Szex? Ugyan már, idén nyáron a szomorúság a menő!

2022.07.22. 10:28, RRRecorder

header_117.jpg

2021-re jósolták a Szex Nyarát, de azt elsodorta a delta variáns. Talán emiatt lett óvatos mindenki, és a 2022-es nyárisláger-mezőny a sokéves átlagnál jóval szexmentesebb. Ez a cikk először a Recorder magazin 96. számában jelent meg.

Pedig azt írja az életmódügyi szaksajtó, hogy 2022-ben a hanyatló Nyugaton divatba jöttek a szigorúan konszenzuális szexpartik, de hát ezekhez nem ez a felhozatal fogja az aláfestő zenét szolgáltatni, az biztos. 

Közben a magyar mezőnyben öregek és fiatalok adnak egymásnak találkozót. Az egyik legnépszerűbb klipből kiderül, hogy ha egy lány többször visszautasít egy fiút, pofonnal nyomatékosítva, attól még oké újra meg újra rányomulni (Úristen); a másikból meg az, hogy egy alvó lány szoknyája alá befényképezni nem végtelen bunkóság, hanem punk jófejség (BAZ+). Szóval ez a konszenzuális mákony, ez ide nem szivárog be!

Szokás szerint végigvesszük, hogy a Nyár Slágere címre legesélyesebb külföldi és magyar dalokban mi az a hook, ami úgy beakadhat, hogy századszorra-ezredszerre is megbizsergeti az agyunk csak nyáron elérhető részét; és mi az, amitől a legnagyobb eséllyel falra fogunk mászni.

KÜLFÖLDI MEZŐNY

Harry Styles: As It Was

Harry Styles 2020 fura nyarát a puha Watermelon Sugarral próbálta megédesíteni, idén viszont szintipoppal vinné az áhított címet, és több listán (Billboard, Spotify) lapzártakor ő tűnik a befutónak.

Beakad: Ragadós az énekdallam és a szintimotívum is, de a legemlékezetesebb az a hangulat, amit az utóbbi pattogása és az előbbi mézédes, szívfájdító szomorúsága közötti kontraszt hoz létre.

Falra mászol: Ötször jó volt, hatodszorra inkább meghallgatnám ehelyett a Blinding Lightsot, kétszázadszorra is.

Kate Bush: Running Up That Hill

Az év egyik szívmelengető sztorija az, ahogy a kritikusok egyik örök kedvence, ami 1985-ben a brit listán a harmadik helyig jutott, a Stranger Things kulcsjelenetének köszönhetően több országban az első helyre katapultált. Ráadásul Kate Bush nagyon cukin reagált az esetre.

Beakad: Nem annyira az egyes részletei, sokkal inkább az egész úgy egyben.

Falra mászol: Hú, jobban félnék erről rosszat mondani, mint beszólni a Tankcsapdának!

Bad Bunny feat. Chencho Corleone: Me Porto Bonito

Elég jó érvek szólnak amellett, hogy a legnagyobb mai világsztár valójában Bad Bunny. Például az, hogy a május elején megjelent Un Verano Sin Ti című lemezéről még június végén is öt szám foglalt helyet a Spotify globális top 10-ben.

Beakad: Itt a verzék is fülbemászóbbak, mint a legtöbb slágernél a refrén. Chencho Corleone rajzfilmhangja. A ritmusváltás a közepén kicsivel túl, ami kábé semmilyen slágerszakmai megfontolással nem indokolható.

Falra mászol: Ha nyári latin sláger, az legyen kirobbanóan energikus – sokáig ez volt az elfogadott bölcsesség. Ehhez képest a Me Porto Bonito kifejezetten lefojtott, enyhén melankolikus felhanggal. Zeneileg izgalmasabb, mint egy újabb latin slágerbomba, de a világ állapotára nézve nem biztató, hogy idén ez jutott nekünk.

Joji: Glimpse Of Us

A Japánban született Joji abszurd humoráról híres youtuber volt, többek között a Harlem Shake-őrület elindítója, de zenészként egészen más pályán utazik: érzelmes, komoly dalokat ír. Korábban is jól mentek a számai a neten, de a Glimpse Of Us a korábbiaknál jóval nagyobbat robbant. Honnan máshonnan, a TikTokról indult, de messze túllépett rajta: a világ több pontján lett top 10-es, vagy éppen no. 1. sláger.

Beakad: Ez maga a Zongorás Ballada ideáltipikus megtestesülése; mire elérsz a második refrénig, már tudod is. 

Falra mászol: Ha a világ egy zongorás balladára akar megőrülni nyáron, ám tegye, de én ebből kimaradnék.

Beyoncé: Break My Soul

Lesz egy új Beyoncé-sorlemez nyár közepén, és mire a világ magához tért a hír okozta sokkból, kijött róla az első single, ami nagy meglepetésre leginkább a kilencvenes évek house-a előtt tiszteleg.

Beakad: Na ezt nem kezdem el, mert aztán csak a refrén „break” szaváról írnék egy oldalt.

Falra mászol: Először arról szóltak a cikkek, hogy ez egy antikapitalista himnusz, de aztán azt olvastam, hogy tuti nem az, merthogy Beyoncé: gazdag! Pedig milyen szép lett volna egy világforradalom, amiben Beyoncé vezeti a népet (vö. a Superpower klipjét).

BTS: Yet To Come

A világ legnépszerűbb fiúbandája bejelentette, hogy kicsit szünetel, mire a cégük (amikben részvényesek a srácok is) értéke egy nap alatt 1,7 milliárd dollárral zuhant a tőzsdén. Hiába biztosítottak mindenkit, hogy nem, ez nem feloszlás, csak pihenő és szólókarrierek. Kijött egy válogatásuk is Proof címmel, amin ez az új dal – a biztonság kedvéért megerősítve a rajongókat és a befektetőket, hogy a legjobb még csak ezután jön. 

Beakad: Ez nem az a szint, ahol ki lehet adni valamit legalább három iparilag tesztelt hook nélkül.

Falra mászol: Minden rajongónak akartak adni valamit – aki a romantikát szereti, aki a rapet, aki a zongorát, aki a táncot –, de ebből nem egy szám lett, hanem idegesítő káosz. 

Lizzo: About Damn Time

Egy világkorszakkal ezelőtt, 2019-ben történt, hogy Lizzo 2017-es Truth Hurtsére ráharapott a TikTok és a Netflix, és a kor egyik nem szabványos sztárjává tette. Azóta is aktív volt, de új lemez csak júliusban jön, ezt vezeti fel ez a szám, ami továbbviszi a diszkó zászlaját még akkor is, ha a világ (ostoba módon) túllépni látszik rajta – legalábbis ami a nyári slágereket illeti. 

Beakad: Annyi hook van benne, hogy bajban lennék, ha meg kéne mondani, melyik közülük a refrén.

Falra mászol: Nem kell radikálisan megújítani a diszkót, jó az úgy, ahogy van, de ettől még bántóan generikus a kíséret – és nem, egy kis fuvolázgatás ezen nem segít.

Future feat. Drake & Tems: Wait For U

Drake elbaltázta az idei esélyeit azzal, hogy azt hitte: készen áll a világ az ő house-os próbálkozására. Future kihasználta az alkalmat, és megszerezte első vezető helyét a Billboard-listán (másodikat, ha azt is nézzük, ahol vendég volt). A világ maradék része ennyire nem lelkes, de tekintettel Future történelmi érdemeire, megérdemli, hogy rákerüljön erre a listára.

Beakad: A nigériai Tems 2020-as Higher című számából vett minta, ami végigvonul a számon, és kissé lepitchelve simán leénekli a két híres embert, akik nem éppen a legátlelkesültebb formájukat hozzák.

Falra mászol: Drake-ért nem fáj a szívem, de Future-nak rengeteg száma sokkal inkább megérdemelte volna azt az első helyet: idegesítően olyan, mint saját halvány kópiája.

Jack Harlow: First Class

Szegény fehér rapper a kritikusok aktuális pofozóbábuja: azon versenyeznek, ki tudja színesebben leírni, hogy mennyire jellegtelen. Ettől még ez a szám vezette a Billboard-listát (korábban Lil Nas X mellett jutott ugyanide Harlow).

Beakad: A szám bőségesen mintázza Fergie 2006-os Glamorous című slágerét, és a kivett részlet sokkal jobb így kissé elfátyolosítva, mint eredetileg volt.

Falra mászol: Igazából elsőre még érdekes is, hogy van egy sikeres rapper, aki azt gondolja, hogy a rappelés = egy kicsit ritmizált beszéd. Másodszorra már nem az, hanem.

INNA x Sean Paul: UP

Ez valami tévedésből 2021 karácsonyán jelent meg (mármint a Sean Paulos verzió), pedig kiköpött nyári sláger. Mindenesetre több országban még nyáron is jó helyen állt a stream listákon; nálunk pedig lapzártakor ez a második legfiatalabb szám a rádiós top 10-ben – és az Úristen az egyetlen idei, ami azért durva.

