„Berúgtunk, csajoztunk, megfenyegettük az előzenekart, bealudtunk, felkeltünk, berúgtunk, játszottunk, leküldtek” – 10 éves a (halál;orgazmus)

2022.05.13. 21:11, soostamas

halalorgazmus-ubikeklektik2015.jpg

Tízéves kedvenc dadaista diszkópankzenekarunk, a (halál;orgazmus), amelynek több albumát és klipjét is volt szerencsénk a Recorderen bemutatni. A (halál;orgazmus) az elmúlt éveket tetszhalott állapotban töltötte, de a kerek szülinapra feltámadt, kihozott egy kislemezt, és május 14-én összeáll egyetlen koncert erejéig a Gólyában, ami kiváló apropó volt arra, hogy kikérdezzük őket az elmúlt tíz év legemlékezetesebb pillanatairól.

Legelső próba

Pintér Gergő: 2012 húsvét környéke. A parlamentnél vettünk ki egy termet egy órára hárman (Ferdi, Csanki, én). Ferdi hozott egy basszustémát, én meg egy szöveget, ezek pont összeillettek: ebből lett a Hippigeneráció. Aztán egy másik témára impróztunk, ebből lett a Quineka című dalunk – otthon a felvétel alapján leírtam a próbán összehalandzsázott szöveget, nem is változtattam rajta. Aztán maradt még 10 percünk, gyorsan megírtuk az Amikor reggelt.

Csank László: 2012. április, fizetős terem a parlamentnél, még csak 3 törzstag, 3 szám 2 óra alatt, talán itt volt jelen a csodálatos Vitus Ákos mint e-prüntymester.

Gergő: Vagy őt a következő próbára hívtuk? Még az is a parlamentnél volt.

Legemlékezetesebb koncert(ek)

Gergő: Ilyen elég sok van. A legelső Ubik Eklektik (2015, Zebegény), ahol gázsi helyett kizárólag elfogyasztható dolgokat kaptunk, melyeket a többórás csúszásra való tekintettel el is fogyasztottunk. Egyetlen lépcsőn kellett volna felmennünk a koncertünkhöz, és úgy emlékszem, el is indultunk együtt, de nem sikerült odaérni: a barátnőink a tábor távoli pontjaiban szedtek minket össze, és egyesével felraktak a színpadra. Én a talpamat dörzsölgettem egy kővel valami erdőszélen, és közöltem, hogy most töltöm vissza magamba vissza a tápanyagokat. Plusz: 2018-as Bánkitó 0. nap, egész testem sárral bekenve, és Vlckovice fesztivál, ahol a backstageben volt tó kacsákkal.

Csanki: Geri, a sár az nem ‘Dörögd volt? Köszönhetően a remek közönségnek, sok jól sikerült koncink volt. Ami elsőre beugrik, az talán kicsit más volt. 2012 nyár, ‘Dörögd: stoppal érkeztünk, berúgtunk, csajoztunk, megfenyegettük az előzenekart, bealudtunk, felkeltünk, berúgtunk, játszottunk, leküldtek. A koncit felvette egy kedves hallássérült ismerősünk, akinek a látássérült barátja később azt mondta nekem: „akkor azt gondoltam, hogy te vagy az új Hendrix!”. :D

Gergő: A kedves hallássérült barátunk akkor látott minket először (2012, Dörögd), aztán ő lett a zenekar tulajdonosa, a videóklipjeink fősámánja és az új lemez borítófotója.

kaldizsolt.jpgKáldi Zsolt, a (halál;orgazmus) tulajdonosa, videoklipjeinek sztárja, aki 2021 végén hunyt el.

Csanki: A ‘15-ös Zebi is kemény volt: koncert előtt felelősen úgy döntöttünk, hogy nem esszük meg az előre példásan megkapott gázsit, hanem inkább alkoholt fogyasztunk. A baj csak az volt, hogy az alkoholok elfogyasztása után már mégis jó ötletnek tűnt a gázsit is megenni. Betompulás, rosszullét, színpadra felrakás, nyakbagitárakasztás – és láss csodát, mi mindenre jó a narcisztikus exhibicionizmus: a zenekarnak legalább a fele már az első szám közben összekapta magát (a másik két tag falfehéren, de játszott). De az is witzig volt, amikor a Lánchíd tövében játszottuk a Megjöttek az idegenek című opuszt, és egyszercsak lezúdult a lépcsőn egy túlméretezett japán turistacsoport.

Gergő: Dörögdön is volt sár + interjú (2016). De itt a sár csak egy eleme volt a testfestésemnek, Bánkitón viszont csuromsár voltam.

Legabszurdabb helyzet, amelybe a nevetek miatt kerültetek

Kocsis Szilveszter: Meglepő módon nem a szüleimmel kapcsolatos…

Gergő: „Gyerekprogramok és (halál;orgazmus) a Valyó-parton” – megjelent egyszer egy ilyen cikk. Művészetek Völgyében több évig nem engedték ezt a nevet, La Petite Mort néven léptünk fel.

Csanki: A taliándörögdi polgármester személyesen jött el a koncertünkre, hogy lehúzza a hangosítós potmétereket. Abszurd volt, amikor a művölgyi ősgólyások által kitalált álnevünkről („kis halál”, fransziául) kiderült, hogy bizony amúgy orgazmust jelent. :D

B: A „La petite mort” nem Kabai Viktor találmánya? Aszittem. Ő fhansziás és tudta, hogy az ájulós (kicsit behalós) orgazmust jelenti.

Gergő: „Kishalálokból feltámadva (la petite mort) haladunk, menetelünk a nagyhalál felé s közben saját orgazmusaink által újrateremthetjük pont magát az életet” - írta Kabai Viktor, itt. De azt nem tudom, ki találta ki.

halalorgi-valyopart.jpgGyerekprogramok és (halál;orgazmus) a Valyó-parton, 2014. Fotó: Alagi Mihály.

Gergő: Ma reggeli ímél az új lemez megjelenésével kapcsolatban a Spotifyt meg ilyesmi oldalakat kezelő disztribútor cégtől:

„Kedves Gergő,

azért írok, mert bármilyen érvvel próbálkozunk, a boltok nem fogadják el az új kiadványt úgy, hogy zárójel van a címében, illetve a borítón.

Több kört is futottunk ezzel, de sajnos nem ér tovább a kezünk, és a boltoknak joguk van azt mondani, hogy egy-egy kiadvány nem felel meg valami miatt nekik (még akkor is, ha ez egészen nonszensz, mint jelen esetben).

Ezért szeretném megkérdezni, hogy volna-e arra mód, hogy kivegyük a zárójeleket a címből? Ha pedig a borítón érthető módon nem szeretnétek zárójel nélkül feltüntetni az előadói nevet, akkor esetleg tudnátok-e egy felirat nélküli borítót küldeni?

A kiadvány előadójánál természetesen maradhat a név a megszokott módon?

Elnézést a kellemetlenségért, előre is köszönöm a választ.”

Gressai Ferdinánd: Külön vicces, hogy nem azt mondják: „ennek a csávónak Krisztus van celluxozva a fejére, ez nekünk nem fér bele”, hanem ezt: „mi az a két kanyarodó karakter? na, az nekünk már sok!”

ahalalorgazmusleszallafoldre.jpg

Legjobb / legalulértékeltebb (halál;orgazmus)-album

Ferdi: Szerintem mindegyik kurvajó, de a legalulértékeltebb talán a Dinamikus Meditáció B oldala. Pedig abban tényleg megjönnek az Idegenek, amit már az első lemezünkön megjövendöltünk. És például letartóztatják az Ördögöt, az sem egy mindennapos esemény.

Gergő: A Dinamikus Meditációt mi magunk értékeltük alul azáltal, hogy nem készítettük el hozzá a tervezett színdarabot/filmet. De talán ennek is eljő majd az ideje.

Legjobb dal, amit írtatok

Gergő: A mostani új lemezről a Keresztes.

Csanki: Milyen szempontból? A popslágeres Betegdalt például sokan szeretik.

Ferdi: Mikor az újraösszeállásra készülődve végighallgattam a diszkográfiát, az volt a benyomásom, hogy a Dörögddal a legesszenciálisabb (halál;orgazmus)-dal. Ez az őrület himnusza. „Az orvos írta fel, hogy énekeljek nektek!”

Legkirályabb klip(forgatás)

Csanki: Őssejtmámor. 2015 tavaszán a kányási bányatröszt romjában és máshol, régi kamaszkori vágyálmok beteljesülése volt.

Ferdi: Valóban. De a Betegdal forgatása is adta. Balaton, Lada, házibuli.

Gergő: Nekem mindegyik örök élmény. Az Önkielégületlen szerelmet beleénekeltem egy haverom motorszerelő műhelyében az összes kézre eső szerszámba. Az Őssejtmámor, amikor jöttek a helyi gyerekek az omladozó bányaépületbe játszani, és Szláj huszárruhában elküldte őket. A zagyvarónai erőmű helyén kiégett ruharaktárban egy vágóképet akartunk lőni, de jött a katasztrófavédelem, és barátságosan távozásra szólítottak fel. Betegdal: a házigazdánk balatoni nyaralóját lángosbüfévé alakítottuk, Fatér Ambrus és Gyuricza Matyi állandóan egy lavór víz felett gubbasztva készítették a trükkfelvételeket. A Titkárhoz Tapolcáról hoztak fegyverféket. És most az Ember 1-et leforgattuk a próba cigiszünetében.

Legrejtettebb zenei hatásaitok

Csanki: Rapture, Joy Division. A többi tag elöl is rejtegetem.

Ferdi: Taylor Swift. <3!!!

Gergő: Sajnosbatár. Giliszta.

Szláj: Mr. Bungle.

Legjólesőbb elismerés, amit kaptatok

Csanki: Nem biztos, hogy leírható.

