Jazzbois, Óperentzia, Galactic Jackson és táncos dj-szettek a MOME és a Magyar Zene Háza közös fesztiválján

2022.06.13. 17:36, srecorder

pjimage_2.jpg

Kétnapos fesztivállal készül június 23-24-én a MOME és a Magyar Zene Háza, ahol az egyetemisták által megálmodott, egyedi vizuális hangulatban zajló dj-szettekre és koncertekre bulizhatunk. Fellép a magyar jazz-hiphop legnagyobb nemzetközi sikereit arató Jazzbois, új, vinylre írt lemezével táncoltat a tribalos-triphopos-dubos-psytrance-es Óperentzia, de lesz , zïp és Speiz Boiz, valamint a Slow Village dj-producerével (ONE-AB) és Galactic Jacksonnal is találkozhatunk a Városligetben.

A Magyar Zene Háza több helyszínét is izgalmas koncertek és dj-szettek töltik meg az Intermezzo Fesztiválon. Az első napon megtudhatjuk, milyen is az, ha egy urban boyband játszik szofisztikált jazz-hopot, ugyanis a zïp nyitja meg a koncertek sorát. Az ötfős zenekart az utca és a könyvespolc, az instrumentális hiphop és a tartalmas szövegek találkozása jellemzi  – első nagylemezüket, a játékos refréneket okos verzékkel váltakoztató Narratívát nekünk volt szerencsénk 2020-ban bemutatni.

 

A későbbiekben is maradunk a jazzes hiphop vonalon, a zïpet ugyanis Orlando és Dom Beats duója követi, akik olyan (h)ősök munkáiból merítenek, mint John Coltrane, Miles Davis, MF Doom, Mos Def és J Dilla. A zenekar magját Orlando Lambert szövegíró és Kosztolánszki Dominik zeneszerző közös otthoni stúdiómunkája, a Carbon & Monoxide jelenti. Orlando Co Lee-hez (meg az újhullámos Wavy kollektíva többi MC-jéhez) hasonlóan angolul rappel, de úgy, hogy meg nem mondanánk, hogy magyar. Flow-járól többek között Earl Sweatshirt is eszünkbe juthat, aki nem gyakori referencia a magyar hiphopban. Élőben hatfős zenekarként állnak színpadra, amelyben a rapet dob, (basszus)gitár,  billentyűk és fúvósok kísérik.

 

Az estet Czirják Tamás (dob), Molnár Bencze (billentyűk) és Sági Viktor (gitár/basszusgitár) triója, a Jazzbois koronázza meg, akikkel szintén fellép majd Dom Beats, azaz Kosztolánszki Dominik. A Jazzboisra a kezdetek óta figyelnek a mérvadó szakmai fórumok, 2022 elején bemutatkoztak Európa legnagyobb showcase fesztiválján, az Eurosonicon, de a Soulection atyja, Joe Kay is gyakran pörgette a dalaikat. Eddig két, pompás nagylemezük és több EP-jük jelent meg, többek közt az ausztrál Kid Abstracttel, legutóbb pedig Beton.Hofit kísérték élőben. Fílinges improvizációra építő zenéjük élőben az igazi: sosem tudhatod, mi fog történni legközelebb egy Jazzbois-koncerten, de abban biztos lehetsz, hogy bólogatni, táncolni és repülni is nagyokat lehet folyamatosan alakuló-pulzáló fúziós jazz-hopjukra.

 

A második nap a Speiz Boiz tökéletes átvezetést nyújt a jazzes hiphopból a pszichedelikusabb vizekre, és nem csak azért, mert itt is Sági Viktor kezeli a gitárt. A Boros Levente dobossal és Heilig Tamás basszusgitárossal kiegészült trió grúvos, instrumentális funk-, jazz- és hiphopzenét játszik, írtak már dalt Saiiddal, és gyakran kísérték élőben a Slow Village-et is, a Magyar Zene Házába is egy improvizációkkal és fejrázós grúvokkal teli örömzenéléssel készülnek.

 

Őket követi a szintén triófelállásban játszó , akiknek dalai a power trio rockolás és az improvizáció között mozognak, de tág teret a különféle (a III-n például a perzsa, az indiai és az indonéz) tradicionális zenéknek. A nemrég doboscserén átesett zenekar koncertjein azt is megmutatja, milyennek képzeli a rockzenét egy furcsa másik dimenzióban. "A Jü most jobban egyben tartja a zenét, átlelkesülten és lehengerlő lendülettel játszik – ami nem is annyira a rockolást jelenti (sokszor azt is), hanem a témák magától értetődőnek ható, folytonos egymásba alakulását. Lehet erre hagyatkozva sodortatni magunkat a zenével, vagy rácsodálkozni a pompás, hatalmas zenei fantáziával és alázattal kidolgozott részletekre. Mindkét módon jól járunk" – írtuk lelkes kritikánkban.

 

Ahogy Domokos Tibor és Bánházi Gábor tribalos-triphopos-dubos-psytrance-es duójában, az Óperentziában sem csalódtunk még. A sok felállást megélt és még több stílust kipróbált zenekar itt, a Recorderen vezette fel egy pozitív töltetű dubbal új lemezét, a szokás szerint kiválóan sikerült Biohacket – ezt mutatják majd be a Magyar Zene Házában. A bakelitre megálmodott anyag már a csapat nyolcadik lemeze, amely izgalmasan építi tovább az Óperentzia lüktető basszusokból, időtlen, archív folkból és utaztató trance/dub zenékből álló, egyedi zenei világát.

 

A koncerteket mindkét nap ingyenes, szabadtéri dj-szettek kísérik: első este a Slow Village-ből ismert ONE-AB és a Freakin’ Discóban játszó Csizmás András (Filipvarial néven) pörgeti a zenéket délutántól hajnalig, a második este pedig Galactic Jackson és OIEE dj-szettjeire bólogathatunk, lazíthatunk és táncolhatunk. És ez még nem minden: a Hangdómban egyedi installációk és vetítések várják a látogatókat, délutánonként pedig kerekasztal-beszélgetésekkel okosíthatjuk ki magunkat a zeneipar jövőjéről és a sound design különböző területeiről az Előadóteremben.

Jegyek: 1. nap / 2. nap

A rendezvény Facebook-eseménye: 1. nap / 2. nap

További információk a Magyar Zene Háza honlapján.

https://recorder.blog.hu/2022/06/13/jazzbois_operentzia_ju_es_tancos_dj-szettek_a_mome_es_a_magyar_zene_haza_kozos_fesztivaljan
Jazzbois, Óperentzia, Galactic Jackson és táncos dj-szettek a MOME és a Magyar Zene Háza közös fesztiválján
süti beállítások módosítása