"Már egy emberre vagyok gyakorlatilag bárkitől" - Beton.Hofi-interjú

2022.10.03. 18:58, vferi

wide3_88.jpg

Beton.Hofi olyan egyértelműen robbant be tavaly nyáron, mintha mindig itt lett volna. Egy lehengerlő, karizmatikus sztáralkat, akinek a tehetségéhez nem férhet kétség. Ő az első előadó, aki egy éven belül egymás után csinált teltházat az Akvárium összes termében, majd szeptember közepén egy olyan fantasztikus koncertet adott a Budapest Parkban, hogy élete végéig bánhatja mindenki, aki kihagyta. Szeptember 1-én jelent meg második mixtape-je, a Playbánia, és azon a pénteki napon ezt a lemezt hallgatta az egész ország - még Tiszalökön is. Elmesélte, hogy miben van mostanában. Ez az interjú először a Recorder magazin 97. számában jelent meg.

Szoktál arra gondolni, hogy mit hagysz magad után?

Az lehetetlen meccs, ha az vezet, hogy muszáj hagynom valamit, és görcsösen ragaszkodom ehhez. Akkorát nem tudsz itt hagyni, hogy ne mossa el az idő.

Te miről érzed azt, hogy van értelme csinálni?

Most mindenről azt gondolom, hogy van értelme csinálni. Ami alapján a saját világképemet konstruáltam, az alapján nincsenek fölösleges dolgok, az egész egy tapasztalati folyam. Tisztának és szabadnak érzem magam, amióta követek egy belső hangot.

Hogyan alszol mostanában?

Borzasztóan. Soha nem voltam ennyire érett, és soha nem küzdött bennem valami ennyire ez ellen az érettség ellen. A személyiségem egy részének nem kényelmes ez a fajta minőségibb tudati jelenlét.

wide6_22.jpg

Embereket húzol vissza a villamos elől, mások problémáit oldod meg a Twitteren… kicsit olyan vagy, mint egy szuperhős, mindenki apukája. Ez kényelmes szerep számodra?

Természetszerű szerepem picit ez a falkavezetés, meg, ha pillanatban vagy, akkor észreveszed, hol lehet segíteni. Tudom, hogy most van rajtam figyelem, és azzal, ahogy megnyilvánulok helyzetekben, akarva akaratlanul is egy mintát képzek. Az üzenetem, hogy a kultusz, a „szuper” jelzős dolgok csak hátráltatnak minket.

HOLI mondta A Nagy Évem podcastban, hogy irigyli tőled azt a természetességet és eleganciát, amivel a közösségi médiában létezel. Hogy csinálod, hogy nem hibázol soha?

Van egy komoly, nagy trükk: úgy beszélek mindenkivel, ahogy az igazi barátaimmal beszélnék, és ha necces egy dolog, akkor abban is őszintén kommunikálok. Hosszú távon olyannak kell lennem, amilyen vagyok.

Ez tök sok erőt adhat.

Igen. Életemben először ad igazi, nem kívülről farigcsált erőt. Az őszinteség precedens. És ezzel tudok a legtöbbet tenni. Ez az, ami miatt nem őrülök bele. 

wide2_153.jpg
Beton.Hofi | Fotó: Miki357

 

Hogyan viszonyulsz ahhoz, hogy rajongóid lettek?

Ez nem feltétlenül az én személyemnek szól. Lehet, hogy a zeném hallgatása valaki napjának a legfelhőtlenebb része, és akkor számára nagyon fontos szimbólummá válik a hangomon keresztül a személyem. Viszont ha lehet választani, hogy egy közös fotó, vagy dumáljunk arról, hogy az a sor számára mit jelent, vagy én hogyan gondoltam, akkor ez utóbbi sokkal érdekesebb számomra, mert akkor játszunk ezzel a társasjátékkal, amit hoztam. Mint egy szülinapi zsúr, ahol lehetne játszani is, de ehelyett csak ott állunk, és valakinek az anyja fotóz minket.

Miért akartál alig több mint egy évvel a comic sins után kiadni egy újabb lemezt?

Ez az elmúlt év történésben majdnem annyi volt, mint az azt megelőző tizenöt. Muszáj ezekből az élményekből valamit kicsatornáznom, mert ha nem teszem meg, akkor olyan gyorsan száguldunk, hogy ezeket az állomásokat már csak akkor tudom megidézni, mikor már nagyon sok réteg van rajtuk. Mint a fociban: ha ziccer van, akkor ziccer van. Nekem a comic sins után ilyen pillanat volt. Olyan lehetőségem volt újabb adag üzenetet behozni, hogy azt kapura kellett lőni. Most azt látom, hogy elrúgtam a labdát, és megy a kapu felé. (az interjú másfél nappal a lemez megjelenése előtt készült – a szerk.)

Hogyan szerettél bele a Playbánia címbe?

Érdekes szó, aminek sok irányból neki lehet menni. Egyrészt karikatúrája annak, hogy immár mennyi ember gyűlt körém, mint valami vallási szekta. Kellően nyomasztó, reagál a fogyasztói kultúrára, aminek a rajongás az egyik állandó tünete. Ugyanakkor megidézi a játékot és a zenét, a play gombot. Plusz az egyházhoz nagyon szorosan hozzátartozik a bűn, és mivel a bűntudat a comic sinsnek is központi témája volt, ezért meg is érkeztünk a témakör következő tételeihez. 

Mi a jelentősége a borítófotónak a számodra?

Miki csinálta rólam Los Angelesben. Hiába van kimerevítve, mozog. A madarak szétrebbennek az ég felé, lüktek az óceán; száll a homok, amit magam mögé kotrok; és van benne egy karakter, aki szalad a végtelen és nem ismert felé.

wide4_64.jpg

Milyen hatással volt rád Los Angeles?

Az a durva, hogy Los Angeles a Nyugat egyik fellegvára, forrásszerű városa és még ott is nyugodtabbak az emberek, mint itt. Az egész egy kollektív egotrip, ennek ellenére, ha ott tökölsz valamit az úton, le se szarják, nem dudálnak nyakon. Valahogy több emberi tiszteletet éreztem, pedig szerintem az is egy nagyon kontrollált társadalom. Kicsit kirázta a balkáni alvásparalízist a fejemből ez az utazás.

Vacsoráztunk Rév Marciéknál, durrogott a meszkál, vittem neki pólót, dumáltunk, bakeliteket mutogatott, a feleségét is megismertem, egy nagyon jó este volt. Ne feledjük: így már egy emberre vagyok gyakorlatilag bárkitől, maximum kettőre az amerikai elnöktől is. Gondolom, a The Weeknd, ha nagyon akarna diskurálni az elnökkel, akkor megoldaná (Rév Marcell jelenleg a The Idol című HBO-sorozatot fényképezi, aminek The Weeknd az egyik főszereplője - a szerk.).

wide5_38.jpg
Beton.Hofi a Los Angeles-i dinerben, ahol De Niróék ültek a Szemtől szembenben | Fotó: Miki357

 

Miért hívod a Playbániát is mixtape-nek, ahogy az előző lemezt is? 

Ez az a formátum, amiben tudok alkotni: sok producer, impulzusalapon, bentről, és utána narratívába helyezem az egészet. Ezt hívom mixtape-nek. Trilógiát tervezek. De ez az album is nagyon sokféle – különböző hangulatok és zenei műfajok keveréke. Azt akartam megmutatni, hogy nem tudsz olyat mondani, hogy ez egy Beton.Hofi-alap. 

Hogyan tudsz hatni arra, hogy milyen legyen a zene? Küldözgetsz egy csomó számot a producereknek, hogy ilyesmit szeretnék?

Amikor ezzel próbálkozom, sose lesz jó. Referenciákat küldözgetni nekem vesztes meccs. Az szokott működni, hogy vagy a producer küld egy pakkot, ami tükrözi, hogy „mikbe’ van”, vagy együtt nulláról beülünk a studióba. Olyan ez, mint egy szobát berendezni. A producer munkája a tér, én meg be tudok rendezni egy pincét is, vagy egy nagy budai okosotthont is. Legyen felismerhető, hogy azt én rendeztem be és ebben a modellben erre a pontra már nem tudod azt mondani, hogy én mindig csak egy panellakásban pakolászom.

Csak úgy írsz szöveget, ha már megvan a zene?

Az albumon rengeteg olyan sor van, ami házibuliban, freestyle-ozás közben született. Ennek a csúcsa a Freestyle Freestyle című skit, ami konkrétan egy házibuliban elindított telefonról lett kivágva, de mondjuk a Dohányboltban az „akkorában vagyok, vágod, kajak ki sem férek" sort az Arbóban freestyle-oztam a Gergály Norbi hóna alatt. A szövegalkotásom több fakkból áll össze. Az egyik, amikor ráhangolódom az alapra a stúdióban. Aztán vannak a telefonomban jegyzetek, amiket a freestyle-okból kiválogatok, és ha valami jól működik, akkor azt viszem az élőshow-ba. Plusz néha egy-két sort leírok csak úgy, amikor beugrik valami. Ha hallom a zenét, és meg vagyok akadva, akkor ezeket végig tudom nézni, hogy valamelyik illik-e ahhoz a hangulathoz. 