Gergő: Egyfolytában elismeréseket kapunk. Nemrég a villamoson megszólított egy lány, mondta, hogy járt (halál;orgazmus)-ra. Bemutatott a barátjának, aki francia, nem tud magyarul. A srác először nem vágta, ki vagyok, a lány angolul elmagyarázta neki. Erre a francia srác felderült, és magyarul elszavalta a Seggbekúr az Úr első versszakát.

A (halál;orgazmus)-dalszöveg, amit magatokra varratnátok

Csanki: Valami minél rövidebbet.

Gergő: Hát én nem. De egy barátnőm azt mondta, hogy csak olyanhoz megy férjhez, akivel lesz egy közös tetkójuk: „A testnedvemre jól vigyázz, hogy klónozhass majd, ha hiányzom.” Csenge, ezúttal is emlékeztetlek a fogadalmadra, nehogy elfeledd és meghasonulj még a végén.

Az elmúlt 10 év abszolút csúcspontja

Csanki: Végül mégse vertek meg a debreceni pankok a szarul hangosított ősdada koncertünk közben 2012-ben.

Gergő: Szerintem inkább csúcsemberek, csúcstársaságok, a világ csúcs eldugott zugai nyíltak meg a zenekaron keresztül. De ez lehet, hogy inkább az elismerésekhez való. Kívülről nézve valószínűleg 2017 lehetett a csúcs, amikor az A38 meghívott, hogy tartsuk ott az 5. szülinapi koncertet, biztos azt gondolták, hogy sok ember jön ránk, de nem jött, azóta nem hívnak. Még sok ilyen dolog volt ekkor. Most is van ez a 10 éves szülinap, én rá vagyok izgulva ilyenkor, hogy mennyien jönnek, hányan hallgatják meg a lemezt, nézik a klipet. De érzem is magamon, amikor ilyen mennyiségi mérőszámok foglalkoztatnak a minőség helyett, nem jó. Az igazi csúcs az a néhány lány és fiú, akikkel a kezdetektől fogva mérhetetlen (halál;orgazmus)-ba torkolltak az aktusaink.

Emlékszem egy gólyás koncert előtt vittük Szlájjal a cuccokat. Az úgy nézett ki, hogy az autójából kivettük a gyerekülést, a Keleti Blokk harmadik emeletéről lehordtuk a cuccokat a kocsiba, és közben tudtuk, hogy hajnal háromkor ugyanezt a mutatványt fogjuk megismételni fordítva, kissé nehézkesebb léptekkel. Aztán elmentünk a Gólyába, esett az eső, nem volt parkolóhely, majd elaludtunk mindketten a nappali tevékenységeink után, és föltettük egymásnak azt a kérdést, hogy voltaképp miért csináljuk ezt. A pakolást követi még néhány óra idegőrlő huzavona, a beállás, csúszás, technikai problémák, az idő sürgetése (hiszen 10-ig lehetett játszani), nettó agybaj. De az az egy óra, amíg koncertünk van, az mindent visz. Akkoriban küzdöttem is azzal, hogy ezek az egy órák annyira kiugranak az életem folyásából, hogy az időm többi része teljesen hiábavaló, nem lehet megközelíteni a (halál;orgazmus)-koncert élményét. Azóta már rájöttem, hogy az egyetlen megoldás, ha állandóan fenntartom valamilyen formában ezt az eksztázist. De ehhez kifelé semmit nem kell másképpen csinálni, mint amúgy, hiszen minden tevékenységem alkalmas és méltó az őszinte élvezetre, melynek megtörténte igazából belül dől el.

Szláj: Hogy megalapítottam a Gyűlöljük együtt a (halál;orgazmus) zenekart Facebook-csoportot és együtt szidhattam másokkal magunkat.

Mi várható az újra aktivizálódott (halál;orgazmus)-tól a közeljövőben?

Csanki: Várni azt lehet sok mindent, de ígérni tényleg nem sokat lehet. Na jó, a koncerten biztos ott lesz egy rakat szuper ember. Tudjátok, úgy van ez, hogy elég kiszámíthatatlan, mármint teszemitt, hogy ez egy részeg tréfának indult 10 éve, aztán mégis milettbelőle. „Az élet felülmúlja a képzeletet.” (Kolombusz Kristóf)

Ferdi: A (halál;orgazmus) leszáll a földre egy több kislemezből álló koncepció első darabja csupán. Én örülnék, ha a többi is elkészülne.

Szláj: Na, arra én is kíváncsi vagyok… gondolom, tulajdonos leszek, meg viszem tovább a gyűlölködőoldalt… hahaha, nagyon vicces.

Tizedixülinapi kislemezbemutató, Sysybúcsúztató (halál;orgazmus)-buli május 14-én a Gólyában, előzenekar a GilisztaFacebook-esemény.

interjú: Soós Tamás

https://recorder.blog.hu/2022/05/13/_berugtunk_csajoztunk_megfenyegettuk_az_elozenekart_bealudtunk_felkeltunk_berugtunk_jatszottunk_leku
„Berúgtunk, csajoztunk, megfenyegettük az előzenekart, bealudtunk, felkeltünk, berúgtunk, játszottunk, leküldtek” – 10 éves a (halál;orgazmus)
süti beállítások módosítása