„Igazi késelős boom bap” – Dal- és klippremier! zïp: cink

2022.07.05. 12:09, srecorder

zip.jpg

„Olyan klasszik pesti hétvégi nyáréjszaka-szagot akartunk neki adni, amikor minden mindegy és semmi sem szent” – mondja új számáról a zïp, amely igazi korlenyomat is egyben. A jazzes hiphopot játszó zenekar júliusban hozza ki második nagylemezét (Oda), amit a majdnem-címadó Túl és a chilles Ha azon gondolkoznál után a cink bólogatós boom bap sztorija vezet fel.

A zïp még 2015-ben bukkant fel a Keret tehetségkutatóján, a Kikeltetőn, hogy aztán egy hosszabb útkeresős-tagcserés időszaka után 2019-ben hozza ki első kislemezét Végtelen próbaidő címmel. Ezen már Paizs Dávid Layerson rappelt a különleges, dob-billentyű-basszusgitár-trombita/szárnykürt felállásban játszó zenekarban, és hozta be a magyar underground hiphop szócsavarását a neosoulos, jazzes instrumentális zenékbe. A 2020-ban a Recorderen debütált első nagylemez, a Narratíva ennek a vonalnak a még okosabb, letisztultabb továbbgondolása volt, a járvány alatt pedig a második LP-t is összerakták a srácok egy verőcei elvonuláson.

Az eddig megjelent számok alapján pedig a nyáron érkező Oda lesz a zïp igazi nagy dobása. Erre utal a gyakori Slow Village-rendező Regős Ábel stopmotion klipjével megtámogatott Túl, valamint a nosztalgia és az elengedés témakörét boncolgató Ha azon gondolkoznál után a cink is, amelynek érdekessége, hogy ez az első zïp-dal, amelyben kettőnél több közreműködő (Qper, Rorschach és Keezart) szerepel.

zip2.jpgzïp a Pontoonon. Fotó: Adrián Fábián.

Pivarnyik Péter: „A zenei alap az akkordkörből indult ki, amit aztán beloopoltunk, ezt is ott valahogy Verőcén rakosgattuk össze, ahol az egész album fogant. Amint kezdett kialakulni az irány, ami felé el szerettünk volna indulni, egyből lehetett érezni, hogy ez egy kicsit agresszívabb történet lesz. Az előző albumon nem nagyon volt ilyen jellegű zene, szerencsére ezen az LP-n több olyan számot sikerült összerakni, amikhez nagyon hasonlót még eddig nem csináltunk.”

Paizs Dávid (Layerson): „A számot a kezdetektől fogva feates trekknek terveztük. Igazi késelős boom bap, a szöveg is erre játszik rá. Sikátor-rap a műfaj, ha szorosabban meg kellene határozni. Olyan klasszik pesti hétvégi nyáréjszaka szagot akartunk neki adni, amikor minden mindegy és semmi sem szent. Kicsit ezt a kamukemény, eltúlzott sztorimesélős világot vittük bele Qperrel, aztán jött hozzá Rorschach Raw elképesztően technikás verzéje, „több rím, mint levegővétel” jeligére. A végén az underground legenda kamarai, igazgatótanácsi és bizottsági elvtársunk, Keezart ad egy keretet az egésznek, a tőle megszokott dél-balatoni flow-ban.”

Imrei Ariel: „Igazi karanténklip lett a végeredmény. A IX. kerületi lakásunkban szétpakoltuk az összes bútort, berendeztük a szobákat különféle díszleteknek és egy nap alatt felvettük a végleges képi anyagot. A közreműködő srácokkal személyesen is jóban vagyunk, így nagyon kötetlenre sikerült a közös munka. Igyekeztük ezt a hangulatot a végeredményben is visszahozni.”

A zenekar termékeny időszakot tudhat maga mögött, tavaly újragondolták egyik kedvenc Anima-számukat, a Tilost a húszéves Gypsy Sound Clash rework albumára, a beatfelelős Sippor Peti és az MC Paizs Dávid kidobott egy remek újsulis LP (Laya Con Dios), júliusban pedig érkezik a 11 dalos új lemezük olyan közreműködőkkel, mint Tink, WaTa, Perrin, vagy Vanis. Élőben legközelebb július 13-án a Dürer Kertben lehet elcsípni őket egy ingyenes koncerten. Facebook-esemény itt.

 

zïp a Facebookon.

headerfotó: Pivarnyik Balázs

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/07/05/_igazi_keselos_boombap_dal-_es_klippremier_zip_cink
„Igazi késelős boom bap” – Dal- és klippremier! zïp: cink
süti beállítások módosítása