aZorka: „Szeretnék érdekes, mély gondolatokat hozni a popzenébe”

2022.12.21. 15:15, trecorder

estimese1.jpg
(X) Lackfi Dorottya – a költő-író Lackfi János lánya – fiatal énekes-dalszerző, alternatív popos dalait versszerű szövegek, melankolikus és tapadós dallamok jellemzik, és jól reprezentálják, milyen most Budapesten élni huszonévesen. A 2020-ban indított szólóprojekt idén vett igazán lendületet: aZorka az év során két vadonatúj, kreatív klippel kísért dalt is kiadott.

Énekelve nőttem fel, zenész-irodalmár családban, úgyhogy egyszer csak (pár év tanulás és dolgozás után) bekövetkezett a sorsom, és elkezdtem dalokat írni. A koncertezést versmegzenésítésekből, népdalfeldolgozásokból álló akusztikus projekttel kezdtem, de mindig is éreztem, hogy akarok egy szólóprojektet, ami alteresebb, bulisabb, poposabb. Azt is tudtam, hogy kell egy színpadképes álnév, már csak magam miatt is, hogy úgy érezzem, kicsit másik ember lehetek ilyenkor. Így született meg aZorka” – mesélte az előadó a kezdetekről.

Az inspirációi között a népzenén kívül például Lovasi Andrást és a Red Hot Chili Peppers-t is felsoroló aZorka szeptemberben megjelent, Vízözön című dalában olyan szavak – „köszönöm”, „szívesen”, „szeretlek” – kapnak hangsúlyt, amiket nem túl gyakran mondunk saját magunknak. A Vízözön külön versként is megállná a helyét, miközben önelfogadásra tanít. A katartikus újdonságban megtisztulhatunk, akárcsak egy képzeletbeli „vízözön” után: a dalban az énekesnő egy belső párbeszédet fest le a hozzánk legközelebb álló személlyel – azaz önmagunkkal: „A Vízözön több szempontból is egy új korszakot indított el az életemben. Ez az első dal, amit azzal a céllal írtam meg, hogy teremtsek vele egy nekem tetsző valóságot.” – mondja Dorka. „A rossz berögződéseket és a destruktív viselkedést – amelyek a szövegben „szeméttelep” és „kacatok” formájában jelennek meg – sokszor észrevétlenül tartom fenn. Ezeket szeretném képletesen felégetni azzal, hogy szeretem magam, kiállok magam mellett.

A nyáron már a VOLT Fesztiválon és a Művészetek Völgyében is fellépő, majd novemberben a Magyar Zene Háza színpadán is bemutatkozó aZorka legújabb, Estimese című szerzeményében szintén meglelhetjük az önmegerősítő gondolatokat. „A részegség hétköznapi értelmén kívül ez a felvétel egy másik jelentéssel is bővült. Az alaphelyzet egy buli utáni hazaérkezés volt, amiről aztán asszociáltam egy személyesebb témára. Generációs dolognak érzem a jövőre vonatkozó szorongást, depresszív gondolatokat, ezért tartottam fontosnak, hogy ennek az ellentétét is megörökítsem, amikor egy időre sikerül élvezni a jelen pillanatot” – osztotta meg gondolatait aZorka az újdonság kapcsán, amelynek produceri munkálatait Doór Mátyás végezte.

A dalhoz készült klip olyan játékos képekkel mutatja meg az illuminált állapot gondtalanságát, mint a kismotorozás, pingponglabda, csillogó nyalóka. „A videó különlegessége, hogy Szombathy Andris több spontán jelenetet is benne hagyott a végleges verzióban, mert azt éreztük, ez a fajta őszinteség nagyon jót tesz az összképnek. Hosszúra nyúlt a forgatás, a fáradtságtól rengeteg röhögőgörcs tört ránk a vége felé.” – árulta el Dorka.

És hogy mik a hosszabb távú tervek? Azokból sincs hiány, fedi fel elképzeléseit aZorka: „Szeretnék érdekes, mély gondolatokat hozni a popzenébe, színesebbé tenni az emberek hétköznapjait. Azt adni, amit én is kaptam a hallgatással. Hosszútávon (azon kívül, hogy minél több emberhez eljuttassam a dalaimat) tervezek majd a zenével terápiás kereteken belül is foglalkozni. Pontosan azért, mert nekem is hatalmas segítség pszichésen a dalszerzés.

Ma este aZorka egy teltházas lakáskoncerttel zárja az évet.

aZorka a Spotify-on.

aZorka a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2022/12/21/azorka_szeretnek_erdekes_mely_gondolatokat_hozni_a_popzenebe
aZorka: „Szeretnék érdekes, mély gondolatokat hozni a popzenébe”
süti beállítások módosítása