Beakad: Nekem valamiért gyermeki örömöt okoz, hogy a pa-papa-pa-papa, az igazából ap-apap-apap-ap. Meg az, hogy úgy kelet-európai a szám, hogy közben (mű)jamaicai.

Falra mászol: Emlékszel arra a dancehall-pop slágerre pár évvel ezelőttről, ami… öö… tudod, na! Hát ez is így fog járni.

HAZAI MEZŐNY

Azahriah x DESH: Miafasz

Egy ideig aggódtam, hogy a 2021 nyarát a Mind1-gyel letaroló páros első albumát elnyomja Azahriah ún. szexbotránya, de nem így lett: A ló túloldalán több száma is a top 10-be került mind a YouTube-on, mind a Spotify-on; a Miafasz mellett a Pullup és az Okari a legnépszerűbbek.

Beakad: Azahriah és DESH a mai magyar pop hookbajnokai: gyakorlatilag nincs olyan része a dalnak, ami ne mászna a füledbe, vagy ne éreznéd úgy, hogy mindig is be volt mászva.

Falra mászol: Kellemetlen érzés, amikor olyasmi dúdolgatásán kapom magam, ami nemhogy a szüleim, hanem a nagyszüleim generációja által dúdolgatott dallamokra hasonlít.

Valmar feat. Szikora Robi: Úristen

A Valmarnak voltak már elég nagy slágerei (a tavalyi Éget a nap most nyáron is jó helyen áll a Spotify-toplistán), de a 27 másodpercnyi Szikorával dúsított, a jelenről egyetlen rapbetétig tudomást vevő Úristen az eddigieknél is nagyobbat tarolt – még a rádiós lista csúcsára is feljutott.

 

Beakad: Volt a gyerek iskolabulin, és beszámolt arról, hogy a DJ háromszor berakta azt, hogy „ki ez a lá-ány”.

Falra mászol: Lehet, hogy csak azért, mert öreg vagyok, de mélységesen elkeserít, hogy fiatalok ilyen öregesen akarnak menők lenni.

BSW x Tankcsapda: BAZ+ (Túl vagyok rajtad)

Régen volt, hogy egy magyar dal ilyen sok embert izgatott fel: a zenéről nem, legfeljebb zenészek magánéletéről író lapok is több cikket szenteltek neki. A kommentelők (akikkel a Tankcsapda tagjai NEM!!!  foglalkoznak) egy része eltemette a Tankcsapdát, másik része szerint hülye, aki csak most temette el őket. A harmadik része szerint tök jó a szám, ők többnyire BSW-rajongók.

Beakad: „valami valami BAZDMEG BAZDMEG! valami valami FUCK THAT FUCK THAT!”

Falra mászol: Az a legfurább, hogy ez a sokakat kiakasztó szám nagyrészt abszolút jellegtelen; nekem a fenti refrénen túl konkrétan semmit sem sikerült felidéznem belőle, többszöri hallgatás után sem.

Manuel: Balenciaga

Manuel az év elején a Zombival szakított nagyot, nyáron pedig kiadta első albumának első részét, amiről több szám is nagyon megy a neten, leginkább ez.

Beakad: Nem az a legnagyobb hook, de az a legnagyobb truváj, hogy az első lihegésekből, nyögésekből rögtön, már második hallgatásra is felismered a számot.

Falra mászol: Nincs nagy baj az alappal (Manuel és Somogyvári Dániel munkája), csak ebben a műfajban azért sokkal érdekesebbeket tudnak a magyar producerek is.

Bruno x Spacc: Aha-aha

Voltak már nekik YouTube-slágereik, de most nagyot gondoltak, és a nálunk nem őshonos szuperminimalista, roppant szexpozitív trappel mentek neki a nyárnak – és bejött!

Beakad: „Gyere, ülj rá az arcomra”, amely pozíció eddig a magyar férfiak által előadott szexuális szövegekben aligha fordult elő gyakran. De fogósak a verzék is, pedig ez a rappelés alig dallamos (csipetnyi ragga-hatással itt-ott), mégis fülbe mászik. Meg a végigvonuló dallam.

Falra mászol: Mindössze két perc, szóval véget ér, mielőtt elfáradna. 

 szerző: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2022/07/22/szex_ugyan_mar_iden_nyaron_a_szomorusag_a_meno
Szex? Ugyan már, idén nyáron a szomorúság a menő!
süti beállítások módosítása