A világ egyik legjobb torokénekese és a Jü eredeti felállása a Magyar Zene Házában

2023.01.30. 13:50, srecorder

sainkho_namtchylak.jpg

Egyetlen alkalomra összeáll a eredeti felállása, a trió a legjobb torokénekesek között számon tartott Sainkho Namtchylakkal improvizál február 24-én a Magyar Zene Házában – a koncertről ráadásul lemez is készül.

Február végén már a negyedik részéhez ér a Magyar Zene Háza Tabula Rasa című programsorozata, amelyben négy zenész áll össze egy improvizatív koncertre. Az esték különlegességét az adja, hogy mindig egy kurátor választja ki a zenészeket: ezúttal a tuvai származású, a világ számos pontján alkotó és jelenleg Bécsben élő Sainkho Namtchylak.

Az avantgárd jazz, az elektronika, a kortárs zene és a torokének között lenyűgöző természetességgel sasszézó Namtchylak még a torokénekesek között is egészen egyedi technikával dolgozik. Hasonlították már Patti Smithhez, Billie Holiday-hez, és Nina Hagenhez is, de ő pont azt bizonyítja, hogy semmi értelme az ilyen párhuzamoknak: Namtchylak a saját univerzumában, páratlan módon alkot, és ugyanolyan könnyedséggel énekel operát, mint teremti újra a természet vagy az állatvilág hangjait. Zenéjében kultúrájának legkülönbözőbb elemeit simítja össze, a szibériai folklórt, a sámáni hagyományokat és a buddhista vallás bölcsességét.

METALHÖRGÉS A FOLKZENÉBEN – TUVAI ÉS MÁS TOROKÉNEKLÉSI HAGYOMÁNYOK

Sainkho Namtchylak fellépése már önmagában kuriózum, de még különlegesebbé teszi az estét, hogy a eredeti felállása, vagyis Hock Ernő bőgős, Mészáros Ádám gitáros és Halmos András dobos kíséri majd a koncerten (Halmos 2022 elején lépett ki, azóta Miklós Szilveszter dobol a zúzós, de free jazzesen szabad trióban). Akit érdekel a torokéneklés története és elmélete is, annak érdemes korán érkeznie, ugyanis a koncert előtt Sántha István tart előadást arról, hogy még Tuván belül is mennyire egyedülálló Sainkho előadásmódja.

Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/01/30/a_vilag_egyik_legjobb_torokenekese_es_a_ju_eredeti_felallasa_a_magyar_zene_hazaban
A világ egyik legjobb torokénekese és a Jü eredeti felállása a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása