Pénteken újra Dalszerzők köre a Magyar Zene Házában!

2022.11.12. 12:01, srecorder

dalszerzok-kore-ohnody-okos-viola-balla-gergey-redbreast-wilson.jpg

Kíváncsi vagy, hogyan írnak dalt a kedvenc zenészeid? Milyen problémákkal szembesülnek, milyen trükkökhöz nyúlnak, milyen gondolat rejlik egy-egy szerzeményük mögött? November 18-án, a Magyar Zene Házában négy kiváló énekes-dalszerző, az electro-artpopos Ohnody, az Odd ID-ből ismerős Okos Viola, a Platon Karataev egyik frontembere, Balla Gergely, és a bluesról nemrég countryra váltó Redbreast Wilson avat be minket a dalszerzés műhelytitkaiba.

A négy zenész 3-3 dallal készül az estére, és úgy mesél majd róluk, hogy jobban megérthessük a szerzeményeiket, a mögöttük dolgozó motivációkat, és a dalszerzés során felmerülő kihívásokat. Készülhetnek saját dallal és feldolgozással is, és arra is van esély, hogy egy ponton közös zenélésbe csap át a beszélgetés – a saját számaikat pedig mindenképp eljátsszák majd. „Különböző témakörök mentén próbáljuk együtt körbejárni a dalszerzés/alkotás folyamatának személyes aspektusait a Magyar Zene Háza zenepedagógusának segítségével” – mondja Redbreast Wilson az estéről, akinek itt, a Recorderen debütált első, kiváló countrylemeze (Tradin' Your Love). „Megkeressük azokat a közös pontokat, problémákat, kérdéseket, amik mind a négyünknél jelentkeznek a dalírás közben, és amik így össze is kötnek minket, hiába írunk teljesen más műfajban. Az este célja az, hogy mindenki számára testközelbe kerüljön az alkotás folyamata, miközben mi megbeszéljük a minket érintő problémákat, amikhez mindenki eljátszik néhány dalt, sajátot vagy valaki mástól éppen olyat, ami valamilyen módon meghatározóvá vált a számára.”

A színpadon ott lesz az elmúlt évek egyik legizgalmasabb énekes-dalszerzője, Hegyi Dóra, azaz Ohnody is, akinek 2020 elején jelent meg az első lemeze. Az Egy igaz szerelem egy nagy énekesnő bivalyerős bemutatkozása volt, az idén kiadott folytatásban (Sietünk meghalni) pedig továbbra is a sérülékenységét, szabálytalanságait bátran vállaló, különleges alkotó áll a középpontban. A népzenész családba született Okos Viola 2011 óta énekese az Ethnofil zenekarnak, amely 2020 óta Odd ID néven működik, és lemezről lemezre egyre jobb, progresszív, elektronikus, posztpopos dalokat írtak. Már az is izgalmas, milyen kapcsolódási pontokat találnak majd a távol eső műfajokban, countryban, artpopban, indie/poszt-rockban alkotó dalszerzők, de akkor is érdemes ellátogatni a Magyar Zene Házába, ha egyszerűen csak jobban meg akarjuk ismerni a zenészeket.

„A Dalszerzők köre sorozatot nagyon izgalmas projektnek tartom, ugyanis a közönség betekintést nyerhet négy zenész alkotói folyamataiba, gondolataiba, és ezáltal talán a dalok mögött az emberbe is” – mondja Balla Gergely, az idén első magyar nyelvű lemezét elkészítő Platon Karataev énekes-gitárosa. „Emellett résztvevőként is egy nagyon jó lehetőség, hogy megismerjek másik alkotókat, akikkel lehet, hogy eddig vagy csak backstage-pacsik szintjén, vagy egyáltalán nem is ismertük egymást. Várom, hogy az este során körbejárjuk azt, hogy miben különbözünk, mit tanulhatunk a másiktól, emellett kitapogassuk a kapcsolódási pontokat. Terveim szerint három magyar dalt viszek magammal, ebből kettő még nem jelent meg, szóval emiatt is izgalmas lesz számomra az esemény.”

Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

fotók: Bands Through The Lens (Balla Gergely), Galgóczi Németh Kristóf (Redbreast Wilson), Dancs Enikő Bianka (Okos Viola)

https://recorder.blog.hu/2022/11/12/penteken_ujra_dalszerzok_kore_a_magyar_zene_hazaban_ohnody_balla_gergely_redbreast_wilson_okos_viol
Pénteken újra Dalszerzők köre a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása