A pécsi folkkocsmák szerelemgyereke – Kacaj-interjú

2022.10.06. 17:06, srecorder

kacaj.jpg

(x) Szombaton hazai sztárok és feltörekvő tehetségek adnak hatórás, ingyenes koncertet a Szabadság téren a Yettel Stage-en. A fellépők között ott lesz az alteres-hiphopos-folkpopos, pécsi Kacaj is, akiket a Punnany Massif karolt fel. A zenekart vezető Katona Bálint „Baka” énekes-hegedűssel beszélgettünk a kezdetekről, pécsi örömzenélésről, és a szombati Yettel Stage 5G-koncertről is.

A Yettel Stage program keretében három elismert hazai előadót kértek fel, hogy ajánljanak olyan tehetségeket, akiknek szívesen egyengetnék az útjukat. A kezdeményezés különlegessége, hogy a sztárok a felkarolt zenekarral együtt koncertezve népszerűsítik a feltörekvő előadókat, másrészt a kérés az volt, hogy olyan zenekart mentoráljanak, akikkel közös régióból, akár egy városból származnak. A sztárok és a választottaik adtak már egy közös koncertet a nyáron, és együtt lépnek fel a szombati Yettel Stage 5G-koncerten is, ahol ráadásul előfordul, hogy a befutott formáció lesz a feltörekvő előadó előzenekara.

Meséljetek egy kicsit kezdetekről! Hogyan kezdtetek el zenélni, és hogyan lett ebből Kacaj?

A Kacaj a 2017-2018-as pécsi folkkocsmák szerelemgyermeke. Rengeteget muzsikáltunk az éjszakában együtt és mindig elérkezett az a pont a mulatságok során, amikor előkerültek nem feltétlenül népzenei hangszerek, mint pl. a dob, meg a gitár. Egy nagy baráti társaság voltunk, és nagyon szerettünk már akkor is játszadozni a stílusokkal, és ennek a közös tovább gondolása lett a zenekar.

Hogyan alakult ki a folkpopos stílusotok?

Az örömzenélések során történő, stílusokon átívelő kísérletezgetések közben.

Mit adott és mit jelent nektek Pécs?

Pécsnek van egy számomra leírhatatlan és nagyon különleges atmoszférája. Nem véletlenül nevezik Magyarország Liverpooljának, majdnem annyi zenekart hozott már a világra ez a város, mint az előbb említett. Rengeteg kultúrát és művészetet támogató mozgalommal találkozhatunk a városban, arról nem is beszélve, hogy szinte minden sarkon zenészbe lehet botlani.

Aki még nem hallott Kacajt, hol kezdje az ismerkedést a zenétekkel? Melyik dalotokat érzitek a legsikerültebbnek?

Nehéz válaszolni erre a kérdésre. Eddig két dalunk jelent meg, a Kék ibolya és a Holdvilág, mindkettő más hangulatú, tempójú. Az egyik lágyabb, melankolikusabb, a másik pörgős, megmutatja, hogy mi is az a magyar virtus… Azt javaslom azoknak, akik még nem ismernek minket, hogy hallgassák meg mindkét számot, nincs az az ember, aki valamelyik hangulatával, témájával ne tudna azonosulni. Legalábbis remélem…

Hogyan dolgoztatok együtt a mentorotokkal, mit tanultatok belőle?

Köztünk folyamatos az együttműködés. Gergő a Punnanyban és nálunk is hegedül, így fontos folyamatosan tartani a kapcsolatot a két zenekar közt mind emberileg, mind a menedzsment szempontjából, csak így kerülhetőek el a koncertütközések, illetve csak így tartható fent hosszútávon az egyensúly, hogy szét ne szakadjon az ember.

Mivel készültök a szombati Yettel Stage 5G-koncertre?

Mivel a Punnany Massif játszik előttünk, ezért rögtön a setlistünk elején egy hiphopos downtempós groove-val, a Panaszos című számunkkal kezdünk be, hogy zeneileg is meglegyen a kellő átkötés a két zenekar között. Ezen a kapcsoláson kívül egy szokásosnak mondható koncertműsorral készülünk, igyekszünk megtáncoltatni mindenkit. Nyilvánvalóan a dallista vége fele hallható lesz a Holdvilág is, aminek a Yettel Stage Projekt kapcsán forgattuk a klipjét… de jöjjön el mindenki, aki teheti, vagy nézze online, és megtudja, hogy miért mondják azt, hogy „sírva vigad a magyar”!

A kiválasztott zenekarok az október 8-ai Szabadság téri koncert mellett a nyár folyamán már felléptek egyszer a mentorukkal, és klipet is forgathattak a Yettel támogatásával. A szombati koncertet élőben is közvetítik a Yettel oldalán, részletes menetrend alább, ez pedig a koncert Facebook-eseménye. Utána afterparty az Akvárium Klubban, ahol Wolfie és az Animások is dj-znek, és egyben Lidocain Night is lesz.

14:45 - Margaret Island
16:10 - The Pontiac
17:20 - Punnany Massif
18:45 - Kacaj
19:55 - Perrin
21:05 - Majka

fotó: Tusai Andi

https://recorder.blog.hu/2022/10/06/a_pecsi_folkkocsmak_szerelemgyereke_kacaj_interju
A pécsi folkkocsmák szerelemgyereke – Kacaj-interjú
süti beállítások módosítása