Sokat vacillálsz azon, hogy valami szöveg, amit kitalálsz, az elég jó lesz-e?

Igen, de már nagyon hamar kurálom őket. Régóta hallgatok rapzenét, meg van egy saját képem arról, hogy milyen kéne, hogy legyen, ezért hamar leveszem, hogy ez most erős vagy gyenge a saját mércém szerint. Néha egy közepesebb sor is hasznos, az ívek szempontjából. Egy feszes, fémbetétes szájbarúgás előtt pont jól meg tud ágyazni egy finom vállmasszázs. 

wide8_10.jpg
Beton.Hofi | Fotó: Miki357

 

A featekre hogyan tekintesz? Mennyire instruálod a vendégeket, hogy milyen legyen az ő részük?

Onnantól, hogy valakit kiválasztasz, hogy vele szívesen dolgoznál együtt, szerintem nem elegáns beleszólni, hogy ő mit csinál. 

Az előző lemezről a legtöbbet idézett szöveg az volt, hogy „Húzzátok félre a szakma tangáját, mert nem maradt több időm maszatolni..." (BALKAAN FREESTYLE) Jól érzem, hogy ennek a párja az új lemezen az, hogy „mióta rappelek, egyből a tövére mentek, te bolond, a hegye helyett” (TOM HANKS)?

Igen, ez egy hasonló sor. Mind a kettő egy kissé viccesen felnagyított, erős kép. És nagyon szexuális, ami azért fontos, mert egy versengő, maszkulin, utcai közegben ez a kódnyelv és mivel tételmondatok, jelezni akarom bennük, hogy honnan ered maga az attitűd. 

Nem hiányzik neked egy jó kis beef?

Szerintem minden épeszű embernek maximum a nyugalom hiányzik. Kivel beefeljek? Kommentekben kóstolgatnak ilyen ragrímes madárpók MC-k… és a jó Uram bocsássa meg ezt a mondatot, de nemhogy ezeket, hanem a példaképeiket is, ha kell, erőből, szárazon megcsinálom free-ben úgy, hogy az illető akár írhat is. Érdemes lenne az ilyen búcsús bohócoknak micellás vízzel arcot mosni. 

Annak a stresszét meg szoktad élni, hogy vajon elég ember eljön-e egy-egy fellépésedre?

Még nem volt olyan szitu, amikor ez felmerült volna. Biztos lesz ez majd másképp.

A te menedzsmented jelentkezett be, hogy készen állsz a Budapest Parkra, vagy ők találták ki, hogy megértél a feladatra?

A comic sins után budapesti szóló fellépésekre mindig nagyon gyorsan elment minden jegy, adta magát, hogy itt nagyon mellényúlni nem lehet jelenleg.

Mit találtál ki a Parkos koncertre?

El kell jönni, barátom... de többek között győzködöm Menyhért Marci barátomat, hogy hozza el a kis pánsípját, amit ilyen bazárban lehet kapni, hogy elő tudjuk adni vele Candy Shop című dalt magyarul.

Érzel késztetést néha, hogy crowdsurföljél?

Pogány Induló cimborám kettő másodpercet nem gondolkozik, már szaltózik is be. Szerintem ezt a deszkás attitűd is dobja neki, én meg labdarúgóként, nyolc műtéttel a hátam mögött olyanokon gondolkozom, hogy nem megy-e ki valakinek a csuklója. Volt pár mutatvány a nyáron, de a crowdsurfinget én azért nem adtam még be, mert egy kicsit aggódom a közönség miatt is.

Úgy látom, hogy a koncertjeiden a közönség nagy része férfi.

Igen, szerintem háromból kettő az arány. Nyilván a műfajhoz inkább első blikkre férfiak csatlakoznak, a női rajongásnak egy része meg szól annak is, hogy esetleg fizikailag is vonzónak találnak.

wide1_187.jpg
Beton.Hofi | Fotó: Miki357

 

Pár éve minden lány Krúbihoz akart feleségül menni, most pedig úgy tűnik, mintha hozzád akarnának. Mit gondolsz erről a jelenségről?

Úgy látom, hogy van nekik egy öt-tíz fős listájuk, és onnan gyakorlatilag bárkitől elfogadnák a gyűrűt. Velem azért lesen lesznek a százforintos, gömbautomatás gyűrűvel.

Lehet ezt úgy csinálni ezen a szinten, hogy normális párkapcsolatban van az ember?

