„Sírva ordítom, jó volt veletek” – Itt van a Ricsárdgír utolsó lemeze!

2023.01.01. 15:46, soostamas

ricsardgir-kill-the-koala.jpg

Idén most már tényleg feloszlik Magyarország egyszeri és megismételhetetlen avantgárd diszkópunk-zenekara, a Ricsárdgír, de az utolsó koncertjük előtt még összeraktak egy búcsúlemezt, hiába próbálták meg lebeszélni őket róla. A Kill The Koala pont az a sokszínű, sírva röhögős, szerethetően csálé lemez, amit a Ricsárdgírtől várni lehet, ráadásul nemcsak keretbe foglalja, de még gyorsan jó pár irányba kitágítja és szépen le is zárja az artfartpop-életművet. Premier!

Márton Dani, a Ricsárdgír frontembere mesélt a Recordernek a lemez születéséről: „Eredetileg a harmadik albumunk, a Rise of the Koala után megbeszéltük, hogy az lesz az utolsó lemezünk. Akkor még nem volt szó a feloszlásról, egyszerűen csak számokat szerettünk volna írni, de a terv az volt, hogy soha nem szedjük csokorba őket és nem csinálunk több lemezt. Akinek van zenekara, NE CSINÁLJON ILYET! Viszont mikor kitaláltuk másfél évvel ezelőtt, hogy kinyírjuk a Ricsárdgírt, arra is rájöttünk, hogy egy utolsó közös munka még hiányozna nekünk, ezért tavaly januárban Ákos, Andris, Laci és én összeültünk, és különböző minőségű ötleteket megmutattunk egymásnak. 24 dalötletet vettünk fel, ezeken dolgoztunk nyárig, aztán kiválasztottunk 11 számot. Mindenki azt tanácsolta nekünk, hogy ha bejelentjük szeptember elején, hogy feloszlunk, akkor ne csináljunk már lemezt, mert nem szoktak. Nem éri meg, azt mondták. Még nagymamám szerint se szoktak ilyet. Pedig biztosan előfordult már ilyen. „Ezt a lemezt egyszer fogjuk előadni csak élőben, arra meg kell tanulni a dalokat” – mondták. „Nagyon sok pénzért fel kell venni és még le is kell gyártani, de mivel egyszer adjuk elő, és a szerzői díjak a fellépésekből folynak be, nem lesz pénz belőle” – sírdogált nagymamám. „Ráadásul a lemezeket sem tudjuk árulni a koncerteken, hiszen már csak három darab konci lesz a lemezbemutató után. Online lehet majd csak árulni, nálunk az mindig lassabban fogy” – kiabált a szomszédunk a kerítés felett, miközben a kertet ástam fel kertészgatyában, úgy néztem ki, mint egy hülye. Miután ezeket a teljesen jogos dolgokat felsorolták nekünk, még nagyobb lendülettel és lelkesedéssel vágtunk bele a lemezbe. Ugyanis imádunk összejárni dolgozni valamin, ez volt a lényeg, amellett, hogy a fantasztikus közönségünktől is el tudjunk búcsúzni. Úgyhogy a tavaly januártól tartó melót novemberben befejeztük, és legnagyobb szerencsénkre a zseni Weil Andrással készítettük el, aki rengeteg kreativitást, energiát és szívet rakott bele, mi pedig dolgoztunk, nevettünk, ölelgettük egymást, annyi lángost ember nem evett, mint mi akkor.

A RISE OF THE KOALA 2020 LEGJOBB MAGYAR LEMEZEI KÖZÖTT.

A lemez szövegei és zenéje nagyrészt azután születtek meg, hogy tudtuk, ennek a 12 éves kalandnak vége lesz, így elkerülhetetlen volt, hogy az elmúlás szele szárítsa könnyesre nevetett szemgolyónkat az alkotási folyamatok közben. Igyekeztünk visszatérni a gyökerekhez, mi is újra gyökerek lettünk, miközben a hangzás szintet lépett. Ki Vagy nem. Ki tudja? Mondja meg a Music Hungary Szövetség, ha ez a munkájuk, igazából nem tudom, mit csinálnak. A lemez borítóját és az összes artworkot ismét Deák Edina készítette, akinek ez volt az utolsó ricsárdgíres melója, így minden tehetségét belerakta, kifejezetten imádjuk azt a világot, amit megteremtett.

A Kill the Koala legalább annyira szól a közönségünktől való búcsúról, mint arról, hogy mennyire szerettük ezt csinálni, és mekkora kín szabadon engedni a koalát, hogy éljen boldogan, de nélkülünk. Inkább felzabáltuk.”

