A Halmos Béla Program ajánlja: ilyen volt az Ethno Hungary nemzetközi zenei alkotótábor

2022.07.09. 19:44, Recorder.hu

220402_babelcamp-109.jpg
Különleges zenei program zajlott idén kora tavasszal a balatonboglári Babel Campben: az első Ethno Hungary táborban 15 ország 22 fiatal muzsikusa gyűlt össze, akik egy hét alatt elképesztően erős koncertprogramot varázsoltak előbb a táborhelyszín, majd az A38 színpadára.

„Olyan, mintha ez az Ethno már évek óta futna. Nehéz elhinni, hogy ez az első.” „ Itt senki nem mondja meg, mit csinálj, senki nem ítélkezik, mindenki mosolyog a másikra.” „Megismerjük egymás kulturális örökségét, ezáltal megváltozik a gondolkodásmódunk, másképp tudjuk a zenét is érezni.” „Kihívás volt ez a tábor, lehetőséget kaptam nehezebb dallamokat – például chilei, ghánai, ír zenéket – is megtanulni.” „Megerősít abban, hogy a népzenéhez hozzá lehet nyúlni, vegyíteni lehet más stílusokkal. Jó azt látni, hogy nem vagyok egyedül ezzel a hozzáállással.”

Többek között ilyen vélemények hangzottak el a résztvevőktől az első Ethno Hungary tábor végén. Magyarország idén csatlakozott a 30 éve futó, világszerte 40 országban jelen lévő Ethno programhoz, mely 30 év alatti népzenészeket szólít meg. A hatalmas hazai sikert követően jövőre biztosan várható a folytatás.

A Babel Camp és a Jeunesses Musicales Hungary közös szervezésében, a Halmos Béla Programiroda támogatásával megvalósult programra számos európai ország mellett a tengerentúlról is érkeztek amatőr és professzionális zenészek. A hét során egymás népének egy-egy tradicionális dalát sajátították el, tanár és kotta nélkül, pusztán hallás után, egymást tanítva és egymástól tanulva. Ez a demokratikus szellemiségű Ethno-pedagógia a program alapja, mely a hagyományos zeneoktatásban megszokottól teljesen eltérő légkört teremt. A dalok megtanulása után a hangszerelésben három rutinos szakmai mentor segítette a zenekart.

Az Ethno táborok a kulturális nyitottságra, egymás tiszteletére és elfogadására épülnek. A más népek nyelvén megszólaló dalokat, szokatlan ritmusokat elsajátítani, ennyi ismeretlen zenésszel együtt játszani nem kis kihívás, de a támogató közeg csupa pozitív élményt ad. A szünetekben a zenészek nagy lelkesedéssel próbálgatták egymás hangszereit, s így a cimbalom, a különféle fafurulyák vagy épp a brácsa a külföldi zenészek kezében új rajongókra találtak.

_dsc1944.jpg

A helyszín infrastruktúrája kifejezetten ilyen és hasonló művészeti programok kiszolgálására lett kialakítva, így a résztvevők gondtalanul elmerülhettek a közös alkotásban, az esti interkulturális programokban, tánctanulásban és szabad örömzenélésekben. A tábor végén mindkét koncert fergeteges sikert aratott. Az A38-as koncertet július 7-én és 8-án adta le az M2 csatorna (online elérhető itt), a program YouTube-csatornájára kitett tábori videót pedig alább lehet megnézni.

Az év során folyamatosan lehet jelentkezni a különböző országok Ethno táboraiba, és a magyar zenészek hamarosan részvételi támogatásra is pályázhatnak a Mobility programon keresztül. Részletes információk a www.ethno.world oldalon találhatók.

„Miután hazamentem, az a tervem, hogy a lehető legtöbb Ethnóra jelentkezzek.” „Minden feltörekvő és profi zenészt arra biztatok, hogy vegyenek részt!”

Találkozzunk jövőre az Ethno Hungary-n!

Az Ethno Hungary a Facebookon.

A Halmos Béla Program a Facebookon.

A Halmos Béla Program az Instagramon.

(Nyitókép: Komporday Tamás, koncertfotó: @bandsthroughthelens)

A cikk a Petőfi Kulturális Ügynökség megbízásából jelent meg.

https://recorder.blog.hu/2022/07/09/a_halmos_bela_program_ajanlja_ilyen_volt_az_ethno_hungary_nemzetkozi_zenei_alkototabor
A Halmos Béla Program ajánlja: ilyen volt az Ethno Hungary nemzetközi zenei alkotótábor
süti beállítások módosítása