Loscil & Lawrence English

Cím: Colours Of Air

Kiadó: Kranky

Megjelenés: 2023. február 3.

Műfaj: ambient / drone / experimental

Kulcsdal: Magenta

 

 

9/10

Pernecker Dávid

https://recorder.blog.hu/2023/04/09/fulbemaszo_szinek_loscil_lawrence_english_colours_of_air_lemezkritika
Fülbemászó színek. Loscil & Lawrence English: Colours Of Air (lemezkritika)
süti beállítások módosítása