„SÍRTUNK, NEVETTÜNK, TÁNCOLTUNK” – A RICSÁRDGÍR KEDVENC 2022-ES ZENÉI.

 

Aki falja a Ricsárdgír-kulisszatitkokat, annak álljon itt pár jobbnál jobb sztori a számok születéséről:

1. SZÓLJON A SZAR

Dani: Saját nyári bulihimnuszunk nem igazán volt még, csak olyan, amit a Fishing-himnusznak írtunk, de a Covid miatt meg sem tartották a fesztivált. Úgyhogy ezt a dalt erre szántuk, bár csak októberben jelent meg. Szóval őszi bulihimnusz is lehetett volna, de ősszel nem buliztunk.

Laci: Ez is egyike volt az olyan hétfő esti dalírós alkalmaknak, amikor Danival nálam buliztunk ketten a konyhában. :( Valahogy az este hangulatához illett ez az elbaszott trombitahang.

 

2. FÚJ DE FÁJ

Laci: Dani megírta a zenét, a szöveget, én igazából csak a kórusos kiállós részbe írtam valamit, hát Dani gratulálok, szerintem ezt jól összehoztad!

Dani: Éva dalait én szoktam írni, igen, az én zenei fogyatékosságom nagyon jól passzol a dühösebb Éva-karakterhez, ahol inkább az előadásmód és a szöveg dominál. Az ő számainál igyekszünk mindig mást csinálni, hogy közben a Papp Éva-stílus megmaradjon. Míg az Éva otthon és a Tipikus én egy univerzumban meséli el női szemszögből a kihasználtságot, addig az Azonistúl már egy líraibb káosz a szerelemről, vagy a szeretetről. A Fúj de fáj-ban pedig Éva kiadhatta magából nihilistább hozzáállással, hogy mennyire tudja undorral megtölteni a szívét a világ. Ráadásul egy kis éneklős rész is van benne, így 12 év után itt jöttünk rá arra, hogy Éva szépen is tud énekelni, sokkal több szép dalt írhattunk volna neki. Persze ehhez az is kellett volna, hogy tudjunk szép dalt írni.

 

3. NEM EGY TÁNC

Dani: Andris még tavaly januárban hozta ezt a dal ötletet, és nagyon sok stílus született rá. Az elején poszt-punkos szám lett, de tavasszal már popos diszkó volt, nyáron trap, nyár végén pedig folkos stílusba vittük el. Andris jött rá arra, hogy ennek a dallamnak a 80-as évek szintis new wave-hangzás állna jól. Nem biztos, hogy a végeredmény ilyen lett, de megszerettük. Én Menyhárt Jenőt igyekeztem utánozni, a refréneknél már-már kedvesen parodizáltam, tény, hogy megittam közben három Aperol Spritzet, amit amúgy nem szeretek. Ijesztően nagy kontraszt, hogy tavasszal még Kovács Ákost utánoztam éneklés közben, de az Európa Kiadó jobban állt neki.

Andris: Ez a szám elég soká állt össze, én hoztam a verze részt, de nem tudtuk hogyan folytassuk. Mondtam, hogy legyen a verze második fele a refrén, Laci mondta, hogy ne, Dani pedig felcserélte az első két hangot, és ez lett a megoldás.

 

ITT AZ EURÓPA KIADÓ FELDOLGOZÁSLEMEZ, AMIN A RICSÁRDGÍR IS JÁTSZOTT EGY SZÁMOT.

 

4. POPSZAKMA

Andris: Itt is én írtam a verzét, Dani pedig a refrént. Az első dalaink között szerepelt a Jó ez a popszakma, amit 2010-ben még játszottunk pár helyen, szerettünk volna ebből a régi ősricsárdgírből valamit átemelni, így azt a refrént megmentettük.

Dani: Ha hosszú hajam lenne, és ezt a dalt egy másik zenekar játszaná, akkor biztosan headbangelnék a refrénre. Kiemelném még Flórát, akinek egy egészen új arcát ismerhetjük meg a dalban. Ákos előtt pedig le a kalappal, olyan dobot hozott és talált ki, amitől leszakadt az arcunk. Ha valaki találna arcokat a Kondorfa utcában, kérem, keressen meg minket és adja vissza!

 

5. HÜLYE VAGY

Dani: A Zanox című zseniális film betétdala. Igyekeztük elképzelni, milyen lehet egy házibuliban úgy berakni egy dalt, hogy közben az senkinek sem tetszik. Jártunk már így elég sokszor. Nem annyira Gíres a szám, de Flóra mindent csodálatosan jól csinált benne. Forgattunk hozzá egy videót, ami nem is klip, de jelölték a Klipszemlén, a legjobb ötlet kategóriájában. Pedig szerintem nincs is benne ötlet. Viszont Flóra eszméletlen jó.

