„Távoli, magányos és talán misztikus hangulat” – Premier! Cseh Péter Trió: Sea of Tranquility

2022.12.08. 08:26, srecorder

cseh_peter_trio_2022-8.jpg

Első nagylemezével jelentkezik a Nagy Emma Quintetből ismert dalszerző-gitáros, Cseh Péter triója. A Gyányi Marcell nagybőgőssel és Richter Ambrus dobossal kiegészülő zenekar a NEQ-hez hasonlóan sokszínű, a mainstream jazz mellett rockból, világzenéből és a neoklasszikusból is táplálkozó zenét játszik. A Plains To See első dala itt, a Recorderen debütál egy live session videóval.

Január 5-én jelenik meg a Cseh Péter Trió első nagylemeze, amit négy live session videó vezet fel; a különböző stílus dalok az album különböző arcait villantják fel. „A Sea of Tranquility a lemez nyugodt, elmélkedős hangulatát erősíti meg, ráadásul ez az egyetlen kompozíció, ami két verzióban is felkerült az albumra: egy akusztikus gitáros, triós, illetve a videón is rögzített, Ávéd János szaxofonozásával kiegészített, felgazdagított változatban” – meséli Péter, aki a triója mellett saját kvintettet is vezet, valamint a Nagy-Babos Rebeka Quartetben is gitározik. „A címét a Hold egyik hatalmas kráteréről (Mare Tranquillitatis - Sea of Tranquility - Nyugalom tengere) kapta. Régóta érdekel a csillagászat és egyidőben sokat olvastam is a témában. Amikor megírtam ezt a dalt, és gondolkozni kezdtem, milyen cím illene hozzá, az emlékeimből előbukkant ez a tudatalattimban régóta hordozott kifejezés. Úgy érzem, passzol hozzá a cím, mert a zenében is van valami kicsit hűvös és távoli, magányos és talán misztikus hangulat.

Ez volt az első take az első számból, amit Ávéd Jánossal közösen játszottunk a stúdióban, Jani egyből remekül megfogta a dal lényegét, és úgy gondolom, hogy hallatszik a frissesség az egész felvételen. Nagyon elégedett vagyok a videóért felelős Vargha Máté és Kiss Marcell, illetve a lemez hangmérnökeként közreműködő Fenyvesi Márton munkájával is.”

„NEM CSAK FINOM ZENÉT JÁTSZUNK” – NAGY EMMA QUINTET-INTERJÚNK.

A trió debütáló nagylemezére Péter írta a dalokat: az anyag az elmúlt két és fél évben állt össze, így vannak köztük már sokat játszott, de egészen friss darabok is. Előbbiek közé tartozik a Sea of Tranquility is.

A lemezbemutató koncertet február 9-én tartják az Opus Jazz Clubban, ahol Ávéd János lesz a trió vendége.

 

fotó: Kis Kata Linda

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/12/08/premier_cseh_peter_trio_sea_of_tranquility_jazz
„Távoli, magányos és talán misztikus hangulat” – Premier! Cseh Péter Trió: Sea of Tranquility
süti beállítások módosítása