Persze, hogy lehet, csak nehéz, mert kevés a közös életritmusbéli nevező egy jó értelemben vett hétköznapi életet élő partnerrel. Viszont, ha nagyon fontos nekünk, hogy együtt legyünk, akkor szerintem meg lehet oldani. Nem ezért nem vagyok párkapcsolatban, hanem egyszerűen most egyedül tapasztalok dolgokat, meg gyógyulok a korábbi életemből, hogy ne vigyek bele új kapcsolatba nem odavaló reakciókat és érzéseket. 

VILLÁMKÉRDÉSEK

Van, akiért meghalnál, hogy ő élhessen?

Amíg anyám él, nem szeretnék meghalni, de amúgy bármelyik barátomért.

Mit csinálsz, amikor senki sem lát?

Figyelek mindenkit.

Melyik filmet tudod kívülről?

A nagy szépséget.

Mikor ütöttek meg utoljára?

Az előző szülinapom végén hajnalban plekniből kaptam egyet. De csak gigára, mert pont még hátra tudtam lépni, be is hánytam végül tőle.

Melyik híres emberrel csókolóznál a legszívesebben?

Tényleg nem érdekelnek ezek a dolgok, de azért zárójelben egy szájrapuszi Natalie Portmannel lehetne. Így a hányós válasz után.

Mikor voltál a legközelebb ahhoz, hogy csináltass egy tetoválást?

Amikor meglett az egymillió az Offwhite-on. Mert az volt a fogadalmam, hogy ha meglesz bármiben egymillió, akkor lesz az első tetoválásom. De megkönyörültem édesanyám rímánkodásán. 

A szőke hajadról mit gondol anyukád?

Hogy borzasztó, és mikor lesz már megint olyan a kisfia, ahogy született.

Melyik embertől voltál eddig a legjobban megilletődve, akivel találkoztál?

Senkitől. Egyszer Ambrus Attila felhívott telefonon, talán tőle. 

Mire jöttél rá mostanában, amit fontos lenne tudni az embereknek? 

Hogy a tisztánlátáshoz mindenkinek megvan a műszere, csak nem tudom, hogy ki hova tette magában.

Milyen érzés egy színpadon állni a Kozmixszal?

Miki, a kurva anyád!

Van valami jó tipped fogyókúrára?

Gyomorideg, stressz, rengeteg zöldség, sok szex, ugrálás koncerteken.

Mik a Citromail Gang ismérvei?

A Citromail Gang legfőbb ismérve, hogy nincsenek ismérvei. Pont az az üzenete, hogy nincs kiközösítés azért, mert valaki bármilyen szűrőn keresztül más. Annál jellegtelenebb közös nevező szerintem nincs, hogy ki milyen elektronikus levelezőrendszert használt 2010-ben.

Nem nagyon fotózkodsz termékekkel, nincs szponzoráció az Instádon, vagy legalábbis nekem nem tűnt fel.

Kicsit fura nekem ez a műfaj. Hogy jön ez a zenéhez? Neked miért kéne borsos tokány ízű Fantát inni, mert én kapok azért harminezer forintot, hogy azt mondjam, hogy kurva jó? Van partneri együttműködésem az Unicummal, de a kollaborációban dokumentumfilmet készítünk a nyárról, meg a Playbánia keletkezéséről vagy az Unicum-gyárban tudtuk tartani az albumváró bulinkat. Ezek szerintem vállalható ügyek, illetve Zwack Sanyi közvetlensége sokat dobott a latba a döntésemnél.

wide7_14.jpg
Beton.Hofi egy Manna ABC-ben állítja ki első Fonogram-díját | Fotó: Varga Csaba

 

Mintha te pont az ellenkezőjét csinálnád, mint azok, akik termékeket hirdetnek pénzért: felemelsz márkákat anélkül, hogy fizetnének érte. Itt például a Manna ABC-re gondolok.

Előbb csinálok slágert a Tere-Fere krékerből, ha nem keresnek meg, az biztos. Szórakoztató ilyen hétköznapi brandeken keresztül mesélni egy csalimesét. Trüffelről még nem is hallottunk, cserébe a jó öreg Tere-Fere krékert viszed el a házibuliba, és ha van egy kis eszed, akkor te a mások által hozott Lay’st fogod enni.

interjú: Varga Ferenc
headerfotó: Miki357

https://recorder.blog.hu/2022/10/03/_mar_egy_emberre_vagyok_gyakorlatilag_barkitol_beton_hofi-interju
"Már egy emberre vagyok gyakorlatilag bárkitől" - Beton.Hofi-interjú
süti beállítások módosítása