Laci: Én nagyon örültem a felkérésnek, és arra gondoltunk, hogy próbáljunk ki megint valami újat, szóval csináltunk egy lassabb számot. Danival ezt a jól bevált keddi dalírós alkalmakkor írtuk a hálóban, miután megnéztük a Szakíts, ha bírsz című vígjátékot. Mindenkinek ajánlom a filmet, de melyiket?

 

6. CIKI VAGYOK

Laci: Dani mutatott egy zenét, hogy csináljak valami olyasmit. 5 perccel később kész is voltam az alappal, hát olyan is lett. Nekem az egyik kedvencem, mert nagyon minimál, valamint a szám címe is eléggé közel áll hozzám.

Dani: Lacival régi álmunk vált valóra, hogy egy ilyen dalt még felvehettünk egy lemezre. A legnehezebb része az volt, hogy miközben azt az érzetet kellett keltenie, hogy ez egy menő dal, közben cikinek is kell lennie. Utóbbi nekünk nem nagy kihívás, a menőség már annál inkább. Lacinál mondjuk kevesebb menőbb arcot ismerek, Szentendrén a gyógyszertárban csak úgy köszönnek neki, hogy Mr. Cool, a Kopasz Zsivány.

 

7. MY HORSE 2: THE PREQUEL

Dani: Egy-két interjúban már lehet, hogy elmondtam, hogy valóban tervben volt egy olyan lemez, amin kizárólag a My Horse különböző folytatásai szerepeltek volna. Írtunk hozzá egy kb. 40 oldalas történetet. A cowboy hogyan ismerkedett meg a lóval, hogyan halt meg a ló, hogyan temette el, stb. A lóról kiderült volna, hogy vannak gyerekei, akiket a cowboy nevelt volna fel egy tanyán. A kis kamasz ló pedig a hatodik részben bosszút állt volna az anyaló halála miatt. Ezzel 2020-ban viszonylag többet foglalkoztunk, mint kellett volna, de nagyon élveztük. Született vagy 10 dal, ami kizárólag erről szólt volna. Sajnos nem mertük meglépni, hogy az legyen az utolsó lemezünk, de egy dalt mindenképpen át akartunk emelni a Kill The Koala albumra. El szerettük volna mesélni, mi vezetett a My Horse-hoz. Szóval ebben a dalban kiderül, hogy gonosz banditák lopták el Mary Jane-t, a lovat, a cowboy pedig elénekli, mit csinálna ezekkel a gazfickókkal. A lóra már úgy talál rá, hogy haldoklik. Miközben ezt a pár gondolatot leírtam ide a „RECORDERNEK KÜLDENI HAHA” Word-doksimba, azon gondolkoztam, miért írok erről ennyit. Flórával írtam a dalszöveget, Dóri pedig csodálatosan hegedült közben. Mármint a dalban. Nem miközben írtuk. Nem ült ott és hegedült, amíg mi Flórával a szövegen dolgoztunk. Az fura lett volna, de most, hogy így elképzelem, sajnálom, hogy nem így történt.

Laci: Semmi sem volt egyértelműbb, mint hogy a My Horse-nak kell egy előzménydal.

 

„KÍNOS LENNE, HA 40 ÉVESEN IS ÖRDÖG NÓRÁRÓL KIABÁLNÉK” – MÁRTON DÁNIEL A NAGY ÉVEM PODCASTBAN.

 

8. A MAGYAR EMBER

Dani: A három fantasztikus Gírlány, Dóri, Flóra és Éva még sosem énekelt egy dalban közösen. Már a dal megírása előtt tudtuk, hogy akarunk írni nekik egy olyan számot, ami más, mint a többi dalunk. Úgyhogy írtunk egy orosz muzsikát, IGAZ MAGYAR szöveggel. Sokat dolgoztunk egy Gír-musicalen, ezt onnan vettük kölcsön.

Laci: Ennek a dalnak az alapját már nagyon régen megírtam, aztán Dani véletlenül más akkordokat kezdett el játszani rá, majd Weil Andris és Dóri zseniálisan átalakították az énekeket, a lányok pedig szuperül elénekelték. Szerettünk volna egy olyan számot, amiben az ének van teljesen előtérben, plusz csörömpölhetünk benne üvegekkel, meg ami a kezünk ügyébe akad.

ricsardgir-kill-the-koala-hatso-borito.jpg

 

9. ÉGJ VELEM

Andris: Lacinak nagyon tetszett, amikor mutattam, és egy tök jó szintit talált ki hozzá. Eredetileg Dani énekelte, de úgy túl nyálas volt…

Dani: Inkább ijesztő. Vagy nyomasztó…

Andris: Ezért felmerült, hogy rá se kerüljön a lemezre, inkább csináljuk meg Flórával Blue Tips-dalnak. Végül felvetettem, hogy próbáljuk meg Évával, Weil Andris is ezt javasolta tőlem függetlenül, és így szuper lett.

Dani: Ha én énekeltem, akkor az egész egy paródia dal lett, ha Flóra énekelte volna, akkor pedig túl komollyá vált volna. Még nagymamám is felmerült, hogy ő énekelje. Zsirai Andris barátomnak viszont egy ragyogó ötlete támadt: „Miért nem énekli Éva? Váratlanabb húzás lenne.” Weil Andris is őt javasolta, és ismeritek a régi mondást: KÉT ANDRIS NEM TÉVEDHET. Éva szerintünk fenomenálisan megoldotta és valahogy az irónia mellett picit komolyan vehető is maradt.

Laci: Tetszett az akkordmenet, amit Andris hozott, de azt éreztem, hogy egy fura, kicsit hamiskás szintivel kéne belerontani a túl popos hatásba. Plusz beleraktunk egy nagyon giccses szintirészt, pozitív gúny lesz eljátszani élőben. Nekem a szöveg alapvetően nagyon bejött, Évával szerintem jól egyensúlyba került a dal.

 

„HA ELMONDANÁM, MI IHLETTE, SENKI NEM HINNÉ EL” – MÁRTON DÁNIEL A RICSÁRDGÍR LEGJOBB DALAIRÓL

 

10. RAJTAD KORIZOM

Dani: A Rajtad korizom a musicalunk egyik dala volt. A színdarabban ez volt az a jelenet, ahol az ördög szerelmet vall Dórinak a pokolban. Az ördög végig azt hiszi magáról, hogy nagyon jó költő, és olyan szavakkal dobálózik, amiknek nem tudja a jelentését. A szarvát szűzvérbe mártja, és azzal kezdi írni a verset, egy ponton pedig Dóri flegmán kioktatja, hogy attól, hogy nehezebben érthető szöveget vet papírra, még nem válik költővé. Ezt a jelenetet emeltük át a lemezre, és próbáltuk minél furábban megírni, azt benne hagytuk, hogy az ördög furulyázik. Imádom azokat a rajzokat, ahol egy ördög furulyázik, mert valamiért vihogok rajta, pedig tudom, hogy nem vicces. Furulyázó ördög hahahaha.

 

11. HOL ÉPP MEGYEK

Dani: Laci és én énekeltük el a dalt, sosem gondoltuk volna, hogy valaha duettezni fogunk. Azt muszáj elmondanom, hogy az énekfelvétel közben végig egymás szemébe néztünk. Nem is pislogtunk, annyira koncentráltunk, hogy valamennyire tiszta legyen a hangunk. Mielőtt leültünk volna megírni ezt a dalt, úgy álltunk hozzá, hogy kell egy búcsúzós szám, egy olyan, ami tőlünk kicsit karakteridegen. Ha meghallgatom a Hol épp megyek-et, az jut eszembe, hogy úristen, még mennyi baromságot és dalt tudtunk volna írni egy ilyen dal után. No de nem fogunk.

Laci: Kellett egy olyan dal, amiben szóló van, mert be akartuk bizonyítani, hogy mi igazából tudunk zenélni. Köszi, Weil Andris, hogy feljátszottad!

 

A Ricsárdgír január 12-én mutatja be a búcsúlemezét az Akváriumban, előttük Sisi lép fel, akit Márton Dani egyszer zseniálisnak nevezett. A bulira a jegyek már elfogytak, Facebook-esemény. Az utolsó Ricsárdgír-koncert pedig május 18-án lesz a Budapest Parkban, erre még vannak jegyek. Facebook-esemény.

 

NAGYON SZÉPEN KÉRLEK FEKÜDJ LE VELEM – DR.MÁRIÁS A RICSÁRDGÍR BEMUTATKOZÓ LEMEZÉRŐL

 

Ricsárdgír a Facebookon. Meg az Instagramon. De persze a legjobb a honlapjuk.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/01/01/lemezpremier_ricsardgir_kill_the_koala
„Sírva ordítom, jó volt veletek” – Itt van a Ricsárdgír utolsó lemeze!
süti beállítások módosítása